ללא הכרעה: מובראק לא מתפטר. הצבא לא מדיח אותו. ההפגנות לא נפסקות

מצב של חוסר הכרעה נוצר בקהיר ביום א' 30.1, כאשר התברר לראשי הצבא המצרי כי הנשיא חוסני מובראק מסרב להתפטר ולפנות את כס הנשיאות. המקורות המודיעניים של תיקדבקה מדווחים כי דבר זה התברר בביקור שערך מובראק בחדר הפיקוד העליון של המטכ''ל המצרי, משם מתנהלות הפעולות לעצירת ההפיכה נגד השלטון.
כתוצאה מכך, המשיכו מפקדי הצבא המצרי בביצוע התוכנית המבצעית שלהם 'להצלת מצרים', שעיקרה הוא הזרמת כוחות גדולים לקהיר ולערים מרכזיות אחרות במצרים, כדי להשליט בהן סדר.
אולם מאחר והצבא מלבד הוראה להיכנס לערים, לא קיבל הוראות כיצד ומתי עליו לפעול, וקצינים המצריים המפקדים על הכוחות שנכנסו לקהיר יודעים כי המדובר בהפגנת כוח בלבד ללא סמכות לפתוח באש, אין לצבא בשלב זה כלים ודרכים איך להפסיק את ההפגנות. באלכסנדריה למשל הוטל ביום א', על קציני שיריון מצריים לכוון את התנועה במרכז העיר. מנגד, האופוציזיה לא הצליחה להצמיח במשך ששת ימי ההפגנות, מאז יום ג' 25.1, אף מנהיג בולט אחד. בלית ברירה הסכימו 10 ארגוני אופוציזיה קטנים לייפות את כוחו של מוחמד אל-ברדעי חתן פרס נובל לשלום, שהוא דמות שאיננה מוכרת ברחוב המצרי, להיות האיש הממונה מטעמם על המשא ומתן להעברת השלטון במצרים אליהם. אולם אין גורם אחד כיום במצרים שיכול לעשות זאת. העובדה שאין להתקוממות מנהיג, גרמה לכך כי מצרים רבים שהצטרפו להפגנות בימים הראשונים שלהן, חזרו עתה לבתיהם.
גם הלחץ של ארצות הברית ומדינות אירופה לא הזיז את מובראק מעמדתו. ביום א' פרסם משרד ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון הודעה האומרת, כי בשיחה שהייתה לו עם הנשיא באראק אובמה, החליטו שני המנהיגים כי הנשיא מובראק צריך להישמע לדרישות העם המצרי. למובראק אין כוונות כאלה.
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה מעריכים כי עתה נכנסים אירועי ההפיכה במצרים לתקופת ארוכה של חוסר וודאות.
הצבא שבידו עתה נתון עתה המפתח העיקרי לפתרון התיקו הזה צריך להחליט נגד מי הוא פועל.
נגד הנשיא מובראק, פעולה שיכולה להביא להתפטרותו, או ליציאתו של מצרים. או שהצבא יחליט לפעול נגד המפגינים ברחוב, החלטה שפירושה פתיחה באש עליהם. בשלב זה של ההפיכה במצרים מפקדי הצבא אינם נראים קרובים להכרעה בדבר הדרך בה ינקטו.
ביום א' 30.1 אחה''צ דיווחנו:
משטר מובראק שלח שני מטוסי F-16 של חיל האוויר המצרי שביצעו טיסות בייעף נמוך מעל ההמונים הנאמדים בעשרות אלפי איש שנאספו ביום א' 30.1 בכיכר א-תאחריר בכיכר קהיר. לא ברור אם מהלך צבאי זה תואם עם מפקדת הצבא, או המדובר בצעד חד צדדי של מספר קצינים בחיל האוויר התומכים במובראק. ככל שייעף המטוסים נמשך כך גבר הזעם בקרב המפגינים אשר אמרו כי לא יפנו את הכיכר עד אשר מובראק וסגנו החדש הגנרל עומר סולימן ירדו מהשלטון. בקהיר נראו בשעות האחרונות תנועה מוגברת של שיירות טנקים של הצבא המצרי שמנסים לחדור לכיכר א-תאחריר. מפגינים נשכבו לפני הטנקים והם עצרו את תנועתם.
במקביל קראה שרת החוץ האמריקנית הילארי קלינטון להעברה מסודרת של השלטון במצרים. משקיפים אומרים כי הצהרה אמריקנית זו היא הקריאה הברורה ביותר שנשמעה עד עתה מוושינגטון לסילוקו של מובראק מהשלטון. משקיפים מערביים אמרו כי קריאה זו מותאמת לדרישות האחים המוסלמיים מצד אחד, ולתהליך המתקיים ממילא ביום א' על ידי הצבא המנסה להעביר את השלטון מידיו של מובראק בצורה מסודרת אשר תאפשר למובראק לפרוש בכבוד בימים הקרובים מתפקידו.
ביום א' 30.1 בבוקר דיווחנו:
הפיקוד הצבאי של החמס, לפי הוראה של הנהגת החמס בדמשק, החל ביום א' 30.1 להעביר את כוחותיו-גדודי עיז א-דין אל קסאם אל תוך צפון סיני במטרה לפתוח חזית פלסטינית שנייה בהתקוממות במצרים על ידי תקיפת הכוחות המצריים בסיני.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים כי בצהרים כבר התחוללו קרבות ראשונים בין כוחות החמס וכוחות של מנהלת בטחון הפנים המצריים ה-CFF, במבואות הדרומיים של רפיח ושל אל עריש.
המקורות שלנו מדווחים כי צעד צבאי זה ננקט ללא כל ספק ביוזמתם של האחים המוסלמים המצריים, אשר החמס כפוף להנהגתם. התפתחות זו מצביעה על כך כי הנהגת האחים המוסלמיים בקהיר לוקחת חלק הרבה יותר פעיל בארגון ההתקוממות נגד נשיא מצרים חוסני מובראק, מאשר הדבר נראה כלפי חוץ.
אל עריש נמצאת בידיהם של כוחות בדואיים ופלסטינים מקומיים מאז שבת 29.1, אשר השתלטו על מחסני הנשק של הכוחות המצריים בעיר. המטרה של כוחות החמס היא להדוף את הכוחות המצריים מאזורי צפון ומרכז סיני. אם אכן כוחות אלה יצליחו במשימתם המדובר באיום הטריטוראלי הממשי הראשון על גבולותיה של מצרים, במהלך ההפיכה במצרים, איום שבא מצדם של הפלסטינים.
עוד מוסרים המקורות הצבאיים שלנו כי מצב כוננות עליונה הוכרז בבסיס האווירי אל-גורה El Gorah של הכוח הבינלאומי בסיני ה-MFO, שרובו מורכרב מחיילים אמריקנים וקנדיים, וכי בדרך אליו נמצאים מטוסי תובלה צבאיים אמריקנים במטרה לפנות את הכוחות משם לבסיסים אמריקנים באירופה.
אם פינוי זה יתבצע מדובר בסדק ראשון בצד המבצעי על הסכם השלום בין ישראל ומצרים, מאחר ותפקידו של ה-MFO הוא לפקח על ביצוע הסכם השלום בין ישראל ולמצרים, ועל פעולת הכוחות המצריים בסיני.
במקביל, החל הצבא המצרי להזרים תגבורות של כוחות משוריינים, כולל טנקים, דרך המנהרות התת-קרקעיות מתחת לתעלת סואץ לסיני, ולהעבירם במהירות לצפון סיני כדי לעצור את כוחות החמס. לא קהיר, ולא ירושלים מתייחסות לתנועת כוחות מצריים אלה האסורה לפי הסכם השלום ביו שתי המדינות, אך המקורות שלנו מוסרים, כי כנראה קיימת הסכמה בשתיקה מצד ירושלים לגבי תנועת הכוחות המצריים האלה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי עצם העובדה שהחמס מעביר כוחות לצפון סיני, מראה כי הנהגתו איננה חוששת שהיא בכך חושפת את עצמה לפעולה צבאית ישראלית בעזה, או לפעולה אווירית ישראלית נגד כוחות החמס הנמצאים בדרכם לסיני.
במרכז קהיר, החלו לקראת יום א' בצהרים להתכנס אלפי מפגינים הקוראים להדחתם של הנשיא מובראק וסגנו החדש הגנרל עומר סולימן. המפגינים מגדירים אותם 'כסוכנים אמריקנים'. ארצות הברית קראה לאזרחיה לצאת מה שיותר מהר ממצרים, ואנקרה שולחת מטוסים לפנות את כל אזרחיה ממצרים . מתגברות הידיעות על בריחת אלפי אסירים פוליטיים, בעיקר מוסלמים קיצוניים ופושעים, מבתי הכלא מסביב לקהיר.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה ביום א', כי הוא דיבר בלילה עם נשיא ארה''ב אובמה ועם שרת החוץ האמריקנית קלינטון ודן אתם במצב במצרים.
 

Print Friendly, PDF & Email