ישראל והחמס עשו צעד אחד נוסף לקראת מלחמת אביב באמצע אפריל
ישראל והחמס עשו בשבת לפנות בוקר 2.4, צעד נוסף לקראת מלחמת אביב שתפרוץ ביניהם במשך חודש אפריל, כנראה בתקופת חג הפסח. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מעריכים כי מבחינות צבאיות ומדיניות רבות זו תהייה מלחמה שונה מכל המלחמות הישראליות-פלסטיניות שנערכו עד כה מאחר והיא תהייה מנותקת מהסדר המזרח תיכוני הישן, ותהייה קשורה למערך ההתקוממויות והמלחמות שהעולם הערבי נמצא עתה בתוכן, כאשר כוחן, מעמדן, והשפעתן, של ארצות הברית ואירופה באזור נמצאים בנסיגה, ומנהיגים וכוחות מקומיים תופסים את מקום המעצמות.
שלושה אנשי הזרוע הצבאית של החמס- גדודי עיז א-דין אל-קאסם נהרגו בתקיפת כלי טיס של חיל האוויר על רכב שנע בכביש חאן יונס-דיר אל-בלח, קרוב לצפון חאן-יונס.
בתקיפה נפצע קשה איש חמס נוסף שהיה במכונית. צה"ל פרסם לפנות בוקר הודעה בה נאמר כי בפעילות משותפת עם השב"כ הותקפה חוליית טרור של חמס שהתאמנה במטרה לחטוף ישראלים בסיני ובישראל לקראת חג פסח. טיל שנורה מכלי הטיס פגע ישירות ברכב והעלה אותו באש על יושביו.
הפלסטינים דיווחו כי לאחר התקיפה נשמעה תנועה של כלי טיס רבים של חיל האוויר באזור כנראה מתוך צפייה כי למקום יגיעו כוחות חמס נוספים הקשורים לחולייה, וכי יהיה אפשר לתקוף אף אותם. אולם כוחות כאלה לא הגיעו לאזור, ורק צוותי רפואה פלסטינים פינו אתך גופות ההרוגים, ואת איש החמס שנפצע.
בתגובה להודעת צה''ל פרסמו גדודי עז א-דין אל-קאסם הודעה שאישרה כי שלושה מאנשיהם נהרגו בפעולת החיסול. בהודעה הודגש כי מדובר בהסלמה משמעותית-אסטרטגית וכי החמס יגיב וישראל תישא בתוצאות למעשיה.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים כי בכך הסירו גם צה''ל וגם החמס את הכסות של העמדת הפנים שהציגו בארבעת השבועות האחרונים מאז הטבח של חמישה ישראליים באיתמר ביום שישי 11.2, בו הדרגים המדיניים והצבאיים הישראלים נקטו קו בו נטען כי החמס איננו רוצה בהסלמה, וישראל צריכה באמצעות איפוק מתגובה לעזור לחמס להשיג מטרה זו.
קו ישראלי מוזר זה שהיה משגה טקטי מדיני וביטחוני קשה, חזר והובלט על ידי ממשלת נתניהו-ברק וצה''ל גם לאחר ירי 56 פגזי המרגמות בשבת 19.3, ירי טילי ה'גראד' על אשקלון, אשדוד, באר-שבע, ונתיבות, והפיגוע באמצעות מטען חומר נפץ שהופעל בשלט רחוק בירושלים, שלושה ימים לאחר מכן ביומיים של פיגועים ופעילות צבאית ביום ג' 22.3, וביום ד' 23.3. בירי ופיגוע זה נהרגה אישה אחת, ולמעלה מ-65 ישראלים נפצעו.
החמס שלמרבה הפתעתו ראה כי צה''ל איננו מגיב, 'אימץ' לעצמו את הקו ההסברה הישראלי, וטען כי היא פועל 'במרץ' לקראת השגת הסכם לשביתת נשק ברצועה בה ישתתפו כל הארגונים הפלסטינים, כולל הג'יהאד האיסלמי, עליו הצביעו מקורות ביטחוניים וצבאיים בישראל כגורם המבצע את הפיגועים ואת הירי.
עבר עוד שבוע, ובשבת לפנות בוקר, הוברר 'לפתע' מהודעת צה''ל, כי החמס שעד כה 'איננו מעוניין בהסלמה' נמצא עתה בעיצומן של הכנות לבצע באמצע אפריל, עם התקרב חג הפסח (18 באפריל), שורה של פיגועים רצחניים בתוך הקו הירוק, ובמטרות ישראליות במזרח התיכון, בייחוד בסיני. חלק מפיגועים אלה עמדו להתבצע על ידי חוליית החמס שחוסלה בשבת לפנות בוקר. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי חולייה זו היא רק חלק ממערך של כמה חוליות של החמס שפרושות כבר בסיני,ירדן, ובגדה המערבית, המוכנות לביצוע הפיגועים שהוטלו עליהן.
על החוליות הוטל בין השאר לחטוף ישראליים ולנסות להעבירם לרצועת עזה. הקמת חוליות כאלה, אימונן לקראת ביצוע משימותיהן, דורש לא רק כמה ימים או שבועות, אלא כמה חודשים. אם כך, כיצד קרה שגורמי ההערכה המדיניים והביטחוניים, וכלי התקשורת הישראלים עשו יד אחת לטעון כי הארגון 'איננו חפץ בהסלמה'?
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי הרוח הגבית הנושבת עתה בחמס לקראת עימות חדש בישראל, היא הפעם לא טהרן, אלא הכת הצבאית המצרית השולטת בקהיר.
אם ראש הכת הפילדמרשל מוחמד טאנטאווי היה רוצה בכך, הוא היה מורה לשר החוץ המצרי נביל אל ערבי להפסיק את הקו המדיני המרכזי החדש שלו והוא להביא להתקרבות בין קהיר ובין טהרן כאשר במרכז המהלך הזה תעמוד התפייסות בין קהיר ובין הנהגות החמס בדמשק וברצועת עזה.
לפי התפיסה המצרית החדשה תעמוד במסגרת התפייסות משולשת זו העברת הנהגת החמס בדמשק בראשותו של חלאד משעל למרכז פעילות חדש בקהיר. תמורת זאת תסיר מצרים סופית את המצור מעל רצועת עזה, תפתח את מעבר רפיח לתנועתה חופשית של אנשים וסחורות, ועזה תהפוך לראש החץ של המדיניות המצרית החדשה נגד ישראל.
המקורות של תיקדבקה מדגישים כי המדובר לא רק במדיניות מצרית אנטי ישראלית, אלא גם במדיניות מצרית חדשה אנטי-סעודית.
בעוד סעודיה מעורבות צבאית עמוק מזרחית לה בבחריין, במאמץ לחסום את ההתפשטות האיראנית במפרץ, פותחת קהיר, שנחשבה בתקופת מובראק לבעלת הברית הקרובה ביותר של סעודיה בעולם הערבי, את הדלת בפני איראן, ממערב לסעודיה, גם בקהיר וגם ברצועת עזה.
ב-24 למרס כאשר שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס ביקר בקהיר, הוא ניסה לשכנע את ראשי הכת הצבאית המצרית לנטוש קו זה והזהיר אותם כי במוקדם או במאוחר התפתחויות אלה תבאנה לידי פעולה צבאית ישראלית ברצועת עזה. אולם כמה ימים לאחר מכן (27.3), כאשר גייטס ביקר בישראל הוא הודה בפני מארחיו בירושלים ובתל-אביב, כי הוא לא מצא בקהיר נכונות להקשיב לטיעוניו.