כשלון מוחץ למדיניות הנשיא אובמה כלפי איראן. טהרן: איננו רוצים לשלוח את הדלק הגרעיני שלנו מחוץ לגבולות איראן. מוכנים להיכנס למו"מ על קניית דלק גרעיני
המקורות האיראנים של תיקדבקה: גם נשיא ארצות הברית באראק אובמה, וגם ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית מוחמד אל ברדעיי, היו צריכים לדעת כי ניסיון העבר ב-10 השנים האחרונות עם איראן מלמד כי טהרן אף פעם איננה עונה בשלילה או ב'לאו' מוחלט לשום הצעה. בלקסיקון הפוליטי-גרעיני האיראני לא היה קיים אף פעם ב-10 השנים האחרונות המושג 'הצעה גרועה'. לעומת זה היה קיים, ובוושינגטון, מוסקבה, ופריס, קיוו שטהרן תשתמש במושג זה גם השבוע, 'הצעה מעניינת שצריך לדון בפרטיה המלאים והמדויקים'. כלומר, איראן הייתה צריכה לענות 'כן…אבל…' אולם גם תיקווה אמריקנית זו, שמהתחלה לא היה לה בסיס, נכזבה ביום ו' 23 לאוקטובר. מדוע?
כבר בגיליון מס' 418 של השבועון דבקה-נט-ווקלי שיצא לאור ביום חמישי 22.10, הניחו המקורות האיראנים שלנו, כי הנהגה בטהרן תמצא תירוץ בעזרתו תנסה לדחות את מועד מתן התשובה הסופית על ההצעה בכמה שבועות ואולי אף בכמה חודשים, רק משום שהמצב בו כל העולם חוזה, שוושינגטון, מוסקבה, ופריס, מחכות בחרדה למוצא פיה של איראן, מעצים את כוחה של ההנהגה האיראנית גם בתוך איראן עצמה, וגם מחוצה לה, ומעמיד את טהרן כשוות כוח בשורה אחת עם המעצמות הגדולות בעולם.
דובר איראני אמר ביום בטלוויזיה הממלכתית האיראנית, מבלי להזדות, 'כי הרפובליקה האיסלמית של איראן מחכה לתגובה בונה ומעוררת אמון, להצעות הברורות של איראן לקנות דלק (גרעיני) עבור כור המחקר ליד טהרן'. ציטוט המקור:
"The Islamic Republic of Iran is waiting for a constructive and confidence building response to the clear proposal of buying fuel for the Tehran research reactor. במילים אחרות, לא איראן צריכה להשיב על טיוטת ההצעה של ברדעיי, אלא וושינגטון, מוסקבה, ופריס, הן שצריכות להשיב על ההצעות האיראניות. לגבי טהרן. ההצעות של אל ברדעיי אינן קיימות.
המקורות שלנו מוסרים, כי ההנהגה האיראנית לא הייתה יכולה להסתפק ב-3 ימים שאל ברדעיי הקציב לה, עד יום שישי 23.10, כדי להכין את דעת הקהל האיראנית במקרה שהיא תחליט לקבל את ההצעה.
רק ביום א 18.10 בוצעה התקפת הטרור בעיר סארבס Sarbaz, בדרום-מזרח איראן בה נהרגו סגן מפקד זרוע היבשה של משמרות המפכה, גנרל נור עלי שוסטארי Gen.Nur Ali Shoushtari, שהיה גם סגן מפקד גדודי אל קודס, ועוד 5 קצינים בכירים. מפקד משמרות המהפכה גנרל עלי ג'פערי Major General Mohammad Ali Jafari לא רק האשים מפורשות את שירותי הביון האמריקנים בביצוע הפיגוע אלא אף איים בתגובה מוחצת crushing response. מבחינה איראנית, לא היה מתקבל על הדעת כי עדיין לא עבר אפילו שבוע ימים מאז הפיגוע 'האמריקני' וטהרן כבר חותמת הסכם עם ארצות הברית על הנושא הגרעיני הרגיש ביותר באיראן מבחינת הישגיה של המהפכה המוסלמית והגאווה הלאומית האיראנית.
זו היא 'התגובה המוחצת' crushing response לארצות הברית שהמשטר דיבר עליו?
מעבר לבעיות התדמית הפוליטית הייתה לטיוטא של אל ברדעיי מתנגדים בעלי כוח רב בתוך הצמרת האיראנית עצמה.
בראש המתנגדים בכוחות המזוינים עומד מפקד משמרות המהפכה הגנרל עלי ג'פערי, בדרגים הפוליטיים מתנגדים להסכם רוב אנשי המפתח האיראניים הנמצאים מסביבו של הנשיא אחמדינז'אד, ובראשם ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית ומנהל המשא ומתן הגרעיני האיראני סעיד ג'אלילי, שאף התנגד למו"מ שנערך השבוע בווינה.
בראש קבוצת אנשי הדת המתנגדים להסכם עומדים 2 האייטוללות חוסיין נורי, ומסבאח יזאדי.
המדובר במחנה המנהיגים האיראניים אשר אימץ לו את התיאוריה הבסיסית של אחמדי נז'אד, אשר תמיד טען, כי ארצות הברית היא נמר נייר ואף פעם לא תתקוף, או תאפשר לישראל לתקוף את איראן. אחמדינז'אד גם טען כי בגלל מעמדה הפוליטי המיוחד של איראן בעולם והברית האסטרטגית בינה ובין סין, לסנקציות האמריקניות לא הייתה וגם לא תהייה שום השפעה לא על הכלכלה האיראנית, ולא קצב ההשקעות והפיתוח של התוכנית הגרעינית. לכן על איראן להתמיד בנושא הגרעיני רק בקו אחד והוא המשך פיתוח התוכנית הגרעינית הצבאית עד אשר איראן תגיע לפיתוחו של נשק גרעיני, דבר שיבטיח את עתידה וקיומה כמעצמה מוסלמית מרכזית באסיה ובמזרח התיכון.
אלה הן הסיבות מדוע איראן דחתה ביום ו' 23.10 את הצעותיו של אל ברדעיי, אשר הממשל בוושינגטון ניסה להציג אותן כפעולה מתוכננת והישג אישי של הנשיא אובמה. עתה הפכו ההצעות לכישלון אישי, הגדול ביותר עד כה, של הנשיא האמריקני.