ישראל ויוון הפעילו את חוזה ההגנה ביניהן מול טורקיה

ישראל ויוון הפעילו ביום ד' 14.9 בלילה את חוזה ההגנה הדדי ביניהן, שהנוסח המורחב שלו נחתם בין שתי המדינות רק לפני 12 יום ב-4 לספטמבר, עם התגברות התנועות של כוחות צי וחיל אוויר טורקיים במזרח הים התיכון. על כך החליטו הקבינט המדיני ביטחוני המורחב, 'השמינייה', בישיבה שדנה במצב הצבאי המתדרדר בים התיכון וסביב קידוחי הנפט והגז הישראליים הנמצאים בין ישראל לקפריסין ולבנון, וראש הממשלה בנימין נתניהו, וראש הממשלה היווני ג'ורג פפאנדראו , שניהלו שיחת טלפון ארוכה בלילה.
ראש ממשלת יוון פפנדראו, מסר בשיחה פרטים חדשים על תנועות מאיימות של הצי הטורקי בים האגאי, ובים התיכון, ובמיוחד הביע דאגה מהתגברות פתאומית ב-48 השעות האחרונות של טיסות מטוסי תצפית מלווים במטוסי קרב טורקיים מעל האי היווני קאסטלוריזו Kastelorizo, הנמצא בדרום-מזרח הים התיכון, 2 ק''מ בלבד מחוף טורקיה. היוונים חוששים כי הטורקים יתקפו את האי, שאוכלוסייתו היא פחות מ-1,000 תושבים, וינסו לפגוע בו, או להשתלט עליו, ואילו ישראל חוששת כי התקפה טורקית על האי היווני תיתן את האות לפעולות צבאיות טורקיות גם נגד אסדות הקידוח וההפקה של הנפט והגז הישראליות בים התיכון הנמצאות במרחק של 130 ק''מ בעומק הים  לכיוון קפריסין. פפנדראו העלה חששות כי הטורקים יכולים להפתיע ולתקוף מטרות יוונית אחרות בים התיכון המקורבות לטורקיה.
טורקיה טוענת, כי ישראל וקפריסין אינן יכולות להחליט בעצמן על חלוקת משאבי הגז והנפט במזרח הים התיכון באזור העשיר באוצרות טבע המכונה 'גוש 12 ', וכי הנפט והגז באזור זה שייכים גם לקפריסין הטורקית ( הרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין ה- TRNC). לפי הטענות הטורקיות, קפריסין וישראל, אינן יכולות לקדוח ולהפיק באזורים אלה מבלי לקבל את הסכמתם  של הקפריסאיים  הטורקיים. טורקיה גם תומכת בדרישות דומות שמעלה לבנון כלפי אזורי קידוח והפקה אלה, כאשר היא טוענת כי ישראל גוזלת את אוצרות הטבע שלה. שיחות שהתנהלו בין קפריסין ולבנון בנושא התמוטטו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי גם ירושלים, וגם אתונה, לא מסרו פרטים במה מתבטאת הפעלת הסכם ההגנה שבין שתי המדינות, אולם נראה שהמדובר בהצבת כוחות צי ואוויר ישראליים בבסיסים יוונים בים התיכון, ובשיתוף פעולה מודיעני ישראלי-יווני. הצבת כוחות ישראליים בבסיסים יווניים יוצרת מערך צבאי ישראלי חדש מול האיומים הטורקיים.
עד עתה ישראל יכלה לפעול רק מחופיה ומבסיסי אוויר ישראלים בתגובה לכל איום טורקי. אולם מעתה תוכל ישראל לפעול גם מעורפם של הכוחות הטורקיים במידה ואנקרה תחליט ליזום פעולות צבאיות נגד ישראל בים התיכון.
האיומים הטורקיים על פעולה כזו הושמעו בתחילת שבוע זה ביום ב' 12.9. הם לא פורסמו רשמית, אלא באמצעות התקשורת הטורקית, והם כללו שני תנאים טורקיים להמשך פעולתן של ספינות חיל הים הישראלי בים התיכון:
1. הימנעות מפעולה נגד אוניות טורקיות שתהיינה בדרכן לעזה.
2. אם ספינות חיל הים הישראלי תחצנה את קו המים הטריטוריאליים-קו ה-12 מייל, אוניות המלחמה הטורקיות יתקרבו אליהן עד למרחק של 100 מטר, וישתקו את מערכות הנשק שלהם. מאחר ושדות הגז והקידוחים הישראליים נמצאים במרחק של למעלה מ-60 מייל מחופי ישראל, גם הם חשופים עתה לפעולה טורקית.
הדרגים המדיניים והצבאיים הישראליים מנסים להעמיד בימים האחרונים, ובייחוד ביום ד' 14.9 פנים, כי המדובר באיומי סרק של הטורקים, וכי לא קיימות תנועות ימיות ואוויריות טורקיות צבאיות במזרח הים התיכון.
חוגים רשמים בירושלים הגדירו לאחר ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני את המצב 'כאיפוק ישראלי מול השתוללות טורקית', וכי 'צריך לתת זמן לטורקים להירגע'. קו אחר שננקט בירושלים הוא כי ארצות הברית ומדינות נאט''ו עוקבות אחר המתרחש ביחסי טורקיה עם ישראל ועם יוון וקפריסין, והן לא תאפשרנה לממשלת טאייפ ארדואן באנקרה לפתוח בפעולות צבאיות במזרח הים התיכון.
אולם השיחה וההחלטה של שני ראשי הממשלות נתניהו ופפנדראו, ביום ד' בלילה להפעיל את חוזה ההגנה שבין שתי המדינות, מראה כי המצב בשטח הוא שונה, וכי כן מתקיימות תנועות צבאיות טורקיות בשטח, וכי ישנם סימנים כי טורקיה עומדת לממש את איומיה הצבאיים. המקורות שלנו מציינים, כי ישראל ויוון לא היו נוקטות בצעד דרמטי זה, באם לא היו מקבלים אור ירוק לכך מוושינגטון.
 

Print Friendly, PDF & Email