לבלינקן יש תוכניות לשקם את הרצועה ואת יחסי ארה"ב והפלסטינים. אבל אין לו דרך לבצע אותן. ביקש הסברים למה נתניהו מתכוון שהוא אומר שישראל תקבל 'החלטות עצמאיות' מול איראן
לאחר יומיים בישראל, וכמה שעות של ביקור ברשות הפלסטינים ברמאללה, הולך ומתברר כיום ד' 26.5, כי לשר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן, המבקר בשבוע האחרון בעמה מארצות המזרח התיכון, יש תוכנית כיצד לשקם את רצועת עזה, ואת יחסי ארצות הברית עם הרשות הפלסטינית.
לאחר יומיים גם הולך ומתברר כי אין לו דרך איך לבצע תוכניות אלה.
לגבי החמאס, יש לבלינקן תוכנית להשקיע 2 מיליארד דולר בשיקום הרצועה.
לפניו יש ארבע בעיות שאינן מאפשרות את ביצוע התוכנית:
1. לא האמריקנים ולא האירופיים אינם מוכנים לתת את הכספים האלה לחמאס, מתוך הבנה שהחמאס ישקם בהם את עצמו ואת כוחו הצבאי, ולא את הרצועה.
2. התוכנית להעביר כספים אלה ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, צעד שיחזק אותו משמעותית, נגנזה בשלב זה, מאחר וכרגיל אבו מאזן העמיד לאמריקנים תנאי, לפיו הוא מוכן לטפל בחמאס בעזה, דבר שלעצמו מוטל בספק, רק בתנאי אחד: על ממשל הנשיא ביידן לתמוך בהפסקת הביקורים על הר הבית- כלומר, הפסקה מוחלטת של עליית יהודים, כולל כוחות הביטחון שלהם, על הר הבית. ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה על הסף הצעה כזו.
3. אם זה המצב הפתרון הוא הקמת מנגנון בינלאומי שייקח על עצמו את עצמו את שיקום הרצועה.
הבעיה עם הרעיון הזה הוא, שלא ארצות הברית, לא האירופאיים, ולא השליטים הערביים רוצים לקחת על עצמם הפעלה של מנגנון כזה.
4. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר לשר החוץ האמריקני, כי ישראל לא תסכים יותר להעברת מלט, צינורות ושורה של כימיקלים לרצועה הדרושים לשיקום התשתיות, מאחר והם ימשמשו את שיקום תעשיית הטילים של החמאס, ולא את תוכנית השיקום של בלינקן.
גם תוכניתו של בלינקן לשפר את היחסים עם הרשות הפלסטינית מוטלת בספק.
ראש הממשלה נתניהו מוכן לשתף אתו פעולה בהרגעת הרוחות בירושלים, בעיקר על ידי נטרול פצצת הזמן הנקראת שייח ג'ארח, זאת באמצעות תשלום פיצויים למשפחות היהודית התובעות בחזרה את רכושן, אולם נתניהו מתנגד בתוקף לדרישה של בלינקן לפתוח מחדש את הקונסוליה האמריקנית ברחוב אגרון שמערב ירושלים כדי שזו תטפל בנושאים פלסטינים.
ישראל הודיעה לארצות הברית, כי מאחר וירושלים היא בירת ישראל, וושינגטון צריכה לקבל את הסכמת ישראל לצעד כזה, אותו ישראל דוחה.
עמדה ישראלית זו לא מנעה משר החוץ בלינקן להכריז, ביום שלישי 25.5 ברמאללה, בעת שביקר אצל אבו מאזן, כי 'ארצות הברית תתקדם עם המהלך של פתיחת הקונסוליה שלנו בירושלים', the United States will be moving forward with the process to reopen our consulate in Jerusalem.
צריך לשים לב לבחירה הזהירה של המילים המדברות 'על מהלך', ולא על עובדה מוגמרת.
אולם ברור, כי מעל לכל הנושאים האלה נמצאים חילוקי הדעות בין וושינגטון וירושלים בשאלת איראן. ממשל ביידן דוחף להשגת הסכם גרעיני חדש עם איראן שלא יהיה שונה בהרבה מההסכם הקודם שנחתם בין המעצמות ואיראן ב-2015.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר, ביום שני 24.5, כמה שעות לפני בואו של בלינקן לישראל, 'כי ישראל יכולה לעמוד לפני האפשרות שהיא תצטרך לקבל החלטות עצמאיות למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני', Israel may face independent decisions to stop Iran gaining a nuclear weapon.
אפשר וצריך להניח, כי בלינקן ביקש מנתניהו הסברים למה הוא מתכוון כאשר הוא ואמר 'החלטות עצמאיות' ומה יהיו צעדיה הבאים של ישראל מול איראן.