כשלים בפעולת המל"טים האיראנים שטהרן סיפקה לצבא הרוסי במלחמה באוקראינה. לכך יש השלכות מרחיקות לכת על מצבן של ישראל וחיל האוויר מול חיל האוויר האיראני.


 ב-19 באוגוסט המריא מטוס תובלה רוסי מנמל תעופה באיראן כשהוא נושא מספר מל"טים איראנים. במטוס הרוסי היו שלושה סוגים של מל"טים איראניים: שאהד 129  Shahed  שהוא מל"ט לטווח ארוך המסוגל לתקוף מטרות. המל"ט הזה הוא העתק של מל"ט ישראלי מסוג איתן והעתק של המל"ט האמריקני פרדאטור US MQ-1/9 Predator drone. כמו כן היו במטוס מל"טים מסוג שאהד 191 שהוא מל"ט חמקן שהאיראנים העתיקו מהמל"ט האמריקני  שיורט ונתפס על ידם ב-2011.
המשלוח הזה היה צריך חלק ממשלוח מל"טים איראניים נרחב ביותר שהיה צריך להגיע עד 1000 מל"טים. אולם כבר במשלוח הראשון התגלו כשלים טכניים בהפעלת המל"טים האיראניים.
מומחים צבאיים שסירבו לא רק להזדהות אלא גם למסור את השתייכותם הלאומית אמרו, ' כי ישנם כמה כשלים במערכות האלה' There are a few bugs in the system. המומחים האלה הוסיפו ואמרו כי לצבא הרוסי שיש בין 1,500 ל-2,000 מל"טים לאיסוף מודיעין, יש מספר מצומצם ביותר של מל"טים המסוגלים לתקוף מטרות הנמצאות בטווח עמוק הרי הצבא האוקראיני משתמש ביעילות רבה מתחילת הלחימה במל"טים טורקיים מדגם באייראקטאר Bayraktar TB2  התוקפים ופוגעים ב טורי הטנקים הרוסיים ועמדות הארטילריה הרוסית.
העברת המל"טים האיראנים לרוסים מתואם על ידי  בריגדיר גנרל סעייד הוג'יאטוללה קוריישיBrig. Gen. Seyed Hojjatollah Qureishi, שהוא ראש מחלקת לוגיסטיקה ואספקה במשרד ההגנה האיראני ועל ידי הנספח הצבאי הרוסי בטהרן.
בעיות נוספות מולן עומד הצבא הרוסי באוקראינה הם כלי הארטילריה הכבדים שהמערב מספק לצבא האוקראיני. ארצות הברית מספקת את מערכת שיגור הרקטות הימארס HIMARS, ואילו המערב אירופאיים מעבירים לידי הצבא האוקראיני סוללות הוביצרM777 howitzers המסוגלות לירות מטחים מדויקים ולפגוע במטרות.
אחת הבעיות העיקריות העומדות היום לפני הצבא הרוסי היא שאין להם מל"טים ארוכי טווח. אחת הסיבות לכך היא העדר יכולת התעשייה הצבאית הרוסית לייצר שבבים בהיקף שיענה על צרכי המלחמה, מאחר ורוב מערכות הנשק היום צורכות מספר גדול מאוד של שבבים. גם הסנקציות המערביות על רוסיה מונעות ממנה לקנות שבבים בשווקים הבינלאומיים ולכן רוסיה פנתה בימים האחרונים אל השווקים השחורים של שבבים. אולם זה פתרון קצר טווח לבעיה זו  מאחר ולרשות רוסיה לא עומדים משאבים כספיים גדולים.
אין ספק כי מצבים אלה והזדקקותה של מוסקבה להסתמך על איראן מצביע על מצבה האסטרטגי של מוסקבה. אם מוסקבה שלה יש את אחד הצבאות הגדולים בעולם צריכה לפנות לאיראן לספק לה מל"טים רק מצביעה על חולשתם של רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין.
לכל ההתפתחויות האלה ישנן השלכות מרחיקות לכת על מצבן של ישראל וחיל האוויר מול חיל האוויר האיראני.


Print Friendly, PDF & Email