לחץ נוסף על אסד: המתקן הגרעיני באל חסאקה. גוברת המעורבות של נאט"ו במרד בסוריה

המקורות המודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי בית החרושת לטכסטיל Hasaka Spinning Factory שבעיר אל חסקה בקצה הצפוני-מזרחי של סוריה, שבנייתו החלה בשנת  2003, נועד להיות מתקן גרעיני, בו סוריה  תעשיר אורניום ותפתח את הנשק הגרעיני שלה מאורניום מעושר.
סוריה קבלה בתחילת חודש מרס 2003 אורניום מעושר וציוד גרעיני אחר, ממשטר סדאם חוסיין בעיראק, אשר העביר חלק גדול מתוכניתו בגרעינית וחלק ממערכות הנשק להשמדה המונית ה-WMD שלו לסוריה.
כל מה שמקורות בוועדה לאנרגיה גרעינית בווינה ה-IAEA, היו מוכנים לחשוף ביום ג' 1.11, הוא שהמבנה זהה למתקן הגרעיני שהקים באותו זמן מועמר קדאפי בלוב כדי לייצר פצצה גרעינית לובית, וכי את התוכניות להקמת המתקן קבלה לוב מרשת ההפצה הגרעינית של אבי הפצצה הפקיסטנית ד''ר קדאר חאן A.Q. Khan, שהיה המקור לתוכניותיהן הגרעיניות גם של איראן וגם של צפון קוריאה.
מקורות ה-IAEA חשפו עוד,  כי יש ברשותם מכתבים שהוחלפו עוד ב-1998, בין פקיד בכיר בוועדה לאנרגיה גרעינית הסורית בשם מועידין עיסא Muhidin Issa , ובין ד''ר חאן בפקיסטן בהם נדונו הפרטים לגבי ביקורו באותה שנה של הפקיד הבכיר הסורי במעבדות הגרעיניות הפקיסטניות. במילים אחרות, סוריה התעניינה באפשרות לייצר נשק גרעיני כבר לפני 13 שנה.
אולמות המבנה של המטווייה הסורית אשר פעולת כיום באל-חסאקה, מתאימים להצבת צנטריפוגות להעשרת אורניום, אולם פקחים של ה-IAEA שביקרו במקום לפני שנתיים ב-2009, לא מצאו שום סימנים כי במקום בוצעה פעולה הקשורה בחומרים גרעיניים.
המקורות המודיעיניים שלנו מדווחים, כי צילומי אוויר שנערכו בעבר ובשנה האחרונה של האתר, והמופיעים כאן בצד ימין, מראים בבירור, כי הרחק מהמבנה המרכזי נבנו מבנים ארוכים, שהיום אינם בשימוש, והדומים מאוד למחסני תחמושת, ולידם נחפרו בריכות מים, שלהן אין כל שימוש במתקנים תעשייתיים כמו טכסטיל.
לעומת זאת הרושם הכללי המתקבל הוא של מתקן צבאי גדול, שכל הסימנים מעידים שהיה מיועד לפעילות גרעינית.
אין ספק כי הגילויים האלה של מקורות ה-IAEA, מצביעים על שתי האפשרויות הבאות:
1. בידי הסוכנות הגרעינית ישנו עוד מידע מודיעיני על האתר, אולם בשלב זה היא מעדיפה לפרסם רק פרטים מעטים עליו, בניסיון להביא את הסורים לגלות מידע נוסף עליו.
2. הגילוי הוא המשך הלחץ הפוליטי המערבי על הנשיא בשאר אסד להתחיל במו''מ עם המורדים נגדו, צעד שפירושו תהייה הכרה של המשטר בדרישותיהם של המורדים ושיתופם בשלטון בסוריה. ככל שאסד יסרב להתחיל בדיאלוג עם המורדים, ולהפסיק את הדיכוי האכזרי של המרד נגדו, כך יפורסמו פרטים נוספים על תוכניותיה הגרעיניות של סוריה, דבר שיאפשר למערב להטיל על סוריה סנקציות נוספות.
ביום א' 30.10 אמר נשיא סוריה אסד בראיון ל'סנדיי טלגרף' הלונדוני, כי אם המערב יתערב צבאית בסוריה, כפי שעשה בלוב, 'תתחולל רעידת אדמה, והמזרח התיכון כולו יעלה באש'.
ביום ב' 31.10 אמר מזכיר נאט''ו אנדארס ראסמוסן Anders Fogh Rasmussen בפסקנות בעת ביקור בלוב, כי לנאט''ו אין שום תוכניות להתערב בסוריה. 'תשובתי (לגבי מעורבות נאט''ו בסוריה), היא מאוד קצרה', אמר ראסמוסן. 'לנאט''ו אין שום תוכניות לשום מעורבות'. ציטוט המקור: My answer is very short. NATO has no intention (to intervene) whatsoever. I can completely rule that out.
אולם המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי בעוד שנאט''ו לא יתערב בסוריה כגוף, הרי קיימת אפשרות, כי מדינות הקשורות בנאט''ו, או מדינות שהיו קשורות עם נאט''ו בפעולה בלוב כן יתערבו במתרחש.
הדוגמאות הבולטות לכך, היא מעורבותה הישירה של אנקרה עתה במרד הסורי, על ידי אספקת נשק למורדים ואימונם במחנות שהוקמו לשם כך בתוך טורקיה. כמו כן מאפשרת טורקיה למורדים להפעיל את מפקדותיהם מתוך שטחה.
דוגמא אחרת היא קטאר, הנחשבת היום לספק הנשק והכספים העיקרי של המורדים הסוריים. הכוחות המיוחדים של קטאר נלחמו לצד כוחות נאט''ו בלוב, ורכשו מיומנות רבה בניהול של מערכות מורדים במרד הערבי, תוך כדי תיאום עם המערכות המודיעיניות והצבאיות של נאט''ו.
השאלה היא לכן, לא האם נאט''ו יתערב בסוריה או לא, מאחר ומעורבות כזו כבר קיימת, אלא השאלה היא מתי אסד ירגיש כי מעורבות זו הגיע לממדים כאלה שמחייבת אותו לממש את איומיו להביא לרעידת אדמה באזור, ולהבערת המזרח התיכון באש.

 

Print Friendly, PDF & Email