לאן מובילה המדיניות החדשה של הנשיא ביידן כלפי יורש העצר הסעודי MbS והגרעין הישראלי?
זו טקטיקה ישנה ידוע מראש.
אם אתה רוצה לנקוט במדיניות חדשה בנושאים או כלפי אישים מרכזיים- תחילה רכך ותחליש אותם.
זה בדיוק מה שעשה השבוע נשיא ארצות הברית החדש ג'ו ביידן.
ביום רביעי 24.2 פרסמו אנשיו של ביידן, כי הנשיא החליט לפרסם את דו"ח המודיעין האמריקני על רצח העיתונאי הסעודי-אמריקני ג'אמאל חאשוג'י Jamal Khashoggi ב-2018 בקונסוליה הסעודית באיסטנבול.
הדו"ח פורסם למחרת, ביום חמישי 25.2, כאשר הוא קובע, מבלי להזכיר במפורש את שמו, כי יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלאמן MbS הוא שהורה לרצוח את העיתונאי.
מקורות בוושינגטון אמרו, כי הנשיא החליט להחזיר את היחסים בין וושינגטון וריאד 'לקווים מסורתיים' Biden is working to restore the relationship with Riyadh to traditional lines, בניגוד ליחסים הקרובים והחמים שהיו בין שתי הבירות בתקופת הנשיא הקודם טראמפ.
המקורות הוסיפו כי תחת ההגדרה 'קווים מסורתיים', ביידן לא ידבר או ישמור על קשר ישיר עם יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלאמן, אלא יקים קשר ישיר עם מלך סעודיה סאלאמן בן ה-85.
הדעה הרווחת גם בוושינגטון וגם בריאד היא, כי סאלאמן הוא במצב בריאותי בו הוא איננו בדיוק מקשיב ומבין את דברי הפונים אליו.
במילים אחרות, הנשיא ביידן החליט כי הוא לא יעמוד בקשר עם יורש העצר האיש החזק בסעודיה.
מלבד האספקט של הגנת זכויות האדם, גישה זו של ממשל ביידן עלולה לעורר כמה בעיות מרכזיות במדיניות החוץ של ארצות הברית והיא יכולה להשפיע גם על יחסי ישראל-סעודיה.
הנסיך מוחמד בין סאלאמן MbS איננו ידוע כאיש אשר יעבור בשתיקה על סדר היום לגבי החלטתו של ביידן לדחוק אותו ממרכז הבמה של יחסי סעודיה-ארצות הברית.
אפשר וצריך להניח כי הוא ינקוט בכמה צעדים שיהיו למורת רוחה של וושינגטון, כמו למשל התקרבות בין ריאד למוסקבה ולבייג'ין. חתימת עסקות נשק עם רוסיה וסין. מעל לכל הצטיידותה של סעודיה בנשק גרעיני בעזרת פקיסטן, ורכישת טילים בליסטיים סיניים שיוכלו לשאת ראשי חץ גרעיניים
בתקופת הנשיא טראמפ הציר האנטי-איראני במזרח התיכון והמפרץ היה מבוסס על ברית צבאית-מדינית בין סעודיה, איחוד נסיכויות הנפט הערביות ה-UAE וישראל.
פירוק הציר הזה על רקע מדיניות ממשל ביידן בנושא זכויות האדם תיצור בעיה קשה בפני מעצבי המדיניות הישראלית במפרץ וכלפי איראן.
עד עכשיו היה קיים תיאום צבאי בין ישראל, סעודיה, ארצות הברית כלפי איראן, עכשיו עם בידודו של יורש העצר הסעודי על ידי ממשל ביידן, תיאום צבאי זה כבר לא יהיה כל כך חלק כפי שפעל בתקופת הנשיא טראמפ.
אחת הבעיות אשר יכולה להביא את ישראל להתנגשות עם המדיניות הסעודית של ממשל ביידן היא המלחמה בין ההוטים והסעודים בתימן.
הנשיא ביידן רוצה להביא לסיום מהיר של המלחמה בתימן ולנסיגת הכוחות הסעודים משם. יורש העצר הסעודי MbS שהוא גם שר ההגנה הסעודי אשר שלח את הכוחות הסעודים להילחם בתימן לפני שש שנים ב-2015 מתנגד למדיניות ביידן. בישראל גובר החשש כי בשלב כלשהו, ולפי כמה הערכות מודיעיניות מאוד בקרוב, ההוטים יחליטו להרחיב את התקפותיהם במלטים מתפוצצים ובטילים מעבר לסעודיה ויתקפו גם מטרות ישראל.
במקביל לפעולות של ממשל ביידן כלפי יורש העצר הסעודי הוא פועל גם מול התוכנית הגרעינית הישראלית.
מאז תחיל חודש פברואר החלו לפתע להתפרסם בעיתונות האמריקנית מאמרים וידיעות על התוכנית הגרעינית הישראלית.
ב-17 בפברואר התפרסם במגזין לנושאי חוץ האמריקני רב ההשפעה 'פוריין פוליסי" Foreign Policy מאמר מקיף תחת הכותרת: 'על ביידן להביא לסיום את הצביעות של ארה"ב לגבי הנשק הגרעיני הישראלי'. Biden Should End U.S. Hypocrisy on Israeli Nukes.
במאמר צוין כי כל נשיא אמריקני התחייב עד כה לשמור ולהגן על העמימות הגרעינית של ישראל, כאחד הבסיסים העיקריים לשיתוף הפעולה בין וושינגטון וירושלים.
מיד לאחר מכן החלו להופיע ידיעות על הכור הגרעיני בדימונה.
ביום חמישי 25.2 פרסמה סוכנות הידיעות AP ידיעה בליווי צילומי לווין שדיווחה כי בכור הגרעיני בדימונה, היכן שישראל מייצרת לפי גורמי חוץ את הפצצות הגרעיניות שלה, נערכות עבודות חפירה ובנייה מסיביות, בהיקף שלא היה לו תקדים בשנים האחרונות.
קשה להתעלם מכך שיד אחת היא שעומדת מאחורי פרסומים אלה.
האם הנשיא ביידן החליט להיענות חלקית לקריאה הופנתה אליו להסיר את העמימות האמריקנית מעל הנשק הגרעיני הישראלי כצעד אמריקני להדוף את התנגדות ישראל לחידוש השיחות האמריקנית-איראניות על חזרה להסכם הגרעיני משנת 2015?
האם ממשל ביידן מכין את הקרקע לקראת מו"מ על פירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני?
את התשובה לכך נקבל בימים ובשבועות הקרובים.