כוננות בחיילות האוויר והים הישראליים והיוונים, ובקפריסין. טורקיה מעבירה צבא לצפון האי
אוניות מלחמה ומטוסי קרב טורקיים, עקבו מקרוב ביום ד' וה' 15.9-14, אחר תנועותיה של אסדת קידוח הגז 'הומר פרינגטון' Homer Ferrington, השייכת לחברת 'נובל אנרג'י' Houston-based Noble Energy, שעה שהיא הועברה השבוע משדה הגז הישראלי 'נועה' Noa, הנמצא מול אשדוד, אל האזור הכלכלי המיוחד הקפריסאי EEZ-Exclusive Economic Zone . זו הייתה הפעם הראשונה בשנה האחרונה, מאז ההשתלטות של הקומנדו הימי הישראלי על 'המאווי מרמרה' במאי 2010, שמטוסים ואוניות קרב טורקיות התקרבו עד למרחק של פחות מ-50 מייל ( כ-80 ק''מ) מהמים הטריטוריאליים הישראליים. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי מלטים וספינות טילים ישראליות עקבו גם הם מרחוק אחר תנועת אסדת הקידוח, ותנועת אוניות המלחמה הטורקיות.
לפי החוק הבינלאומי Law of the Sea שנקבע על ידי האו''ם , כל מדינה יכולה להכריז על אזור כלכלי מיוחד בימים הסובבים אותה, דבר המקנה לה זכויות הפקת אוצרות הטבע הנמצאים במים באזורים המשתרעים לעומק של 200 מייל ימיים מהמים הטריטוריאליים שלה. ישראל אף פעם לא חתמה על אמנה בינלאומית זו.
האסדה הגיע ביום חמישי לאזור הכלכלי המיוחד הקפריסאי, הוצבה שם, כאשר טכנאים ואנשי צוותי הקידוח מתכוננים להפעילה כבר ביום שני 19.9. הטורקיים הציבו מול האסדה שתי פריגאטות העוקבות מקרוב אחר המתרחש בה.
דובר קפריסאי הדגיש כי אוניות המלחמה והמטוסים הטורקיים לא חדרו אל המים הטריטוריאליים הקפריסאיים.
ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, אמר ביום ה' 15.9 בתוניס, כי 'הם (הישראלים), יראו מה יהיו (התוצאות), של ההחלטות שלנו על הנושא' (של חופש השייט). 'אוניות התקיפה שלנו יכולות להיות שם בכל רגע'. ציטוט המקור: They will see what our decisions will be on this subject. Our navy attack ships can be there at any moment.
ארדואן לא הזכיר בדבריו את המתרחש סביב אסדת הקידוח 'הומר פרינגטון', אבל כפי שהוא עושה בימים האחרונים, הוא מיד קישר את דבריו לישראל.
'ישראל אינה יכולה לעשות בים התיכון ככל העולה על רוחה', אמר ארדון, Israel cannot do as it pleases in the Mediterranean. 'טורקיה מחויבת', אמר ראש הממשלה הטורקי, 'להבטחת חופש השיט במים בינלאומיים, ואנו נחושים לבצע זאת, משום שאנו (הטורקים), חיים במזרח התיכון'. ציטוט המקור: Turkey was committed to preserving the freedom of navigation in international waters. We are determined to do so, because we all live in the Mediterranean.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי טאייפ ארדואן בכוונה איננו מקשר בין הסכסוך הישראלי-טורקי ובין המתרחש בפרשת הקידוחים באזור הכלכלי הקפריסאי המיוחד, משום שהוא איננו רוצה לתת דריסת רגל לישראל בסכסוך הטורקי-יווני-קפריסאי, אולם למרות זאת ישראל קשורה לכל התפתחויות אלה בגלל שלוש סיבות עיקריות:
1. האזור הכלכלי המיוחד הקפריסאי, ובמיוחד אתר הקידוח בו הקפריסאים עומדים להתחיל לעבוד השבוע, גובל עם שדה הגז הענק הישראלי במזרח הים התיכון, ליוויתן Leviathan, הנמצא בשלבי פיתוח. בשדה זה ישנן רזרבות גז מוכחות של 8.5 trillion cubic feet –Tcf, כמות המספיקה לתצרוכת בגז במשך שנה אחת של כל המשק האמריקני. מאחר וישראל חתמה עם קפריסין על הסכם לתיחום הגבולות הימיים בין שתי המדינות, כל דבר שמתרחש בתחום הקפריסאי, משפיע מיד על המתרחש בתחום הישראלי. טורקיה איננה מכירה בהסכם זה, והיא טוענת שהוא בלתי חוקי.
2. חברת 'נובל אנרג'י' האמריקנית אשר עומדת להתחיל בקידוחים בקפריסין, היא גם החברה האמריקנית, אשר ביחד עם קבוצת 'דלק' הישראלית, מפתחת את שדה לוויתן, ושדות גז אחרים לאורך החוף הישראלי.
3. ישראל ויוון חתמו ביניהן על חוזה הגנה הדדי ב-4 לספטמבר. ביום ד' 14.9, החליטו ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת יוון ג'ורג פפנדראו, בסוקרם את האיומים הטורקיים על ישראל ועל קידוחי הנפט והגז בים התיכון, להפעיל את החוזה.
במילים אחרות, מתבצע עתה תיאום בין התנועות הצבאיות היווניות והישראליות במזרח הים התיכון, כולל קפריסין.
השבוע הזהירה טורקיה את קפריסין שלא תתחיל בקידוחים, מבלי שקודם לכן תקבל את הסכמתה מראש של הרפובליקה הטורקית הצפון קפריסאית TRNC-Turkish Republic North Cyprus. הבעיה העיקרית בפנייה טורקיה עומדת היא ששום מדינה, מלבדה, איננה מכירה ברפובליקה טורקית זו, ובוודאי שלא ממשלת הרפובליקה של קפריסין היושבת בניקוסיה.
וושינגטון לקחה השבוע צד בהתפתחויות אלה, כאשר נתנה אור ירוק לחברת 'אנרג'י נובל' להתחיל בקידוח בקפריסין. דובר משרד החוץ האמריקני אמר ביום ה' 15.9, כי 'ארה''ב תומכת במאמצים לשפר את ריבוי מקורות האנרגיה באירופה, בהדגישו 'כי גם מעורבותה של חברה אמריקנית בכך היא חיובית'. ציטוט המקור: US support the efforts to enhance energy diversity in Europe, noting the fact a US company was involved was also positive.
טורקיה לא הודיעה כיצד היא תפעל, באם חברת 'נובל אנרג'י' תתחיל את הקידוחים ביום שני, אולם המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי צבא טורקיה מזרים החל מיום שלישי 13.9 תגבורות צבאיות טורקיות לצפון קפריסין, וכן ציוד קידוח.
לפי ההכנות שנערכות בשטח עומדת טורקיה להתחיל אף היא בימים הקרובים בקידוח משלה באזור הכלכלי המיוחד הקפריסאי, מבלי לבקש לכך את אישורה של ממשלת ניקוסיה.
ביום שישי 16.9, הזהירה אתונה את אנקרה שאם תנקוט בצעד כזה, היא מפרה את כל החוקים וההתחייבויות הבינלאומיות שלה.
במלים אחרות, כאשר ראש ממשלת טורקיה מדבר על 'חופש השייט בים התיכון', הוא מדבר על חוקי שיט שטורקיה קובעת לעצמה, מבלי להתחשב בחוקים ובאמנות הבינלאומיות. אותה גישה נקט ארדואן כלפי דוח פאלמר על אירועי ההשתלטות הישראלית על המשט לעזה, שקבע כי המצור הימי הישראלי על עזה הוא חוקי, וזכותה החוקית של ישראל היא למנוע שבירת המצור. ארדואן הכריז כי מסקנות הוועדה 'מבוטלות' nil and void.
נקודת המבחן האמיתית של דברי ואיומי ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדון תהייה ביום שני 19.9, כאשר קפריסין תתחיל בקידוחי הגז שלה. אם הצי, או/ו חיל האוויר הטורקי יופעלו נגד הקידוחים האמריקנים בקפריסין, האירועים שיתרחשו על ומסביב לאסדת הקידוח יהפכו לנקודת התנגשות בין ארצות-הברית, טורקיה, ישראל, יוון, וקפריסין.
אם ארדואן יחליט שלא לנקוט שום צעד צבאי, אלא רק צעדים כלכליים, כמו התחלה סמלית של קידוחים מקבילים בחלק הטורקי של קפריסין, הוא יוצג כמנהיג אשר אין כיסוי לדיבוריו ולאיומיו.
המקורות של תיקדבקה מדווחים כי לפני ארדואן קיימת דרך שלישית, הנהוגה אצל מנהיגים ערבים ומוסלמים רבים, הוא יכול להפנות את האש לכיוון ישראל.
זו הסיבה מדוע בוושינגטון, נאט''ו, וישראל, גוברת בשעות האחרונות ההערכה, כי ההתנגשות הצבאית הראשונה במזרח הים התיכון תתרחש ליד קפריסין, וכי התנגשות זו תגרור אחריה התנגשויות ימיות ואוויריות נוספות, בין טורקיה, יוון, קפריסין וישראל.