כישלון לאיראן בקרב על תיכרית. אל קעידה ISIS הוא אויב קשה המשתמש בשיטות לוחמה חדשות

השבוע למדנו לדעת, כי כל ההודעות מבגדאד על ניצחונות מהירים ודרמטיים של הצבא העיראקי (10,000 חייל בחזית תיכרית), ולוחמי המליציות השיעיות העיראקיות, האפגאניות והפקיסטניות, (20,000 לוחמים בתיכרית), בקרב הגדול על תיכרית-היו ללא בסיס, ומסרו תיאורים 'מההישגים' במלחמה שלא היו ונבראו.
הקרבות מסביב ובתוך תיכרית הלכו וגוועו, לאחר שהצבא העיראקי ואנשי המליציות השיעיות למיניהן לא הפסיקו את הלחימה, אלא פשוט לא יכלו יותר להמשיך בה, בגלל שספגו אבידות כבדות ביותר. לא העיראקים ולא אנשי הפיקוד האיראני של המתקפה בראשותם של הגנרל קסאם סוליימני, מפקד גדודי אל קודס האיראנים,  מסרו מספרים על מספר האבידות אולם המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים על מאות הרוגים ואלפי פצועים. לפי כמה מקורות מדובר על כ-10 אחוז מהכוח התוקף. יחידות שלמות הוצאו מכלל פעולה ופשוט התפרקו. יחידות של הצבא העיראקי עזבו את שדה הקרב ונסוגו אחורנית מבלי להודיע זאת למפקדותיהם.
בין הצבא העיראקי ומפקדי כוחות המליציות הפרו איראניות, שהבולט שבהם  היה  הגנרל האדי אל אמירי מפקד כוח באדר the commander of the Shia Badr Brigade, Hadi Al-Amiri, פרצו מריבות, כאשר כל צד מאשים את השני בכישלון בהתקפה.
המצב הזה היה מביך ביותר ביותר עבור ממשל אובמה, בייחוד לאחר ראש המטות המזוינים הגנרל מרטין דמפסי Gen Martin Dempsey, chairman of the Joint Chiefs of Staff  שביקר בעיראק בשבוע השני של מרס כדי לעקוב אחר הקרב ותוצאותיו, אמר בביטחון רב 'כי אין  ספק שהכוחות העיראקים יעקרו את כוחות אל קעידה ISIS מהעיר'. ציטוט המקור: there is no doubt Iraqi forces will drive Islamic State  militants out of Tikrit.
מה שתרחש בשטח  היה בדיוק ההפך. כוחות אל קעידה ISIS, ממשיכים להחזיק בעיר, ואילו ההתקפה העיראקית-איראנית על העיר נפסקה.
כבר עכשיו אפשר להסיק מהקרב בתיכרית לפחות 10  מסקנות עיקריות לגבי עתיד המלחמה ב-ISIS.
1. אל קעידה בעיראק ובלבנט ISIS התגלה בתיכרית, לא רק כאויב חזק ועקשן, אלא גם כאויב היודע להשתמש בשיטות לחימה מתקדמות, כולל במלחמה אלקטרונית ובסייבר.
2. מערכות הפיקוד הצבאי של ISIS פועלות ללא דופי, ומגיבות במהירות רבה לתנאים המשתנים ללא הרף בשדה הקרב. גם כאשר כוחות ISIS נסוגו מחלקים של העיר, הנסיגה בוצעה בצורה טקטית נכונה ומסודרת.
3. המערך הלוגיסטי של ISIS, כמו אספקת כלי רכב, תחמושת, מזון, ופינוי הרוגים ופצועים מהשטח, פועל ביעילות ובצורה מסודרת.  כל הידיעות שפורסמו לאחרונה במערב, כאילו אל קעידה ISIS מתפורר מפנים, התגלו כלא נכונות.  בהקשר זה צריך לציין, כי ISIS הצליח להניע כוחות לא מצפון ומערב עיראק לעבר תיכרית, אלא גם הצליח לשמור על קווי אספקה פתוחים מסוריה לתוך עיראק למרות ההפצצות האמריקניות.
4. הפיקוד של אל קעידה, המורכב בעיקר מקצינים מקצועיים עיראקיים, ומצעירים מערביים, ביניהם אמריקנים, בריטים, אוסטרלים וקנדים בעלי ניסיון צבאי, הצליח תוך כדי הקרב בתיכרית, לפתוח חזיתות חדשות בעיקר במרכז וצפון עיראק. 
5. ביצועי הצבא העיראקי בשדה הקרב, התגלו כחלשים ובלתי יעילים. אמצעי  התקשורת המערביים תיארו את ההכנות לקרב על תיכרית, ואת הקרב עצמו, כהכנה לקראת מתקפת אביב לכיבוש העיר מוסול, (העיר השנייה בגודלה בעיראק 2 מליון תושבים), על ידי חטיבות עיראקיות שמאומנות על ידי הצבא האמריקני. בקרב בתיכרית התברר כי הצבא העיראקי איננו מוכן, וכנראה גם בעתיד הקרוב לא יהיה  מוכן למשימה צבאית גדולה כזו.
6. תוצאות הקרב מהוות כשלון גדול ראשון במלחמה לאיראן, ובייחוד למפקד גדודי אל קודס קסאם סוליימני, אשר פיקד אישית על הכוחות הלוחמים בשטח.
7. בקרב הוכח, כי לאיראן אין כוחות צבא מקצועיים היכולים להלחם ב-ISIS, אלא אם צבא סדיר, או משמרות המהפכה יתערבו במלחמה.
8. המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי עתה נערכות בטהרן התייעצויות בדרגים הפוליטיים והצבאיים הגבוהים ביותר באיראן, באם לערב את חיל האוויר האיראני בקרב על תיכרית. הפיקוד האיראני מעריך כי ללא מעורבותם של מטוסי קרב-הפצצה, וסיוע של מסוקי קרב במתקפה, הכוחות העיראקים והפרו-איראניים לא יוכלו לעקור את אל קעידה מתיכרית. הסיכויים לכך קלושים מאוד. סביר יותר כי בסופו של דבר חיל האוויר האמריקני ייקח תפקיד זה. 
אחת הסיבות העיקריות לכך, היא השליטה וההתבצרות של ISIS, בקומפלכס ארמנותיו של שליט עיראק לשעבר סדאם חוסיין  Saddam Hussein’s palace, Maqar-el-Tharthar, a massive residence at Lake Tharthar, הנחשב כאחד הקומפלכסים  המבוצרים ביותר במזרח התיכון. הארמון כולל אין סוף בונקרים, מנהרות תת-קרקעיות, בהן יכולים לנוע טנקים וכלי רכב, ואפילו מקלטים העמידים בפני מתקפה גרעינית. כמו כן יש לקומפלכס דרכי גישה ומילוט תת-קרקעיים.
10. הטקטיקה של ממשל אובמה לפייה ארה''ב ובעלי בריתה בקואליציה התמקדו במלחמה נגד ISIS, באיסוף מודיעין ותקיפות אוויריות, בעוד שאת הלוחמה הקרקעית להשאיר לאיראנים ולכוחות מקומיים פרו איראניים, נחשפה, עד עתה כמוטעית. ללא כוח קרקעי מערבי מאומן היטב של לפחות 100,000 חיילים, בשלב הנוכחי אי אפשר יהיה לעקור את ISIS  מהשטחים עליהם הוא שולט בעיראק ובסוריה.

 

Print Friendly, PDF & Email