כאשר הסנקציות האמריקניות על הנפט האיראני בשיאן נקרא המפקד החדש של משמרות המהפכה הגנרל חוסין סלאמי לשבור אותן
ארצות הברית העמידה את כוחותיה במזרח התיכון בכוננות, ביום 22.4, כמה שעות לפני ההכרזה על החמרת האמברגו על ייצוא הנפט האיראני, כאשר המטרה המוצהרת שלה היא להביא להפסקה מוחלטת של במשלוחי הנפט האיראניים.
מ-8 במאי, גם שמונה המדינות אשר עד עתה וושינגטון הסכימה לאפשר להן להמשיך ולרכוש נפט איראני- סין, יפן, טאיוון, דרום קוריאה, איטליה, יוון, טורקיה, והודו, לא תוכלנה לעשות זאת מבלי להסתכן בכך שהסקציות האמריקניות תחולנה גם עליהן.
אם עד עכשיו איראן יכלה לייצא למדינות אלה כ-1 מיליון חביות ביום, וגם זאת היא עשתה תוך קשיים מרובים (ההנחה בחוגים כלכליים ומודיעיניים, כי איראן לא הצליחה למכור יותר מאשר 700,000 חביות ביום), היא תצטרך או למצוא רוכשים אחרים לנפט, או להגיע למצב בו לו תהייה לה אפשרות למכור את הנפט שהיא מפיקה-שהוא מקור ההכנסה העיקרי שלה.
לפני התחלת סנקציות הנפט האמריקניות בנובמבר שנה שעברה הפיקה איראן ומכרה בשווקים הבינלאומיים כ-2.1 מיליון חביות ביום.
הקיצוצים של כ-50 אחוז בהפקה ובהכנסות מהנפט הביאו השבוע לאחר ששה חודשי אמברגו לתוצאות הבאות בכלכלה האיראנית: שיעור האינפלציה הרשמי עבר את סף ה-50 אחוז והגיע ל-51.4 אחוז. בחישוב שנתי האינפלציה באיראן עומדת עכשיו על 30.6 אחוז.
מחיר מצרכי המזון הבסיסיים, מים, וטבק, עלו ב-85.3 אחוז מאז שנה שעברה.
ב-2018 אפשר היה לרכוש דולר אמריקני אחד ב-40,000 ריאל איראניים. כיום אפשר לרכוש דולר אחד ב-140,000 ריאל.
במילים אחרות, אם ממשל הנשיא טראמפ ישיג את מטרותיו ויצמצמם את ייצוא הנפט האיראני כמעט לאפס, המצב הכלכלי הזה באיראן רק יחריף כאשר קופת האוצר של משטר האייטוללות בטהרן תתרוקן כמעט כליל.
הלחץ הכלכלי האמריקני הכבד הזה מגיע בדיוק כאשר איראן עומדת בפני אחד מאסונות הטבע החמורים ביותר שפקדו אותה בשנים האחרונות.
ב-25 מתוך 31 המחזות באיראן ישנם כבר כמה שבועות גשמים ושיטפונות בלתי פוסקים, אשר אילצו למעלה מ-2 מיליון תושבים לפנות את בתיהם.
למעלה מ-150,000 בתים נהרסו כליל. שטחי חקלאות נרחבים המהווים 14 אחוז מהתוצר הלאומי השנתי האיראני, דרכים, גשרים, מתקני מים לשתייה ולחקלאות בשווי של כ-2.5 מיליארד דולר נמחקו על ידי השיטפונות.
הלחץ האמריקני הכבד מופעל גם נגד בעלי בירתה של איראן, סוריה, חיזבאללה, והמיליציות השיעיות העיראקיות המהוות את הבסיס לכוח ולהשפעה הפוליטית והמדינית האיראנית בעיראק.
הסנקציות האמריקניות על איראן הן כל כך חמורות, עד שניסיונות של סין, רוסיה, מדינות מערב אירופה, טורקיה, אינדונזיה ומאלזיה, לעזור לטהרן בעקיפת הסנקציות האמריקניות הביאו לתוצאות דלות, שאינן יכולות לשנות את המצב הבסיסי בכלכלה האיראנית.
במצב כזה לא נותרו למשטר בטהרן ברירות רבות מלבד לנסות ולאלץ את ארצות הברית, באמצעות פעולות צבאיות, להקל את הלחץ הכלכלי מעליה.
טהרן איימה פעמים רבות בשנים האחרונות, כי אם הסנקציות האמריקניות יביאו אותה למצב בו היא לא תוכל לייצא יותר נפט, אף אחת ממדינות המפרץ המפיקות נפט לא תוכלנה לייצא את הנפט שלהן.
את המטרה הזו איראן יכולה להשיג באמצעות חסימת או שיתוק חלקי של מיצרי הורמוז, דרכו עוברות כל יום מכליות של מדינות המפרץ המובילות כ-20 אחוז מהתצרוכת העולמית היומיות של נפט. מטרה איראנית נוספת יכולים להיות נתיבי מכליות הנפט בים האדום.
כבר ביום א' 21.4, איים מפקד חיל הים האיראני תת-אדמירל אלירזה טאנג'סירי Rear Admiral Alireza Tangsiri, כי אם איראן לא תוכל לייצא נפט דרך מצרי הורמוז, שום מדינה אחרת לא תוכל לעשות זאת.
אין לרשות איראן מספיק כוח צבאי לחסום את המצרים האסטרטגיים האלה, או את הים האדום בצורה מוחלטת, אולם מספיקה פעולה שתביא לעצירה חלקית של תנועת המכליות שתביא לזינוק מידי במחירי הנפט, שיכול להגיע עד למעלה מ-100 דולר לחבית.
אפשרויות נוספות היא תקיפה של מטרות צבאיות אמריקניות במזרח התיכון, בייחוד בסוריה ובעיראק, או מטרות צבאיות אמריקניות במפרץ ובים האדום, תקיפות שתבוצענה על ידי מליציות שיעיות מקומיות, או יחידות מיוחדות של משמרות המהפכה האיראניים. תקיפות של מטרות השייכות לבעלי הברית העיקריים של ארצות הברית באזור ביניהן, ישראל, ערב הסעודית ואיחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE.
זו היא הסיבה העיקרית מדוע המנהיג העליון של איראן האייטוללה עלי חמנאי הודיע, ביום א' 21.4, כי הוא ממנה את הגנרל חוסין סלאמי Brig. Gen. Hossein Salami להיות המפקד חדש למשמרות המהפכה. הגנרל חסן סלאמי, שעד עתה כיהן כסגן מפקד המשמרות יחליף את הגנרל מוחמד עלי ג'עפרי, המכהן בתפקיד משנת 2007.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי הגנרל חוסין סאלמי נחשב לנץ ולקיצוני שבין שורת המפקדים של משמרות המהפכה, הוא האיש אשר עליו הטיל האייטוללה עלי חמנאי בשנתיים האחרונות להכין את המערכה הצבאית נגד ארצות הברית ובעלי בריתה באזור במטרה לשבור את הסנקציות האמריקניות.
עכשיו הוא יצטרך להוכיח כי הוא יכול לממש את איומיו הצבאיים על ארצות הברית, סעודיה וישראל.