ישראל נרדמה בשמירה. ממשל נשיא ארה"ב ביידן שינה את מדיניותו כלפי נשיא סוריה אסד מבלי שהודיע לכך לישראל
מקורות בוושינגטון מדווחים, כי המדיניות האמריקנית כלפי סוריה ונשיאה באשר אסד השתנתה.
מקור בכיר בסטייט דפרטמנט הגדיר את המצב החדש כך: למרות שממשל ביידן עצמו אינו מקבל את המדיניות של פתיחת הזרועות ( לקבלת אסד לקהילה הבינלאומית והערבית, ) 'הוא בהחלט השאיר את הדלת פתוחה לאחרים לעשות זאת'. המקור המשיך ואמר: ממשל ביידן לא יפעל כדי למנוע או להגביל את בעלות בריתה מלחדש ולנרמל את היחסים עם סוריה'.
Although the Biden administration itself may not be welcoming Assad back into the fold with open arms, it has clearly left open the door for others to do so. The Biden administration will not act to prevent or reverse U.S. allies reengaging with and normalizing Assad’s regime.
המקור האמריקני לא התייחס אפילו במילה אחת על בעיית נוכחותם של כוחות איראן וחיזבאללה בסוריה.
ישנם מקורות בוושינגטון שאומרים, כי כבר ב-19 ביולי, כאשר הנשיא ביידן נפגש עם המלך הירדני עבדאללה בבית הלבן רמז לו הנשיא על השינוי הזה במדיניות האמריקנית.
מקורות ירדניים אומרים, כי הנשיא ביידן הבטיח למלך שהוא לא יפעיל סנקציות נגד ירדן באם רבת עמון תפעל להתקרבות לאסד.
המלך עבדאללה מיהר לנצל את השינוי האמריקני, אליו בישראל לא שמו לב, וכבר בשבוע השלישי של חודש יולי הופיע ברבת עמון שר ההגנה הסורי ואיש אמונו של בשאר אסד, הגנרל עלי עבדוללה איוב General Ali Abdullah Ayyoub.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי לאחר הביקור של שר ההגנה הסורי בירדן החל המודיעין הכללי הירדני ה-CID, לפעול נגד גורמים אופוזיציוניים לאסד שפעלו מירדן. האתר שהיה מקור חשוב לידיעות על המתרחש בסוריה, Syria Direct, נסגר וכל חברי המערכת הושמו במאסר.
באמצע ספטמבר הגיעה לוושינגטון משלחת גדולה של ארגוני האופוזיציה הסוריים, בראשותו סאלם אל-מסלט, Salem al-Meslet, president of the National Coalition of Syrian Revolution and Opposition Forces לנסות ולשנות את המדיניות האמריקנית החדשה כלפי סוריה, אולם היא יצאה את וושינגטון בידיים ריקות.
בדעת הקהל בישראל לא מייחסים חשיבות למקום שיש למדיניות הנפט והגז האזורית בקביעת המדיניות האמריקנית באזור. אולם כאשר השבוע הבית הלבן נד עוד פעם בראשו לאות הסכמה להסכם משולש בין מצרים, ירדן וסוריה, להנחת צינור גז, שיוביל גז מצרי לירדן, סוריה ולבנון, שאורכו יהיה 1,200 ק"מ, החלו בישראל לשים לב למתרחש ביחסים בין וושינגטון ודמשק.
בלשון המעטה זה קצת מוזר שבמשך כל החודשים האלה, לא העלתה ישראל הנושא הסורי בשיחות שהיא מנהלת עם ממשל ג'ו ביידן על איראן, כאילו אין בסיסים וכוחות איראניים בסוריה.
צריך לשים לב לכך שגם חיל האוויר הישראלי הפסיק כבר שלושה חודשים את התקפותיו על מטרות איראניות בסוריה. ההתקפה האחרונה הייתה ב-19 באוגוסט, ולאחריה הייתה עוד תקיפה אחת ב-8 באוקטובר באזור חומס.
ישראל גם לא תקפה אף אחת מארבע מכליות הנפט האיראניות שהגיעו בשבועות האחרונים לסוריה ופרקו שם דלק עבור לבנון, המכלית האחרונה הגיעה למסוף הנפט הסורי באנייאס ב-6 לאוקטובר.
ביום שני 11.10, דיבר ראש הממשלה נפתלי בנט בוועידה לפיתוח הגולן כשהוא מתייחס בפעם הראשונה לשינוי המדיניות הסורית של ממשל ביידן-ארבעה חודשים לאחר שהתהליך האמריקני כבר החל.
בנט אמר: 'עמדתנו בעניין רמת הגולן לא קשורה במצב בסוריה. גם במצב שבו העולם משנה כיוון בנוגע לסוריה או ביחסו לאסד, אין לזה שום קשר לרמת הגולן. רמת הגולן היא ישראלית, נקודה!'
בנט גם הודיעה על תוכנית להכפלת התושבים בגולן מ-27 אלף ל-54 אלף.
קשה מאוד להניח כי וושינגטון תקבל או תתחשב בעמדה ישראלית זו, בשלב כל כך מאוחר של שינוי מדיניותה כלפי סוריה.