ישראל שגרה טיל בליסטי המסוגל לשאת ראש חץ גרעיני. חיל האוויר התאמן באיטליה בתקיפת מטרות. תרגיל גדול במרכז של נפילת טילים

ישראל שגרה ביום ד' 2.11, מבסיס פלמחים, טיל בליסטי, אשר לפי פרסומים זרים, יכול לשאת ראש חץ גרעיני. מקורות זרים אומרים, כי המדובר בטיל יריחו 3 Jericho, המוסגל לשאת ראש חץ גרעיני במשקל של 750 ק''ג לטווח של 7,000 ק''מ. אם תורכב על הטיל פצצה גרעינית קטנה יותר יוארך טווח הטיל. לפי דוחות מודיעין מערביים מספיקים 42 טילים קונוונציונאליים לפגוע קשה, או אפילו להרוס, את המתקנים הגרעינים העיקריים של איראן בנטאנז, איספאהן, ואראק. לגבי המתקנים התת-קרקעיים של איראן כמו המתקן פורדו Fordo ליד קום, ישראל קבלה בשבוע השלישי של חודש ספטמבר מארה''ב פצצות מיוחדות GBU-28 חודרות מתקנים כאלה. 
עוד לא הספיקה הידיעה על שיגור הטיל יריחו 3 להתפרסם, וצה''ל פרסם הודעה מפורטת בצורה בלתי רגילה, על תמרון אווירי גדול שחיל האוויר ערך בשבוע האחרון באיטליה, מעל לאי סרדיניה.
בתרגיל השתתפו מטוסים וצוותי אוויר משש טייסות שונות בחיל האוויר ביניהם:  14 מטוסי F-16, חד ודו-מושביים מדגמי C ו-D השייכים לשלוש טייסות כנף 1 המשרתות בבסיס רמת דויד. המדובר בטייסת העמק, טייסת הסילון הראשונה וטייסת אבירי הצפון. אליהם הצטרפו מטוס בואינג (ראם) שתידלק באוויר את מטוסי הקרב וכן מטוס מנהלים מסוג גלפסטרים 'איתם' 550 Eitam G- הממלא תפקידי בקרה והתראה אווירית ומטוסי הרקולס שהמריאו מבסיס נבטים בנגב.  בתרגיל שהסתיים ביום שישי 28.30, השתתפו מהצד האיטלקי מטוסי הקרב המתקדמים ביותר באירופה 'הטייפון' Eurofighter Typhoon, ומטוסי טורדנו Tornado, ו-F-16.
מיד לאחר פרסום דבר התרגיל האווירי, פרסם פיקוד העורף הודעה האומרת כי הוא מתחיל ביום ד' בתרגיל גדול בו תתורגל נפילת טילים במרכז הארץ.
ביום שלישי הבא 8.11, תפרסם הוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה, סבא"א ה-IAEA, את דו''ח הגרעין שלה על איראן. בדו''ח זה יחשפו פרטים רבים כיצד איראן התקדמה ומתקדמת בתוכניתה לייצור נשק גרעיני. מלבד החשיפה הפומבית של עובדות אלה, לא יהיה בחומר שום דבר חדש שאיננו ידוע כבר זמן רב לכל מי שעוקב אחר התוכנית הגרעינית האיראנית. איראן קרובה הרבה יותר מאשר שיערו, או סיפרו לנו, לשלב בו תוכל לבנות נשק גרעיני. מטרת הדו''ח הזה, ובייחוד מטרתו של ממשל הנשיא באראק אובמה, היא לזעזע את דעת הקהל העולמית מהיקף התוכנית הגרעינית האיראנית, ובכך להכשיר את הקרקע לקראת הטלת סנקציות חמורות יותר על איראן, כמו סנקציות על קניית או מכירת נפט איראני, וסנקציות על הבנק הממלכתי האיראני. איראן הודיעה כבר בעבר כי סנקציות כאלה יהיו בבחינת הכרזת מלחמה עליה.
במילים אחרות, חודש נובמבר עומד להיות אחד החודשים המתוחים ביותר מבחינה פוליטית וצבאית במזרח התיכון.
הערכת גורמי מודיעין במערב, וגם ההערכה של הגורמים האיראניים של תיקדבקה היא, שההנהגה האיראנית לא תסתפק בהכחשת דו''ח סבא''א, אלא תחליט להגיב במעשים.
הערכות המודיעיניות מעלות אפשרות, כי טהרן יכולה לחשוף חלק מתוכניתה הגרעינית הצבאית, ולומר למערב: ראו נמאס עלינו כל משחק המחבואים הגרעיני הזה. אנו מפתחים ומחזיקים בנשק גרעיני, בדיוק כפי שישראל, הודו, פקיסטן, וצפון קוריאה מחזיקות וממשיכות לפתח אותו. איראן יכולה גם לערוך ניסוי גרעיני שלם, או חלקי. היא יכולה לשגר גם טיל בליסטי חדש המסוגל לשאת ראש חץ גרעיני.
צעד איראני כזה יכול לסכל את תוכניותיו של הנשיא אובמה להחריף את הסנקציות על איראן, משום שאם לאיראן יש כבר נשק גרעיני, או שהיא כבר חצתה את הקו להשגתו, מה יועילו הסנקציות?
במקביל נערכת טהרן, כבר כמה חודשים, בשיתוף פעולה מלא עם מוסקבה, בייגי'ן, ובמידה מצומצמת יותר עם ניו דלהי, לבטל את האפקט של סנקציות כאלה אם אכן יוטלו עליה. כמעט כל עסקות הנפט האיראניות מתבצעות כבר עתה באמצעות מנגנון מכירות רוסי-איראני אשר פועל ממוסקבה, הרחק מהישג ידם ועיניהן הבוחנות של ארצות הברית ושל המערב. העסקות הפיננסיות של מנגנון רוסי-איראני זה מבוצעות על ידי בנקים רוסיים, כאשר המטבע הקובע בהן הוא הרובל הרוסי, והיואן הסיני, ולא הדולר האמריקני או היורו האירופאי.
שום דבר סופי עדיין לא הוחלט בטהרן לגבי צורת ההגבה על פרסום דו''ח סבא''א, וגם לא הוחלט מה תהייה תגובת איראן על הסנקציות החדשות שהנשיא אובמה מתכנן. כמו שיש היום וויכוחים פנימיים בצמרת האמריקנית, ובצמרת הישראלית כיצד להגיב על התפתחויות אלה, כך מתקיימים עתה וויכוחים ודיונים קדחתניים בטהרן.
לכל מערך שיקולים אלה נכנס גם המצב בסוריה. אפשר להגדיר זאת כך: המשך דיכוי המורדים הסוריים על ידי הצבא ושירותי הביטחון הסוריים באש חיה, שכל יום נהרגים בערי סוריה עשרות אנשים משני הצדדים הנלחמים, הוא הפתיל אשר יכול להדליק בשרשרת התגובות האיראניות בנושא הגרעין, ותגובות הנגד המערביות והישראליות, את אש המלחמה במזרח התיכון.
כלומר, דו''ח סבא''א לא רק יחשוף את התוכנית הצבאית האיראנית, אלא גם מקרב בצעד אחד נוסף את המזרח התיכון לקראת מלחמה אזורית חדשה.
זו הסיבה מדוע ארצות הברית, המערב, וישראל, מוצאות את עצמן בשבועיים האחרונים בפני הצורך להחליט כיצד להגיב על מהלכים גרעיניים-צבאיים-פיננסים איראנים אפשריים.

זו גם הסיבה מדוע הצגת הדברים על ידי התקשורת הישראלית כאילו מתנהל וויכוח בצמרת הישראלית באם לתקוף את איראן, או לא לתקוף את איראן היא הצגה מוטעית בכוונה של הדברים אשר נועדה לפגוע פוליטית ואישית בראש הממשלה בנימין נתניהו ובשר הביטחון אהוד ברק, תוך כדי סיכון ממשי של ביטחון ישראל.
לא לחינם התבטא ביום ד' 2.11 בצורה חריפה כזו שר המודיעין הישראלי דן מרידור, כאשר אמר כי הפרסומים בנושא ההתקפה על איראן הם גרועים יותר מפרשת ענת קם. אם ענת קם הורשעה בפגיעה בביטחון המדינה, ובמסירת חומרים סודיים ביותר למי שאינו מוסמך בכך, הרי דן מרידור מאשים את התקשורת הישראלית בהאשמות קשות יותר. ככל שהפרסומים האלה חוזרים על עצמם, יכולות טהרן ודמשק להשתכנע באמת כי מתקיים דיון בישראל באם לתקוף את איראן ואם לא, וליזום צעדי מנע צבאיים, מהם יכולה להתפתח מלחמה אזורית רחבה. פרסומים אלה גם עוזרים לטהרן בהחלטותיה הבאות בנושא הגרעיני, וגם עוזרים לנשיא סוריה בשאר אסד בקבלת החלטותיו כיצד להמשיך ולדכא את המרד נגדו.
בשורה האחרונה, אין דיון בקבינט המדיני-ביטחוני אם לתקוף את איראן, או לא לתקוף אותה. אין גם דיון אם ישראל תתקוף לבדה את איראן, או שתחפש את עזרתה של ארצות הברית בנושא. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי הדיון הוא כיצד ישראל צריכה להגיב למצב בו ביום שלישי הבא 8.11, יתברר סופית כי אי אפשר יותר לעצור את איראן בדרכה לנשק גרעיני, מצב הזהה לכך כי לאיראן יש נשק כבר גרעיני.
האם ישראל תחשוף גם היא את הנשק הגרעיני שלה, או לא? או, שישראל תמשיך להחריש ותתמוך בצעדים האמריקנים להחמרת הסנקציות על איראן, כאשר ידוע מראש כי מהלכים אלה יכשלו, ולא עצרו, ולא יעצרו את התוכנית הגרעינית האיראנית.
ביום ד' 2.11, ניתנה תשובה חלקית לכל שאלות אלה כאשר ישראל שיגרה מבסיס פלמחים את הטיל יריחו 3. הצנזורה הצבאית הישראלית התירה לפרסם 'כי לפי מקורות זרים טיל זה מסוגל לשאת ראש חץ גרעיני'. בכך עשה ממשלת נתניהו-ברק צעד אחד נוסף קדימה לקראת חשיפתו בפומבי של הנשק הגרעיני הישראלי.  

Print Friendly, PDF & Email