למרות הצעת פשרה אמריקנית בנושא ירושלים, עומד מיטשל לצאת מהאזור בידיים ריקות. אבו מאזן לאובמה: כפה פתרון מדיני

המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובירושלים: ג'ורג מיטשל הביא אתו וויתור אמריקני בשאלת ירושלים. בשיחה ביום ו' 23.4, בין השליח האמריקני ובין נתניהו, הודיע מיטשל, כי כל מה שממשל אובמה מבקש עתה, הוא לא הקפאת הבנייה במזרח ירושלים, אלא שמבלי לפרסם זאת בפומבי, לא יוצאו שום רישיונות בנייה, או ייעשו צעדים אדמיניסטרטיביים לקידום הבנייה במזרח ירושלים, בתקופה של 4 שבועות בלבד.
מיטשל אמר כי הממשל זקוק ל-4 שבועות אלה כדי לשכנע את אבו מאזן לחדש את המשא ומתן עם ישראל. לא ידועה תשובתו של ראש הממשלה על בקשתו של הממשל.
במוצאי שבת פנה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בקריאה לנשיא אובמה: מאחר ואתה מאמין בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית, זו חובתך לכפות פתרון זה על ישראל. בפעם הראשונה הודה אבו מאזן בגלוי כי הוא אינו מעוניין במו"מ אלא בכפיית פתרון מדיני אמריקני על ישראל.
למרות הכחשות משרד ראש הממשלה נתניהו כן הציע לאבו מאזן להקים מדינה עצמאית על 60 אחוז משטח הגדה. אבו מאזן דחה את ההצעה מפני שהיא לא באה עם ערבויות מהאמריקנים.
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שנפגש בחשאי עם שליחו האישי של ראש הממשלה נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, דחה הצעה זו על הסף.
מקור בכיר אמריקני אומר, כי אם ההצעה הייתה באה מוושינגטון, ולא מירושלים, הפלסטינים היו מבינים כי ממשל אובמה מוכן לתמוך בהצעה, ולתת ערבויות לביצועה. אולם מאחר ונתניהו עמד על כך כי אבו מאזן ידבר על ההצעה אתו ולא עם, או דרך האמריקנים, החליט יו"ר הרשות לדחות אותה. ההצעה זו הייתה הסיבה העיקרית מדוע השליח האמריקני למזרח התיכון ג'ורג מיטשל הגיע השבוע לישראל ולרשות הפלסטינית. האמריקנים קיוו כי אפשר יהיה להתחיל להזיז את השיחות בין שני הצדדים.
ראש הממשלה נתניהו אמר בראיון טלוויזיה שנתן ביום ה' 22.4, לערוץ 2, כי הוא מקווה שתוך שבועיים אפשר יהיה להתחיל בשיחות עם הפלסטינים, אולם עתה לאחר הדחייה של אבו מאזן תיקווה כזו איננה נראית יותר מציאותית, וג'ורג מיטשל ייצא כנראה שוב את ישראל בידיים ריקות.
ההצעה החדשה שמיטשל הביא אתו בנושא ירושלים היא במסגרת ניסיונות ממשל אובמה לשפר את יחסיו עם ממשלת בנימין נתניהו. אולם מקורות יהודיים בארצות הברית הזהירו במוצאי שבת, כי צריך להבחין בין מסע יחסי הציבור שהממשל עושה לשיפור יחסיו עם ישראל ועם יהודי ארצות הברית, ובין העובדה כי הממשל איננו מוכן בינתיים לשנות את מדיניותו המזרח תיכונית, שהיא בבסיסה עוינת לישראל.
לעומת זאת, אמרו חוגים בכירים בוושינגטון בסוף השבוע כי הגישה בה נתניהו נוקט במגעיו המדיניים גם עם הממשל וגם עם אבו מאזן מקשה על השגת פריצת דרך שתביא לחידוש המשא ומתן. חוגים אלה טוענים כי נתניהו עומד על כך כי כל נושא שהוא ייסגר במגעים ישירים אישים אתו. במקביל אומרים המקורות בממשל, אוסר נתניהו על אנשיו המקורבים ביותר, כולל היועץ לביטחון לאומי עוזי ארד לדבר עם אנשי הממשל ולהגיע אתם להסכמות. ממשל אובמה גם מודע לכך, כי שר הביטחון אהוד ברק, אשר יגיע השבוע לוושינגטון וישהה שם 8 ימים, איננו מדבר בשמו של נתניהו ולא הוסמך על ידי ראש הממשלה לנהל כל משא ומתן עם הממשל בנושאים המדיניים.

Print Friendly, PDF & Email