ירי הטילים על אשקלון, ניסיון לפגוע בייצוא הנפט הכורדי דרך ישראל

מקורות צבאיים, אומרים ביום ג' 24.6 בלילה, כי ירי טילי ה'גראד' המתגבר על אשקלון בימים האחרונים, והעובדה כי רוב הטילים מכוונים ופוגעים באזורי החוף שבסביבות אשקלון, נועד לפגוע גם במטרות האסטרטגיות של נמל הנפט באשקלון ובצינור הנפט אשקלון-אילת  Trans-Israel pipeline.
המקורות אומרים, כי אם כי המשגרים, אנשי הג'יהאד האיסלמי, ואנשי הארגונים הסלפיים בעזה, הקשורים עם ארגון 'אנסר בית אל מקדיס' הפועל בחצי האי סיני, והקשור עם אל קעידה, לא היו מחמיצים לפגוע במטרות אזרחיות, הרי הירי מכוון ברובו לנסות ולפגוע בייצוא הנפט מהאוטונומיה הכורדית KRG בעיראק, דרך טורקיה וישראל.
המקורות הוסיפו ואמרו, כי השותפות  המוזרה בין הג'יהאד האיסלמי, ואל קעידה בחצי האי סיני, הנתמכים על ידי שני גורמים הנלחמים זה מול זה בעיראק, איראן מצד אחד, וארגון אל קעידה בעיראק וארצות הלבנט ISIS מצד שני, מקורה בהתנגדות שני הגורמים האלה לעובדה, כי ישראל הפכה באמצעות שני נמלי הנפט הקטנים שלה באשקלון ובאילת, למוביל הראשי של הנפט הכורדי. בכך מזווית הראייה של שני גורמים אלה, הפכה ישראל לגורם חשוב במלחמה ובעתידה של עיראק.
ההערכה היא, כי איראן מתנגדת למכירת נפט המופק משדות הנפט בצפון עיראק ליד קירקוק,  ואילו אל קעידה ISIS, רואה בנפט העיראקי נכס אסטרטגי שלה, בדיוק כפי שהיא נוהגת בשדות הנפט הסוריים במזרח סוריה.
אל קעידה בעיראק רואה בשדות הנפט בסוריה, את מקור ההכנסה העיקרי שלה, כ-1 מיליארד דולר בשנה, והיא מעריכה כי שליטה שלה בשדות הנפט, בתי הזיקוק, ומערכת הצינורות העיראקיים, יכולה להכפיל ואפילו לשלש את ההכנסה השנתית שלה מנפט, היכולה להגיע ל-2 עד 3 מיליארד דולר בשנה.
גם טהרן לה יש דרישות טריטוריאליות לגבי קירקוק, וגם אל קעידה ISIS, הופתעו מהידיעות לפיהן ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, הסכים להשתתף בקונצרן כורדי-טורקי-ישראלי, שייצא את הנפט הכורדי. 
הנפט זורם מכורדיסטן לנמל הנפט הטורקי שלחוף הים התיכון צ'ייאן Ceyhan, ומשם הוא מועמס על מכליות המפליגות לנמל הנפט באשקלון. באשקלון המכליות פורקות את מטענן לחוות המכלים של צינור הנפט אשקלון-אילת שאורכו הוא כ-254 ק''מ, והמסוגל להעביר כ-20 מיליון טון נפט בשנה. עד עתה משתמשות בצינור זה חברות נפט מרוסיה ומאסיה המרכזית המשווקות את הנפט שלהן דרך ישראל למדינות אסיה. אולם בשבועות האחרונים, עם הגעת המכליות הראשונות עם הנפט הכורדי, הצינור החל פועל בתפוקה מלאה.
עוד מוסרים המקורות שלנו, כי כורדיסטן המייצאת כ-120,000 חביות נפט ליום. אגרה בנמל צ'ייאן כבר כ-2 מיליון חביות נפט, וכי רובן מיועד להגיע בימים הקרובים לנמלי הנפט באשקלון  ובאילת.
חוגים המקורבים לתעשיית הנפט מעריכים, כי טורקיה מקבלת מאירביל, עבור כל חבית נפט שעוברת דרכה 1 דולר, ואילו ישראל מקבלת סכום דומה, קצת יותר גבוה, עבור כל חבית.
מקורות צבאיים מערביים מציינים, כי עקב הפעלת נתיב מכליות הנפט מטורקיה לישראל, התהדק בימים האחרונים שיתוף הפעולה המבצעי בין חיילות הים הטורקיים והישראליים במזרח הים התיכון, וכי שני הציים מתאמים ביניהן את פעולות האבטחה של נתיב זה, והמכליות הנעות בו.
 המקורות האלה ציינו גם, כי ישראל הגבירה את הכוננות הביטחונית שלה נגד התקפות טרור וטילים באילת ובמפרץ עקבה, בגלל החשש שגורמים איראנים, וגורמים של אל קעידה עיראק ה-ISIS, שהגיעו באחרונה לחצי האי סיני, ינסו לפגוע במתקני הנפט באילת ובמכליות המגיעות כדי לטעון את הנפט הכורדי. 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email