ישראל לארה"ב: העובדה שלסעודים יהיה מספר גדול יותר של מטוסי קרב מתקדמים מאשר לישראל- מקור לדאגה עמוקה
ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון אהוד ברק, פנו באחרונה אל נשיא ארה''ב באראק אובמה, אל שר ההגנה ליאון פאנטה, ואל שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון, והביעו לפניהם דאגה עמוקה מכך כי חיל האוויר הסעודי עומד להיות מצויד במטוסי קרב-הפצצה רבים ומתקדמים יותר מאשר חיל האוויר הישראלי.
המקורות בוושינגטון והצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי הפנייה נערכה בחשאיות רבה, מאחר וישראל איננה רוצה להצטייר כמי שהיא מעכבת את הרחבתו של חיל האוויר הסעודי, בייחוד לקראת תקופה בו יהיה אחד הכוחות האוויריים שיתקפו מטרות איראניות במקרה שטהרן תנסה לחבל בייצוא הנפט על ידי סגירה מלאה או חלקית של מצרי הורמוז, או תקיפת מתקני נפט במפרץ.
ארה''ב הסכימה בחודש שעבר למכור לסעודיה 84 מטוסי קרב-הפצצה מתקדמים מדגם F-15SA, בשווי של 29.4 מיליארד דולר. המטוסים יתחילו להגיע לסעודיה בעוד שלוש שנים ב-2015. העסקה האמריקנית סעודית כוללת גם את שדרוגם של 70 מטוסי F-15 הנמצאים כבר בשירות פעיל בחיל האוויר הסעודי.
ישראל הפנתה את תשומת לבם של האמריקנים, כי כאשר העסקה תושלם יהיו לחיל האוויר הסעודי יותר מטוסי קרב-הפצצה מדגם F-15 מאשר ישנם בחיל האוויר הישראלי.
מקורות צבאיים מדווחים כי בחיל האוויר מהישראלי ישנם בסה''כ למעלה מ-80 מטוסי קרב-הפצצה מדגם F-15 , אף אחד מהם מהדגם החדש שמקבלים הסעודים ה- F-15SA. הישראלים גם הפנו את תשומת הלב של ארה''ב לכך כי במקביל להגעת המטוסים המתקדמים לסעודיה, יקבל חיל האוויר הסעודי גם 72 מטוסי קרב-הפצצה מתקדמים אירופאים מדגם Eurofighter Typhoon. אספקה זו תהפוך אותו לחיל האוויר הגדול ביותר במזרח התיכון מבחינת מספר מטוסי הקרב-הפצצה העומדים לרשותו.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי מלבד שישראל הזכירה לממשל אובמה כי הוא התחייב לשמור על עליונותה הצבאית של ישראל, ובאספקת המטוסים לסעודיה עליונות זו מתערערת. יש עוד שתי סיבות נוספות לדאגה העמוקה הישראלית שהובאו לפני הצמרת האמריקנית.
1. ראשי צה''ל וחיל האוויר הישראלי מודאגים מהאפשרות, כי יום אחד יכול המשטר בסעודיה להפנות את כל הכוח האווירי הגדול הזה נגד ישראל. מאחר וטווחי הטיסה בין סעודיה השוכנת בפתח מפרץ עקבה וישראל הם קצרים מאוד, קיימת אפשרות כי לפחות כמה עשרות מטוסים קרב-הפצצה סעודים יצליחו לחדור אל המרחב האווירי הישראלי ולתקוף מטרות הנמצאות בדרומה ומרכזה של ישראל.
2. ישראל מודאגת גם מהאפשרות כי שלושה, ארבעה, או חמישה טייסים סעודיים, או טייסים שכירים מארצות מוסלמיות שסעודיה תשכור את שירותיהם כדי להטיס את מטוסי הקרב-הפצצה המתקדמים, יקשרו קשר להקים תא של אל קעידה בחיל האוויר הסעודי. החשש הישראלי הוא, כי יום אחד מבלי שאיש ייתן על כך התראה מראש, הקושרים ייכנסו למטוסיהם וימריאו אתם בדרכם למרכזים עירוניים ישראליים במטרה לבצע בהם פיגועים נוסח פיגועי 9/11 בניו יורק ובוושינגטון.
מקורות מודיעין ישראליים שעמדו בקשר עם גורמי מודיעין אמריקנים ודנו אתם בנושא, הציגו לפני האמריקנים שאלה האם וושינגטון קבלה הסעודים ערבויות, והאם היא תדע מי יהיו הטייסים שיטיסו את מטוסי ה- F-15SA ? התשובה האמריקנית הייתה שלא!
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי בשלב זה ישראל רק הביאה את הנושא לתשומת לבה של וושינגטון, והיא איננה מבקשת דחייה באספקת המטוסים האמריקנים לסעודיה. ישראל מודעת היטב לרגישות המצב הביטחוני בימים האחרונים במפרץ, ולהכנות הצבאיות שהסעודים נמצאים כבר בעיצומן לקראת האפשרות שאיראן תנסה לתקוף את מתקני הנפט שלה בתגובה על אמברגו הנפט האמריקני והאירופאי עליהם.
ירושלים גם מודעת לכך, כי הסכם מכירת המטוסים לסעודיה עוזר מאוד לענק המטוסים האמריקני 'בואינג', וכי הוא תומך במשרותיהם של 50,000 עובדי התעשייה האווירית האמריקנית, ובכ-600 ספקים אמריקנים של חלקי מטוסים.
במצב הכלכלי של היום בארה''ב, ובעיצומה של מערכת בחירות לנשיאות בה אחד הנושאים המרכזיים הוא הוספת מקומות עבודה חדשים במשק האמריקני, מעדיפה ישראל שלא ללחוץ על וושינגטון בנושאים עדינים כל כך.
אולם כל השיקולים הפוליטיים-הכלכליים האלה אינם מבטלים את הדאגה העמוקה שהשתררו בצה''ל ובחיל האוויר הישראלי מהמתרחש בימים אלה בחיל האוויר הסעודי.