ישראל מקימה ציר אנטי מוסלמי-פונדמנטליסטי עם אתיופיה, קניה, דרום סודן, וטנזניה

נשיא המדינה שמעון פרס, וראש הממשלה בנימין נתניהו, הבטיחו לראש ממשלת קניה ראילה אודינגה Raila Odinga, שביקר השבוע בישראל, להקים ציר אנטי מוסלמי קיצוני שיקיף את מדינות קרן ומזרח אפריקה בהן יש רוב נוצרי, והמונות ביחד כ-138 מיליון תושבים. המדובר באתיופיה, קניה, דרום סודן, וטנזניה.
ישראל מוכנה לספק לצבאות מדינות אלה עזרה צבאית, כולל מלטים, ספינות מהירות, מדריכים צבאיים, נשק,כלי רכב משוריינים, ואמצעי עיקוב אלקטרוניים, במלחמתם באל קעידה ובארגונים מוסלמיים קיצוניים אחרים. העזרה הצבאית הישראלית מיועדת לבלום גם את התפשטות איראן באזורים אלה, ולהבטיח בסיסים לחיילות האוויר והים הישראלים לאורך מפרץ עדן, ומזרח האוקיינוס ההודי, שם איראן מגבירה באחרונה את נוכחות הצי שלה.
ראש הממשלה נתניהו אמר לראש ממשלת קניה אודינגה, כי ישראל 'מקימה קואליציה נגד פונדמנטליזם מזרח אפריקה, שתכלול את קניה, אתיופה, דרום סודן, וטנזניה'. ציטוט המקור:  coalition against fundamentalism in East Africa, incorporating Kenya, Ethiopia, South Sudan and Tanzania.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי המהלך הישראלי מערב אותה מיד בשתי מלחמות הניטשות עתה בארצות אלה.
המלחמה בה קניה פתחה לפני חודש ב-16 לאוקטובר, כאשר כוחות קנייתים חצו את הגבול לתוך סומאליה ונלחמים שם נגד מליצית אל שאבאב al-Shabab הקשורה באל קעידה.
גם בדרום סודן, שם המצב לאורך הגבול עם סודן התדרדר, עד כדי שפריצת מלחמה בין שתי המדינות היא כבר בלתי נמנעת, מגישה ישראל עזרה צבאית ומודיעינית לנשיא קייר Salva Kiir Mayardit, מול העזרה הצבאית האיראנית שמקבל נשיא סודן עומר אל באשיר Omar al-Bashir. במהלך זה חוזרת ישראל בגדול לאפריקה, לאחר שפעולותיה הנרחבות הקודמות ביבשת הסתיימו לפני כ-40 שנה. 
ישראל מקימה גם חגורה נגד התנועות האיסלמיות באפריקה, בייחוד האחים המוסלמיים אשר בעקבות המרד הערבי נמצאים עתה במרכזי השלטון בתוניסיה, לוב, ובמצרים, שם תערכנה בעוד שבועיים בחירות כלליות לפרלמנט, כאשר התחזיות מראות כי האחים המוסלמיים יקבלו שם קרוב, או אף למעלה, מ-40 אחוז מהקולות.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי מהלכים ישראליים אלה נערכים בתיאום עם ממשל הנשיא באראק אובמה בוושינגטון. במלים אחרות, מצד אחד ארה''ב פעולת להתקרבות לאחים המוסלמיים במדינות צפון אפריקה ומדינות ערב, ומנגד היא פועלת, ביחד עם ישראל וצרפת, לחיזוקם של האלמנטים הלא מוסלמיים בצפון, מזרח, וקרן אפריקה.
ראש ממשלת קניה ראילה אודינגה, אמר עם סיום ביקורו בישראל ביום א' 13.11, כי ממשלתו 'קבלה את הגיבוי הישראלי להיפטר מגורמים פונדמנטליסטיים הפועלים בשטחה'. ציטוט המקור: Kenya got the backing of Israel to rid its territory of fundamentalist elements. התבטאות זו מראה כי נשיא המדינה פרס, וראש הממשלה נתניהו, נזהרו שלא להבטיח לקניה שישראל תהייה מעורבת בפלישת כוחותיה לסומאליה, בעיקר משום שירושלים, כמו וושינגטון נזהרת ביותר שלא להיכנס ולקיים נוכחות צבאית כלשהי בסומאליה. אולם לעומת זאת, מאחר וקניה מגדירה את פלישתה לסומאליה כמהלך שנועד להסיר את האיום של אל שאבאב מעל מחוזות הגבול הדרומיים שלה עם סומאליה, שם אל-שאבאב ביצע לאחרונה כמה חטיפות של אזרחיים מערביים, ההגדרה הישראלית של פעולותיה מדברת על הגשת עזרה ישראלית למלחמה הקנייתית במליציות המוסלמיות, מבלי לחייב את ישראל לפעול בסומאליה.
זו הסיבה מדוע ראש ממשלת קניה אודינגה, שהגיע לישראל ביחד עם השר לביטחון פנים של קניה ג'ורג סאיטוטי George Saitoti, הדגיש, כי ישראל תעזור לכוחות המשטרה בקנייה לעקוב ולהשמיד את רשתות אל-שאבאב בקניה. ציטוט המקור: Israel would help Kenya's police force detect and destroy al-Shabab's networks in Kenya
מאז הפלישה של צבא קניה לסומאליה, ביצעו אנשי אל-שאבאב מספר פיגועים בניירובי בירת קניה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה, מוסרים כי המטרה העיקרית של הכוח הצבאי הקנייתי הפועל בתוך סומאליה, היא לכבוש את עיר הנמל הגדולה קיסמאיו Kismayo , המונה כרבע מיליון תושבים והנמצאת לחוף האוקיינוס ההודי. עיר זו נחשבת לבירה של מליציית אל-שאבאב, ולמקור ההכנסות העיקרי שלה. אם קיסמאיו תיפול לידי כוחות ניירובי, תשלוט קניה כמעט בכל דרום סומאליה. אולם בינתיים לא נראה כי לכוח של צבא קניה שפלש לסומאליה, יש את היכולת לכבוש עיר גדולה כזו, ולכן הקנייתים בינתיים מסתפקים בהפצצת העיר מהאוויר.
עתה צריך להמתין ולחכות כיצד העזרה הצבאית הישראלית שכבר החלה לזרום לצבא ומשטרת קניה, תעזור לקנייתים להשיג מטרה זו.
 

Print Friendly, PDF & Email