למרות התנגדות האו"ם וישראל, נערך פוטין להציב כוחות רוסיים ברמת הגולן
הקרמלין טרח לפרסם ביום שישי 7.6, כי נשיא רוסיה פוטין דיבר בטלפון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, אבל לא מסר פרטים עליה. בישראל השיחה יוק! כאילו לא התקיימה.
זו היא השיחה השלישית בין פוטין ונתניהו בחודש האחרון, לאחר שב-6 למאי יזם פוטין שיחה עם נתניהו בעת שראש ממשלת ישראל שהה בשנחאי, ונסיעתו הבהולה של נתניהו לסוצ'י שעל חוף הים השחור ב-14 ליוני, בניסיון למנוע העברת טילי S-300 מרוסיה לסוריה.
עצם העובדה שכל שבועיים-שלושה מתקיימת שיחה בין פוטין לנתניהו בנושאי סוריה, מצביעה מבלי שאיש יודע את תוכן השיחות, מי קובע עכשיו בהתפתחויות בסוריה. מוסקבה ולא וושינגטון שהשאירה את הזירה הסורית, ובכך גם את הזירה המזרח תיכונית לולדימיר פוטין. פוטין היה צריך לדבר עם נתניהו ביום שישי, כדי לקבל ממנו את הסכמתו להצעתו להציב חיילים רוסיים ברמת הגולן במקומם של החיילים האוסטרים שעזבו את כוח האו''ם UNDOF, המפקח על אזור החיץ בין ישראל וסוריה ברמת הגולן.
פוטין השתמש בפרסומים של צה''ל וכלי התקשורת הישראלים שהפריזו והטעו בתיאורים שדיווחו על הקרבות שהיו בין צבא סוריה והמורדים ביום חמישי 6.6 באזור קונטרה, כאילו פרצה שם מלחמה גדולה.
לא היו במקום 'קרבות כבדים'. הייתה בסך הכול תנועה של כמה מורדים בודדים שהפתיעו חיילים סוריים שישנו בעמדתם שהם כובשים אותם, ובשלושה טנקים סוריים שגירשו את המורדים משם מאוחר יותר. ענני העשן הכבדים לא באו מהקרבות שלא היו, אלא משריפות ענק שפרצו בשדות הסוריים מחילופי האש, כאשר אין מי שייכבה אותן.
ענני העשן האלה והפרסומים המטעים בישראל עזרו לפוטין למצוא דרך להציע להציב חיילים רוסיים ברמת הגולן, בתגובה להצבתם בשבוע האחרון של כ-1,000 חיילי מרינס, סוללות טילי פטריוט, ומטוסי קרב מדגם F-16 אמריקנים לאורך גבול ירדן עם סוריה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה היו היחידים שדיווחו על כך ביום ד' 5 ליוני.
פוטין לא ציפה שישראל תשיב בחיוב להצעה, והוא כנראה ידע שהאו''ם ידחה הצעה זו. הנימוק כי לפי ההסכם בן 39 השנים לפיו הוקם כוח המשקיפים UNDOF, המפקח על אזור ההפרדה שבין ישראל לסוריה, לא יכולות להשתתף בכוח חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון שיש להם זכות ווטו.
אבל לפוטין היה חשוב להעלות הצעה זו בגלל שתי סיבות עיקריות:
1. נשיא רוסיה ידע כי ביום שישי נפתחה בקליפורניה וועידת הפסגה בין נשיאי ארה''ב באראק אובמה, וסין- שי ג'ינפינג Xi Jinping, והיה לו חשוב כי שני המנהיגים האלה, ובייחוד אובמה, יזכרו כי לא וושינגטון ולא בייג'ין קובעות את המהלכים בסוריה אלא מוסקבה, העומדת בראש קואליציה איראנית-עיראקית-חיזבאללה.
2. בצעד זה הניח פוטין את היסודות לכך, כי בניסיון שני שלו להציב כוחות רוסיים בגולן, הוא כבר לא ישאל לא את ארה''ב, האו''ם וישראל, אלא רק את ממשלת בשאר אסד בדמשק, וזו תיתן לו רשות להציב כוחות רוסיים בגולן, בדיוק כפי שהאמריקנים הציבו כוחות בירדן.
כוחות אלה יוצבו בצידו הסורי של קו ההפרדה, כך שמוסקבה לא תהייה צריכה לקבל לכך אישור והסכמה מהאו''ם ומישראל.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי החלטה סופית של פוטין באם להציב כוחות ברמת הגולן, תיפול בקרוב בהתאם להתפתחויות בשטח, ובהתאם למה שיתרחש כאשר בשבועות הבאים יחליט הפיקוד הסורי-איראני-וחיזבאללה יחליט לפתוח במתקפה בדרום סוריה שתהדוף את המורדים מאזורי הגבול הסוריים עם ישראל ועם ירדן.
כוחות גדולים של צבא סוריה וחיזבאללה, נערכים לקראת התקפה כזו ליד העיר דרעא, ואילו כוחות עיראקיים נערכים לקראת על גבול עיראק-סוריה מול מזרח סוריה. אם פיקוד זה יחליט תוך כדי התייעצויות עם מוסקבה, כי כדי להשלים מתקפה זו, ולמנוע מעורבותם של כוחות אמריקנים וישראליים בהתקפה זו, הוא זקוק לפריסתם של כוחות רוסיים באזור, כוחות כאלה יונחתו בשטח.
השאלה באם כוחות רוסיים יוצבו בגולן, זהה לשאלה מתי יגיעו טילי ה-S-300 לסוריה.
מקורות ישראליים טוענים בלהט רב כי טילים אלה לא הגיעו ולא יגיעו. מקורות בפנטגון בוושינגטון, משרטטים תמונה שונה לחלוטין. לדבריהם הרוסים מעבירים כל פעם כמה חלקים של הסוללות לסוריה, מבלי להעביר את הטילים עצמם. כך שיום אחד, ברגע שפוטין יחליט להעביר את הטילים, הוא יבצע זאת, בדיוק כפי שהוא נוהג לגבי הצבת כוחות רוסיים ברמת הגולן.
ביום שישי 7.6, דיווחו המקורות הצבאיים של תיקדבקה:
נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, ניסה ביום ו' 7.6, לקטוף את פירות המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה, ואת הניצחון האסטרטגי של צבא סוריה וחיזבאללה באל קוסייר, כאשר אישית הציע להציב כוחות צבא רוסיים על גבול ישראל-סוריה ברמת הגולן. בכך הציע פוטין להעמיד צבא רוסי מול צה''ל, ולפרוש על נשיא סוריה בשאר אסד מטריה צבאית רוסית אשר תמנע מעורבות ופעולה צבאית בסוריה אשר תבוא מגבולות ישראל או ירדן.
סגן דובר האו''ם פארחן חאק Farhan Hak אמר, 'כי האו''ם יקדם בברכה תמורה רוסית למאמץ שמירת השלום באזור'. The UN would welcome Russia’s contribution to peacekeeping efforts in the region. אולם מאוחר יותר, אמר דובר אחר של האו''ם מרטין נסירקי Martin Nesirky, כי האו''ם מודה למוסקבה על הצעתה לשלוח חיילים לרמת הגולן, וכי הדבר איננו בר-ביצוע. לפי הדובר ההסכם לפיו הוקם כוח המשקיפים UNDOF, המפקח על אזור ההפרדה שבין ישראל לסוריה, לא יכולות להשתתף בכוח חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון שיש להן זכות ווטו.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי ספק באם ישראל תסכים להצבתם של כוחות רוסיים באזור החיץ בין ישראל לסוריה ברמת הגולן, ואפשר להניח כי ירושלים תפנה לוושינגטון, כדי שממשל אובמה יתערב ויפסיק את המהלך הצבאי הרוסי הזה, בנימוק כי רוסיה מעורבת צבאית במלחמה בסוריה, ואיננה יכולה להעמיד פנים כי צד ניטראלי במלחמה הבא להשכין שלום באזור.
בירושלים עדיין אינם יודעים כיצד ממשל אובמה יתייחס להצעה זו, מאחר ודחייה אמריקנית מפורשת של ההצעה הרוסית, יכולה לטרפד את המהלך הדיפלומטי העיקרי של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי הפועל, ביחד עם הרוסים, לכינוסה של וועידה בינלאומית-ז'נווה 2, לפתרון המלחמה בסוריה. הצעתו של פוטין באה ליצור מצב בו כאשר וועידה כזו תפתח, באם בכלל תפתח, כוחות צבא רוסיים תחת דגל האו''ם יהיו מוצבים כבר בסוריה.
'בהתחשב במצב המסובך המתפתח ברמת הגולן' אמר פוטין, 'אנחנו יכולים להחליף את כוח פקחי השלום האוסטרי, אשר נסוג מהאזור, (ולהציב כוחות) על קו ההפרדה שבין הכוחות הישראליים והצבא הסורי'. ציטוט המקור: In view of the complicated situation which is currently unfolding on the Golan Heights, we could replace the Austrian peacekeeping contingent, which is withdrawing from this region, on the disengagement line between the Israeli troops and the Syrian army.
פוטין לא הזכיר במילה אחת את נוכחותם של כוחות מורדים סוריים על רמת הגולן.
עיקר החשש הישראלי נובע מארבע סיבות עיקריות:
1. הצבתם של חיילים רוסיים על רמת הגולן תגביל את חופש הפעולה של צה''ל לחצות את קו ההפרדה בין ישראל-וסוריה באם יתעורר צורך צבאי-מבצעי לכך.
2. ינותקו הקשרים שנוצרו בשבועות האחרונים בין צה''ל לכמה מיחידות המורדים הסוריים, אשר הסימן החיצוני היחיד לכך הוא כניסתם של פצועים מכוחות המורדים לטיפול בבית חולים השדה שהוקם ליד מוצב תל-חזקה במרכז רמת הגולן, ולבתי חולים בצפת ובחיפה. מקורות צבאיים אמריקנים פרסמו בשבועיים האחרונים מידע ותמונות על יחידות של כוחות מיוחדים ישראליים הנכנסים אל סוריה ויוצאים ממנה.
3. הקצינים הרוסיים אשר יוצבו על גבול ישראל סוריה, יכולים לנסות ולהגביל את תנועות צה''ל בתוך רמת הגולן הישראלית.
4. הכוחות הרוסיים יאספו מידע מודיעיני על כוחות צה''ל בצפון ישראל, אותו הם יכולים להעביר לצבא סוריה ולחיזבאללה.