כאשר הרוסים פורסים סוללות S-300 בסוריה נתניהו למוסקבה. נתניהו: איראן נערכת לטרור בגולן. פוטין התחמק מלענות!

דו שיח של חרשים התנהל ליד מוסקבה, ביום ב' 21.9, בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שהביא אתו לפגישה משלחת של צמרת צה''ל, כולל הרמטכ''ל רב אלוף גדי איינזקוט, וראש אמ''ן האלוף הרצי הלוי.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי נתניהו ניסה לשכנע את פוטין, באמצעות הצגת מידע מודיעני, כי איראן, סוריה וחיזבאללה, נמצאות עתה שוב בעיצומה של הקמת מערכת טרור חדשה אשר תבצע פיגועים בעומק רמת הגולן ובישראל.
נתניהו גם רמז, כי ישראל לא תוכל להימנע מלפעול צבאית מול מערכת טרור זו, וכי פעולה כזו יכולה להביא להתנגשות בין כוחות ישראליים ורוסיים על אדמת סוריה.
אולם פוטין התחמק מלהשיב לפרטים אלה ובמקום להתייחס אליהם, אמר: 'אנו יודעים שהצבא הסורי הוא במצב כזה שאינו מסוגל לפתוח חזית חדשה'. זה היה רמז לדחיית דבריו של נתניהו כי סוריה כן עומדת להשתתף בחזית הטרור החדשה נגד ישראל.  
פוטין הוסיף ואמר, כי 'מטרתנו העיקרית (בהבאת כוחות צבאיים רוסיים לסוריה), היא להגן על המדינה הסורית. יחד עם זאת , אני מבין את דאגתך ואני שמח מאוד שבאת כדי לדון בכל הסוגיות באופן מפורט'.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים שלנו מציינים, כי הנקודה היא שנתניהו לא דיבר על 'הגנת המדינה הסורית', אלא על הגנתה של מדינת ישראל.
פוטין גם הוסיף ואמר, כי הוא ער לכך שישראל הופגזה מסוריה, אולם כלי הנשק בהם התוקפים השתמשו היו מאולתרים-'מייצור מקומי'. בכך דחה את טענת נתניהו וראשי צה''ל, כי איראן, סוריה וחיזבאללה הן שמספקות לגורמי הטרור את הטילים ומטעני החבלה באמצעותם הם תוקפים את ישראל.
כבר ב-16 לספטמבר הזהירו המקורות של תיקדבקה, כי נתניהו ייתקל אצל פוטין באותה נקודה בה הוא נתקל אצל נשיא ארצות הברית אובמה. גם אובמה אומר כי הוא מבין את צרכיה הביטחוניים של ישראל ופועל למענם, אבל באותו זמן מתעלם לחלוטין מפעולותיה הצבאיות של איראן מול ישראל. באותה מדיניות נקט פוטין בפגישתו עם נתניהו ביום ב' 21 לספטמבר.
קודם לכן, דיווחנו ביום ב' בבוקר עם צאתו של ראש הממשלה נתניהו למוסקבה: 
בחמשת הימים מאז פרסום ההודעה ב-16 לספטמבר, כי ראש הממשלה נתניהו יגיע ביום שני 21.9 למוסקבה, קבעו הרוסים  לפחות 4 עובדות צבאיות בשטח.
1. הראשית בניהן התבררה רק בשבת 19.9, כאשר בשטח ליד הבסיס הרוסי בלטקיה נצפו ההכנות הראשות לקליטתן והצבתן של סוללות טילי נ''מ מתקדמים מדגם S-300.
מבחינתה של ישראל יש בהצבת טילים כאלה בסוריה שלוש בעיות.
א. הן מצמצמות ביותר את יכולתו של חיל האוויר הישראלי לפעול במרחבים האוויריים של סוריה ולבנון.
ב. לאחר אין סוף של פרסומים רוסיים סותרים ומבולבלים, (כנראה בכוונה תחילה), לא יגיעו טילי S-300 לסוריה ולאיראן, מתברר כי גברו הסיכויים כי טילים כאלה יגיעו.
ג. אם הכוונה של מוסקבה בהצבת הכוחות הרוסיים  בסוריה היא להלחם ב-ISIS בשביל הם זקוקים לטילי נ''מ מתקדמים כאלה כאשר שום כוח אווירי אחר באזור איננו מאיים עליהם?
2. כל יום מביא אתו ידיעות חדשות על התרחבות הכוחות הרוסיים המגיעים לסוריה. תחילה דובר על כמה מאות אנשי מרינס רוסיים, עתה מודבר כבר על הכנות לקליטתם של 2,000.   מהלך רוסי דומה התרחש עם טילי הנ''מ. תחילה דובר על בואם לסוריה של טילי  SA-22 system known as Pantsir-S1 מתקדמים לסוריה. טילים אלה לא הגיעו. עתה מדובר כבר על עליית מדרגה לטילי S-300.
3. הצבתם של 4 מפציצים רוסיים Su-30SM -advanced multi-role -Su-27 Flanker , ביום שישי 18.9 בלטקיה, כמה שעות בלבד לאחר ששר ההגנה האמריקני אשטון קרטר Ashton B. Carter, עם שר ההגנה הרוסי סרגיי שוגוי Sergei K. Shoigu, בניסיון לקבוע כללים שימנעו התנגשות בין כוחות רוסיים ואמריקנים הפועלים בסוריה, מעלה שאלות דומות. 
מטוסי קרב-הפצצה הרוסיים האלה מיועדים לקרבות אוויר ולהפצצות לטווח ארוך. איזה קרבות אוויר ועם מי מוסקבה נערכת להלחם בסוריה , או בטווחים ארוכים יותר?
4. רק מעטים במערב ובישראל שמו לב לדבריו, ביום ו' 18.9, של הגנרל האיראני רחים ספוואי General Yahya Rahim Safavi, יועצו הצבאי של מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, שאמר, 'כי מוסקבה וטהרן מתאמות ביניהן את הצעדים הצבאיים הרוסיים בכמה נושאים אזוריים (מזרח-תיכוניים) כולל בסוריה'. Russia moves in coordination with Iran in some regional issues including Syria. 
במילים אחרות, ארצות הברית וישראל המנסות עתה לתאם את הצעדים הצבאיים שלהם עם אלה של הרוסים בסוריה, איחרו את המועד.
זו הסיבה מדוע כל הפרסומים המתפרסמים בימים האחרונים בישראל ערב יציאתו, ביום ב' 21.9 של ראש הממשלה נתניהו למוסקבה, כאילו פוטין היה זה שהיה מעוניין בקיום פגישה כזו יותר מנתניהו, וכי בחיל האוויר הישראלי החלו בהקמת גוף לתיאום התנועה האווירית במרחב עם חיל האוויר הרוסי כדי למנוע בעיות זיהוי, לא רק שהן מוזרות אלא שאינן מציאותיות לאור המתרחש בשטח.
הידיעות כי חיילים רוסיים סרבו לצאת לסוריה הן אפילו מגוחכות.
אין ספק, כי נתניהו עושה צעד נועז, בלוקחו אתו לפגישה עם פוטין את הרמטטכ''ל רב אלוף גדי אייזנקוט, ואת ראש אמ"ן האלוף הרצי הלוי. יחד עם שני הגנרלים הישראליים הבכירים ביותר  לוקח נתניהו עמו למוסקבה עוד 9 קציני צה''ל, כולם אנשי מקצוע המתמחים בנושאים צבאיים במלחמה המתחוללת בסוריה.
אף פעם לא נערכה פגישה בין המנהיגות הרוסית והישראלית, כאשר נוכח בה דרג צבאי ישראלי כל כך גבוה.
המקורות של תיקדבקה במוסקבה מדווחים, כי פוטין מביא אתו לפגישה, את היועץ לביטחון לאומי הרוסי, ניקולאי פאטרושאב Nikolai Patrushev. בכך מאותת פוטין, כי המפגש עם הצמרת המדינית והצבאית הישראלית היא יותר פגישה על הערכת המצב הכללי בסוריה, בעוד שישראל מצפה ממנו לשוחח יותר על הנושאים הצבאיים.
צריך וכדאי גם לזכור, כאשר במוסקבה ביקר לפני 10 ימים  מפקד גדודי אל-קודס האיראניים הגנרל קסאם סוליימני במוסקבה, האישיות הרוסית הבכירה ביותר אתה נפגש היה ניקולאי פאטרושאב.   

Print Friendly, PDF & Email