כולנו נדבק באומיקרון! הוויכוח הוא רק על כמה חולים קשה יהיו לנו בשיא גל ההדבקה, ואם מערכת הבריאות תעמוד בכך. התשובה הקצרה היא-לא!

התרחיש שהוצג לשר הבריאות ניצן הורביץ, על ידי מכון גרטנר (המכון הלאומי האפידמיולוגי לחקר הבריאות, היושב בשיבא ומייעץ לממשלת ישראל), משדר תחזית שחורה משחור התואמת גם תחזיות ממקורות אחרים, ובפרט מכון ויצמן.
מכון גרטנר קובע שהתחזיות הכי שחורות לא היו מוגזמות: כולנו נדבק באומיקרון!
הוויכוח הוא רק על כמה חולים קשה יהיו לנו בשיא גל ההדבקה, ואם מערכת הבריאות תעמוד בכך. התשובה הקצרה היא -לא!

בפירוט: התחזיות האופטימיות יותר, טוענות שיהיה חולה קשה אחד על כל שמונה חולים קשה שהיו בשיא הגל של הדלתא (מבוסס על נתונים מבריטניה).
הנתונים מדרום אפריקה מראים שיש חולה קשה אחד באומיקרון, על כל חמישה חולים קשה בדלתא. בתרחיש הראשון, מערכת הבריאות עומדת בקושי רב, בעזרת התרופה החדשה של פייזר, בוסטר רביעי לכלל האוכלוסייה בהקדם ורכישת מכשירי אקמו נוספים.
במקרה שהתרחיש השני ייתרחש – מערכת הבריאות כלל אינה ערוכה ולא תעמוד בו!
להלן עוד שני פקטורים נוספים, שלא נכללו בהערכה זו, אשר גורמים ספק כבד בכך שמערכת הבריאות תחזיק מעמד:
1. זן האומיקרון פועל בישראל בינתיים במקביל לזן הדלתא, ולא במקומו. כך שעוד יהיו מקרים קשים כתוצאה מדלתא, בשיעורים גבוהים יותר מאשר עם אומיקרון (באופן יחסי, ככל שהדלתא יישאר נפוץ באוכלוסיה).
2. כיום ישנם כ-1800 מאושפזים עם שפעת, כ-600 מתוכם ילדים. המחלקות הפנימיות רוויות כבר עכשיו, עוד לפני שטיפסנו במעלה גל האומיקרון.
ולמי שאינו אפידמיולוג, מגיע הסבר נוסף על למה יהיו כל כך הרבה חולים קשה מאומיקרון, למרות שהתחלואה בו עשויה להיות קלה יותר (וגם זה טרם הוכח סופית): כי יהיו הרבה יותר חולים. אומיקרון מדבק פי 70 מאשר הדלתא, כפי שהודגם במודלים תאיים ובמכרסמים. גם אם מספר החולים המגיעים למצב קשה הוא שמינית מאשר עם הדלתא, מספרי החולים באומיקרון יהיו גבוהים יותר מאשר פי שמונה משיאי החולים של הדלתא. בשיא הדלתא הגענו לכ-15,000 מאומתים ביום, לזמן קצר. עם האומיקרון, מדובר בכמה עשרות אלפי מאומתים בכל יום לפחות, למשך תקופה, ובסך הכל במיליוני נדבקים.
איך תראה המציאות של רובינו?
צריך לקוות שרובינו הגדול לא נחלה באורח קשה וחמור מזה. יש לציין כי החיסון אמור לעזור במניעת מחלה קשה, והממשלה ומשרד הבריאות יעמדו בפני הצורך לאשר בקרוב הבוסטר רביעי לכלל האוכלוסייה.
אם רובינו המכריע נחלה, אפשר להניח שמערך הבדיקות יהיה מיותר בשלב מסויים לבצע בדיקות לאימות ההדבקות. בכל מקרה, מערך הבדיקות אינו ערוך להיקפים כאלו של אימות.
כבר עכשיו אנחנו רואים קושי מסוים במערכת עם הפנייתם של מחוסנים לביצוע בדיקות אנטיגן תחילה, ורק אז בדיקת PCR למי שיצא חיובי.
בדיקות האנטיגן המוסדיות אינן אמינות כמו PCR, אם כי טובות יותר מאשר הביתיות. יש כאן סיכון מחושב של משרד הבריאות שלוקח בחשבון שמחוסנים ממילא מדבקים פחות, גם אם פוספסו בבדיקה ויצאו שליליים.
את בדיקות ה-PCR שומרים רק למי שבאמת חייב אותן: חיוביים, ולא מחוסנים. אפשר להעריך כי  בהמשך הן ישמשו בעיקר בבתי החולים כדי לדעת מי חולה בקורונה ומי בשפעת, ולטפל בהתאם. לא יהיו מספיק בדיקות לכל מי שיחלה!
מערכת החינוך: כבר עכשיו אנו שומעים על אזורים נרחבים בהם מערכות החינוך מקרטעות. לא ניתן באמת להפעיל שיקולים של רמזור או הקלות כיתה ירוקה, כשכל כמה שעות מתגלה מאומת נוסף בכיתה.
מערכת החינוך עומדת לעבור כולה ללמידה מרחוק בימים הקרובים, או בשבועיים הקרובים לכל היותר, מהסיבה הפשוטה שלא יהיו די תלמידים או מורים שאינם בבידוד. הדרך היחידה בה ניתן להמשיך ולהפעיל את מערכת החינוך ולו חלקית היא לוותר כליל על בידוד למחוסנים ולבצע בדיקות אנטיגן בכיתות יום יום לכולם. בכל מקרה ידרשו לימודים מרחוק במקביל, עבור כל המאומתים שנותרו בבית.
שמיים פתוחים, מסחר פתוח: במציאות בה כולם חולים ומדבקים, אין טעם בסגירת השמיים, החנויות, גני האירועים. החלטת הממשלה לפתוח את השמיים כלפי מדינות במצב דומה או טוב משלנו היא נכונה וראויה. עם זאת, אל לנו להיות קצרי זיכרון ולשכוח שעוד יהיו מוטציות חדשות. נכון לבודד את כל החוזרים מחו"ל ולרצף דגימות ממאומתים.
סגר דה-פקטו על קשישים ומדוכאי מערכת החיסון: במצב העניינים הנוכחי, יהיו אוכלוסיות שידרשו להימנע ממגע עם החוץ ככל האפשר. נכון יהיה לתעדף את בדיקות ה-PCR לכל מי שבא במגע או עובד עם אוכלוסיות אלו. הסיכון עבורן עצום.
בתי האבות צריכים להסגר בשלב זה בפני מבקרים, מלבד אלו שיחוסנו בחיסון הרביעי.
לסיכום: פתרונות מערכתיים למצב כוללני. חיסון רביעי לכולם. בדיקות רק במקומות הנחוצים: אנטיגן בבתי הספר (אם יישארו פתוחים), PCR במערכת הבריאות ובתי אבות, ריצוף בשדה התעופה. כלכלה פתוחה, שמיים פתוחים, אוכלוסיות בסיכון בסגר הגנתי הדוק.
חשוב מאוד להדגיש בתקופה זו את חשיבות האחריות האישית בתקופה זו, במיוחד אם לא יהיה בהישג ידינו להיבדק: הישארו בבית אם אתם חולים, השאירו את ילדיכם בבית.
התסמינים של האומיקרון עדיין לא ברורים, ויש עדיין חולים רבים בדלתא וגם בשפעת – כולם מסוכנים עבור הורינו ואוכלוסיות בסיכון. מי שטרם התחסן במנה השלישית (או מנה קודמת) – הרווחתם! עכשיו תוכלו לקבל חיסון טרי, ממש בזמן! רוצו ותהנו מחסינות בפני מחלה קשה.
בהצלחה לכולנו.

המאמר נכתב על ידי שרון מיכאלוב, מנהלת מחקרים קליניים, M.Sc במדעי הרפואה באוניברסיטה העברית.

Print Friendly, PDF & Email