לאוניות ומטוסי הצי האמריקני במפרץ הפרסי יש הוראת קבע שלא לפתוח באש על כלי שייט ומטוסים איראניים, אלא אם מתקבל לכך אישור מהבית הלבן

המקורות הצבאיים של תיקדבקה: למרות שמפקדי הצי החמישי האמריקני, ומפקדי נושאת המטוסים האמריקנית 'אייזנהואר' USS Eisenhower, ידעו ב-21.4, כי המטוס האיראני מדגם פוקאר אפ Fokker F27, שטס במפרץ עומן במשך 20 דקות במרחק שאינו עולה על 900 מטר, ובגובה של לא יותר מ-250 מטר לצידה, הוא מטוס מודיעין איראני העוסק באיסוף מידע על פעולות נושאת המטוסים האמריקנית היחידה הנמצאת מול חופי איראן וספינות המלחמה המלוות אותה, לא בוצעה שום פעולה אמריקנית שתפריע לפעולת איסוף המודיעין האיראנית.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים שלנו, כי מקורות צבאיים אמריקנים במפרץ הפרסי דיווחו על תקרית זו שבוע לאחר שאירעה, ביום ד' 28.4, רק לאחר שמקורות צבאיים במפרץ שהביעו פליאה על הפסיביות וחוסר התגובה האמריקנית עמדו להדליף דבר קיומה של תקרית זו לכלי תקשורת מקומיים.
מהשתלשלות האירועים וחוסר התגובה האמריקנית אליהם עולה בבירור כי למפקדי הצי האמריקני במפרץ ובים הערבי, ישנה הוראה שלא לנקוט בשום צעד, בוודאי שלא לפתוח באש, נגד כלי שייט או מטוסים איראניים, מבלי לקבל על כך אישור מוושינגטון.
מקורות צי ותעופה צבאיים אמרו לתיקדבקה כי הסטייה הקטנה ביותר של המטוס האיראני, הייתה מביאה אותו תוך לא יותר מ-10 שניות לטוס ישירות מעל נושאת המטוסים האמריקנית. גם במרחק בו המטוס האירני טס ליד נושאת המטוסים הוא היה יכול לפגוע בה.
זו הסיבה מדוע ביום ד' השבוע טענו מקורות צי אמריקנים, כי המטוס האיראני לא היה חמוש וכי המפגש בינו ובין נושאת המטוסים לא נשא אופי מאיים, למרות שהם הודו, כי הוא נשא אופי לא שגרתי. ציטוט המקור: The encounter was not threatening, it was unusual.
ראש המבצעים של הצי האמריקני האדמירל גארי ראגהדAdmiral Gary Roughead, Chief of Naval Operations, שניסה להפחית בחשיבות התקרית אמר, 'כי האיראנים (הטייסים האיראנים) לא היו פרובוקטיביים או מאיימים. וכל זמן שהם התנהגו במקצועיות, לא איימו, ולא התנהגו בחוסר אחריות, (לא היה צורך לפעול נגדם. אחר הכול,) מדובר במרחב בינלאומי'. ציטוט המקור: The Iranians were "not provocative or threatening. As long as they are professional and not threatening or reckless, it's international space.
אולם גורמי ציי במפרץ חולקים על דבריו של ראש המבצעים של צי ארצות הברית. גורמים אלה אומרים, כי זו פעם ראשונה שמטוס ביון איראני מעז להתקרב קרוב כל כך אל נושאת מטוסים אמריקנית. מאחר והאמריקנים לא הגיבו, צריך לצפות להתגרות קרובה נוספת, יותר נועזת, של האיראנים כלפי כוחות הצי האמריקנים במפרץ.
המקורות שלנו מציינים כי הרגישות בערב הסעודית ובמדינות המפרץ, בייחוד בעומן וב-UAE, איחוד נסיכויות הנפט הערביות,לגבי רף התגובה האמריקנית לאיומים צבאיים איראניים גברה באחרונה בעקבות פרשת הטבעתה של ספינת המלחמה הדרום קוריאנית, וטיפולה של וושינגטון בפרשה זו.
הקורבטה corvette הדרום קוריאנית בת 1,200 הטון Cheonan, טובעה ב- 26.3, כנראה על ידי מוקש ימי שהוטמן על ידי הצי הצפון קוריאני באזור האי Baengnyeong Island, שם קיים סכסוך בין סיאול ופיונגיאנג על הריבונות והשליטה.
מדינות המפרץ מודאגות ביותר מכך, שמיד לאחר התקרית החמורה בה אונית המלחמה הדרום קוריאנית טבעה, ו-46 ממלחיה נהרגו או נעדרים עד היום, מיהר ממשל אובמה לפרסם הודעה האומרת כי אין סימנים לכך כי צפון קוריאה הייתה מעורבת בטיבוע הספינה, למרות שהמידע המודיעיני הדרום קוריאני הראה כי מוקש צפון קוריאני, או צוללת צפון קוריאנית זעירה midget submarine, כמוהן יש לצי האיראני במפרץ, ביצעו את הפיגוע. סגן שרת החוץ האמריקנית ג'יימס סטיינברג James Steinberg, העוסק גם בנושאי איראן, אמר ב-29.3, כי 'הוא לא שמע שום דבר שיערבב מדינה אחרת בטרגדיה הזו'. ציטוט המקור:He had heard nothing to implicate any other country in the tragedy.
במילים אחרות, התגובה של ממשל אובמה הייתה לעשות הכול כדי למנוע צורך בפעולת תגובה צבאית נגד צפון קוריאה, אם על ידי ארצות הברית או דרום קוריאה.
מקורות צי במפרץ וגם בישראל שעוקבים עד עתה מקרוב אחר המתרחש סביב הטבעת ספינת המלחמה הדרום קוריאנית, אומרים, כי מאחר ודפוסי ההתנהגות בנושאים הגרעיניים של טהרן ושל פיונגיאנג כמעט זהים, השאלה היא כיצד ארצות הברית תנהג באם האיראנים יטביעו באותה צורה ספינת טילים סעודית, או של ה-UAE, או ישראלית, המשייטת במפרץ.
בדומה לסכסוך שבין דרום וצפון קוריאה באזור האי Baengnyeong Island, קיים סכסוך דומה במפרץ בין איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE, ואיראן על שלושת האיים הסמוכים למייצרי הורמוז טאנב הגדול, טאנב הקטן, ואבו מוסה, Greater Tunb, Lesser Tunb and Abu Musa. איחוד נסיכויות הנפט טוענת , כי שלושת האיים האלה שייכים לה, וכי איראן כבשה אותם בכוח והקימה בהם בסיסי צי של משמרות המהפכה. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי מטוס הביון האיראני שטס מעל נושאת המטוסים אייזנהואר ב-21.4, המריא כנראה משדה התעופה הצבאי האיראני שהוקם באי אבו מוסה.
ב-20.4 אמר שר החוץ של הנסיכויות שייח' עבדאללה אל נהייאן Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahayan, כי אין הבדל בין הכיבוש הישראלי ברמת הגולן, דרום לבנון, הגדה המערבית, ועזה, ובין הכיבוש האיראני של איים אלה.

Print Friendly, PDF & Email