למרות כשלון השיחות בין ארה"ב וישראל, ינסה אובמה לשכנע את נתניהו ב-5 למרס, שלא לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית
למרות הכישלון בשיחות שהתנהלו בשלושת הימים האחרונים שבת-שני 20.2-18 בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שר הביטחון ברק,
והרמטכ''ל רב אלוף בני גנץ, ומשלחת אמריקנית בכירה בראשותו של היועץ לביטחון לאומי של ארה''ב טום דונילון, בהן ניסה ממשל אובמה לשכנע עוד פעם אחת את ישראל שלא לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית, הזמין הנשיא אובמה את ראש הממשלה נתניהו לבוא לפגישה בבית הלבן ב-5 למרס. המקורות הצבאיים ובוושינגטון של תיקדבקה מציינים, כי גם בוושינגטון, וגם בירושלים, כבר לא מאמינים כי מישהו, או משהו, יכול לשנות את העמדות בהן שתי בעלות הברית האסטרטגיות מחזיקות לגבי איראן. |
הד לכך אפשר היה לשמוע בדבריו של שר הביטחון אהוד ברק שהופיע ביום ב', לאחר צאתה של המשלחת האמריקנית את ישראל, בישיבת מפלגתו 'עצמאות'. ברק אמר, כי היחסים הביטחוניים עם ארה"ב הם טובים מאוד וחשובים מאוד לעוצמה הישראלית. יחד עם זאת מתנהל בין המדינות דו-שיח שמצטיין בפתיחות, בכבוד הדדי, בהבנה, בהקשבה. 'זהו קשר בין שתי מדינות ריבוניות שאחראיות בסופו של דבר כל אחת להחלטות שהיא מקבלת לגבי עצמה ולגבי עתידה', אמר ברק, ברמזו לחילוקי הדעות האמריקניות-ישראליות לגבי איראן.
קודם לכן, ביום ב' 20.2, דיווחו המקורות של תיקדבקה על מהות הקרע שבין וושינגטון וירושלים, תחת הכותרת: 'שיחה קשה בין נתניהו לדונילון. נתניהו: ישראל לא תסכים שאיראן תעשיר כמויות בלתי מוגבלות של אורניום. האיום לתקוף נשאר בעינו'.
בכירים אמריקנים בוושינגטון, המתמצאים בתוכן שיחתם בת השעתיים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והיועץ לביטחון לאומי של ארה''ב טום דונילון Tom Donilon (א' 19.2), אמרו ביום ב' 20.2, כי זו הייתה שיחה קשה מאוד בה נתניהו הטיח האשמות קשות בממשל אובמה כאשר במרכזן עמדו שאלת המשך העשרת האורניום האיראני, והמשך העברת התוכנית הגרעינית האיראנית למתקנים תת-קרקעיים.
נתניהו אמר לדונילון, כי נכונותו של הנשיא אובמה להיכנס לסיבוב שיחות חדש עם איראן, על סמך הבטחה אמריקנית שנמסרה לטהרן באמצעות טורקיה, כי בסיום המו''מ וושינגטון תסכים כי איראן תהייה חופשית להעשיר אורניום בכל כמות שתבחר, בתנאי שתתחייב שלא לייצר נשק גרעיני, לא רק נוגדת את כל ההבטחות שהממשל נתן בנושא הגרעיני האיראני לישראל, אלא המדובר במתן הסכמה אמריקנית לכך שאיראן תוכל בכל רגע בו תבחר להעשיר את האורניום שבידיה לדרגה צבאית גבוהה (של 90 אחוז), ולהרכיב נשק גרעיני. ישראל לא תסכים למצב כזה קבע נתניהו, ובזה השאיר את האיום הישראלי לתקוף את איראן על כנו.
המקורות האמריקנים אמרו, כי נתניהו אמר עוד לדונילון, כי עוד לפני שהתחילו השיחות בין חמשת המעצמות וגרמניה ואיראן, ניצלו האיראנים את ההסכמה השקטה האמריקנית הזאת, והציגו (ביום ד' 15.2 בשבוע שעבר), מוטות דלק גרעיניים מעושרים לדרגה עצמית של 20 אחוז, זאת בהתרסה ישירה לנשיא אובמה שאמר כי אין לאיראנים יכולת לייצר מוטות דלק כאלה. כמו כן סיימו האיראנים במתקן התת-קרקעי בפורדו את עבודות הנחת התשתית הטכנולוגית והלוגיסטית אשר תאפשר את הפעלתן של 3,000 צנטריפוגות נוספות שיעשירו אורניום לדרגה של 20 אחוז.
נתניהו אמר לדונילון, כי אם האיראנים מנצלים בצורה כזו את הסכמתה של וושינגטון עוד לפני התחלת השיחות הגרעיניות כדי לקבוע עובדות בשטח לפיהן הם יוכלו להעשיר אורניום בכמויות בלתי מוגבלת בדרגה של 20 אחוז, הנחשבת דרגה ההעשרה צבאית, אפשר וצריך להניח לאיזה הישגים נוספים בתוכנית הצבאית שלהם הם יגיעו עד שהשיחות אלה יסתיימו.
המקורות של תיקדבקה מוסרים, כי נתניהו אמר ליועץ לביטחון הלאומי של ארה''ב, כי בשטח באיראן לא נראים שום סימנים להנחה האמריקנית, כי עם התחלת שיחות הגרעין, תקפיא טהרן את כל עבודות הפיתוח שתוכנית הגרעינית, כולל העשרת האורניום. כל הסימנים מראים על מצב הפוך בו איראן מחישה את הפיתוח הגרעיני ואת העשרת האורניום.
מקורות ישראליים סרבו למסור פרטים כל שהם על פגישת נתניהו-דונילון, וכמה מיועציו המקורבים של נתניהו סרבו אפילו לאשר כי פגישה כזו אכן התקיימה.
טום דונילון, והמשלחת האמריקנית שהגיעה אתו ייפגשו ביום ב' 20.2, עם שר הביטחון אהוד ברק.
במקביל, המשיך ממשל אובמה במערכת הלחצים התעמולתיים שלו על ראש הממשלה נתניהו, ועל שר הביטחון הישראלי אהוד ברק, להימנע מלתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית.
לאחר שביום א' הופיע ברשת CNN, ראש המטות המזוינים של ארה''ב הגנרל מרטין דמפסי ואמר, כי לישראל יש יכולות לתקוף את איראן, וההתקפה תביא לדחייה של כמה שנים (בפיתוח הנשק הגרעיני האיראני), אולם לאיראן ישנם אתרים גרעיניים הנמצאים כנראה מחוץ לטווח ההתקפה הישראלית, ציטוט המקור: Israel has the capability to strike Iran and delay the Iranians probably for a couple of years. But some of the targets are probably beyond their reach, מפרסם ביום שני 'הניו יורק טיימס' הערכה מפי אנשי צבא ומודיעין אמריקניים, כולם לשעבר, תחת הכותרת 'תקיפת איראן משימה גדולה מידי עבור המטוסים הישראליים' Iran Raid Seen as a Huge Task for Israeli Jets.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי הניתוח המתפרסם הוא חזרה לטיעונים ישנים וחלודים לפיהם מטוסי התקיפה הישראליים יצטרכו לעבור מרחקים עצומים לפני שיגיעו למטרתם, וכי הם יזדקקו לתדלוק אווירי כדי להשלים את משימתם. במילים אחרות, הפרסום סותר את דבריו של הגנרל דמפסי כי לישראל יש יכולת לתקוף את התוכנית הגרעינית האיראנית Israel has the capability to strike Iran.
ארבע התפתחויות נוספות בנושא הגרעיני האיראני והמצב בסוריה, שהיו שני הנושאים העיקריים בשיחתם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, והיועץ לביטחון לאומי טום דונילון:
1. לטהרן הגיעה ביום שני 20.2, משלחת של פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית של האו''ם בווינה ה-IAEA, לביקור שני תוך חודש ימים. מקורות ב-IAEA אמרו, כי המשלחת תנסה לקבל את הסכמתם של האיראנים לביקורי פקחים במתקנים גרעיניים בהם הכניסה על הפקחים נאסרה עד עתה. כמו כן תנסה המשלחת להיפגש עם מדענים איראנים אשר לפי המידע שישנו בידי ווינה מראה שהם מעורבים בתוכניות האיראניות לבניית נשק גרעיני.
2. הרמטכ''ל הרוסי גנרל ניקולאי מאקרוב General Nikolai Makarov, העריך כי ההתקפה על מתקני הגרעין האיראניים תהייה התקפה משולבת של כמה גורמים coordinated attack, וכי החלטה סופית על מועדה תתקבל רק בקיץ השנה I think a decision will be made by the summer.
3. בהתפתחות צבאית רוסית אחרת הקשורה עם המצב בסוריה, הורתה מוסקבה לנושאת המטוסים שלה 'האדמירל קוזנצוב Admiral Kuznetsov , לעזוב את נמל טרטוס בסוריה, ולחזור לבסיס האם שלה סווארומורסק, שבחצי האי קולה Severomorsk on the Kola Peninsula.
4. הטורקים ממשיכים במסע התעמולה שלהם שמטרתו להוכיח לאיראנים, ערב פתיחת שיחות הגרעין בין חמשת המעצמות+גרמניה, כי למרות העובדה ששתי תחנות המכ''ם האמריקני המתקדם מדגם AN/TPY-2, המוצבות האחת בהר קרן בנגב, והשנייה, בבסיס חיל האוויר הטורקי בקורציק Kurecik, בדרום-מזרח טורקיה, מהוות את הבסיס לתוכנית ההגנה נגד טילים של ארה''ב missile shield , ישראל לא תקבל מהן כל מידע מודיעני.
בשבוע שעבר ביקר בטורקיה מזכיר נאט''ו ראסמוסאןNATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen. הטורקים הוציאו ממנו הבטחה האומרת, כי המידע המודיעיני שייאסף על ידי תחנות המכ''ם יועבר רק למדינות החברות בנאט''ו. Data collected within the missile defense system, the intelligence will not be shared with third countries. It will be shared with the allies within our alliance. ראסמוסאן דייק מאוד בהגדרתו, אולם הוא רק שכח דבר אחד. התחנות בקורציק Kurecik, ובהר קרן בנגב, אינן מאוישות ומופעלות על ידי נאט''ו, אלא על ידי האמריקנים.
מאחר ומערכת המכ''ם וטילי היירוט האמריקנים במזרח התיכון מקושרים ומתואמים עם מערך המכ''ם והיירוט הישראליים, תקבל ישראל את המידע המודיעיני, כולל מהתחנה המוצבת בטורקיה, ישירות מיידי האמריקנים.