ישראל, לפחות בזמן הקרוב, ללא אריאל שרון.
כבר בדרך לבית החולים `הדסה` בירושלים ביום רביעי 4.1 בין השעה 22:00 ו-23:00 בלילה היה ברור כי מצבו של ראש הממשלה אריאל שרון הוא קשה ביותר והוא הולך ומתדרדר, ככל שהדרך לבית החולים התארכה או התקצרה. ראש הממשלה סבל מדימום קשה במוח. הרפואות ששרון קבל לעצירת ולהמסת קרישי הדם בשבועיים האחרונים רק החמירו את המצב. מיד עם הגיעו לבית החולים הוכנס שרון כשהוא מורדם ומונשם למיפוי ב-MRI, ותוך זמן מאוד קצר הועבר משם לניתוח מוח מסובך כאשר החלק התחתון של גופו משותק.
זמן קצר לאחר חצות כבר היה ברור כי גם אם הניתוח יצליח ואריאל שרון יחלים במידה זו אחרת, הוא לא יכול לחזור ולמלא את תפקידו, לפחות בחודשים הקרובים.
במילים אחרות, מדינת ישראל צריכה להתחיל להתרגל לעובדה, כי לפחות לזמן הקרוב, אריאל שרון לא יהיה חלק מהנוף הפוליטי של מדינת ישראל.
להתפתחויות כאלה ישנן ארבע משמעויות עיקריות:
1. מעכשיו ועד לבחירות ב- 28 במרס ראש הממשלה בפועל יהיה שר האוצר אהוד אולמרט. אולמרט כנראה ייכנס את הממשלה לישיבה במשך הלילה או לפנות בוקר, כדי להוכיח כי השלטון ממשיך להתנהל. אולם יותר מזאת. אהוד אולמרט מקבל לידיו, אמנן לזמן קצר מדינה השסועה מבחינה פוליטית. השאלה הגדולה היא אם הוא יוכל להתנשא מעל עצמו ולהוכיח את עצמו כמנהיג מאחד. רבים במערכת הפוליטית הישראלית מפקפקים בכך, אפילו ברגעים קשים אלה. אם אולמרט ימשיך בדרך הפוליטית בה הוא צעד לצידו של ראש הממשלה, הפילוג והיריבות רק יעמיקו.
2. איש איננו יודע ברגעים אלה איזה צורה תלבש המערכת הפוליטית שבמרכזה עמד ושלט אריאל שרון. מנהיגים פוליטיים, והם רבים שתלו את יהבם ועתידם באריאל שרון, יישארו עתה לפתע ללא גב פוליטי, מצב שמשאיר אותם ללא יכולת התמודדות אישית. מפלגות שעד עתה היו אויבות כמו `קדימה` שתעמוד בפני התפרקות, `והליכוד` שממנו רוב מנהיגי `קדימה` באו, תצטרכנה לבדוק ולקבוע מה יהיה עתידן, בין השאר השאלה האם הן אינן יכולות לשוב ולרוץ לבחירות ביחד. גם אנשי מפלגת העבודה לשעבר פרס, רמון, איציק, יצטרכו שוב לשקול את דרכם האם לחזור לעבודה או להצטרף למפלגות אחרות, או לסיים את חייהם הפוליטיים.
3. חשובה לא פחות מהשאלה הפוליטית היא השאלה הביטחונית. שר הביטחון שאול מופז והרמטכ"ל רב אלוף דן חלוץ הם אנשים שמילאו בדייקנות מוחלטת את הקו של אריאל שרון, שעד כה הביא את ישראל למצבים ביטחוניים קשים ביותר. אף אחד משניהם אינו מנהיג פוליטי-ביטחוני היכול, בעיקר בגלל צמידותם המוחלטת לראש הממשלה, לקבל מנהיגות ביטחונית-מדינית שתמלא את החלל הריק שיוצרת מחלתו של שרון. מצב כזה יכול להביא לכך כי ראש הממשלה בפועל יחליט לצרף לממשלה אישיות ביטחונית רמת דרג שתיקח עליה את האחריות בתחום זה. זאת כדי להגביר את תחושת הביטחון בקרב הציבור, ולהפגין כלפי חוץ כי ישראל ללא אריאל שרון, ממשיכה לעמוד על המשמר של האינטרסים הביטחוניים שלה. ברגעים כאלה יכולים לבוא בחשבון אהוד ברק.
4. למצבו ולהעדרו של אריאל שרון ישנן גם השלכות אזוריות ובינלאומית. מצבו יכול להשפיע על התהליכים המתרחשים אצל הפלסטינים. עד עכשיו החמס ראה באריאל שרון ובמדיניותו מעין תעודת ביטוח להשתתפותו בבחירות הפלסטיניות. מעכשיו ואילך החמס יצטרך לשקול את דרכו שוב, ואין כל ביטחון שהוא לא יחליט לחדש את מעשי הטרור, כאשר מבחינתו ישראל נמצאת ברגע של חולשה. עד חצות בלילה ביום ד` המהלך העיקרי במזרח התיכון של ארצות הברית ושל צרפת היה נגד הנשיא הסורי בשאר אסד, מהלך עליו עוד נשמע הרבה בימים הקרובים. עתה וושינגטון תצטרך לשקול מחדש את צעדיה לאחר שבן בריתו הנאמן ביותר של הנשיא ג`ורג בוש במזרח התיכון אינו מסוגל יותר למלא את תפקידו.