לקראת זעזועים בירדן: האחים המוסלמיים פותחים במהלכים להדחת המלך עבדאללה
מועצת השורא של האחים המוסלמיים בירדן, החליטה להביא בימים הראשונים של חודש אוקטובר, את הסכסוך החוקתי בירדן, המתמשך כבר שנים בינה ובין בית המלוכה האשמי לידי הכרעה ברורה. או שהמלך עבדאללה יסכים להנהגת מונרכיה קונסטיטוציונית Constitutional Monarchy בירדן, כלומר לוויתור על שלטונו המעשי, או שהוא יעמוד בפני מהומות נוסח האביב הערבי, שיורידו אותו מהשלטון.
המקורות המודיעיניים והמזרח תיכוניים של תיקדבקה מדווחים, כי בריאד וירושלים, מסתכלים בחרדה רבה על המידע המודיעיני המגיע מירדן. מבחינתה של ישראל, מודבר בסגירת החגורה של האחים המוסלמים מסביבה. מצרים ולוב בדרום. ירדן במזרח. סוריה מצפונה, ובתוצאות בלתי ידועות על התפתחויות כאלה בירדן בקרב הפלסטינים.
בסעודיה, מדובר בזעזוע קשה אם לא ברעידת אדמה של ממש בשורות בית המלוכה שלפתע מבין כי בהיותו עסוק בשנה האחרונה בליבוי המרד נגד נשיא סוריה בשאר אסד, לא שם לסכנה ההולכת ומתהווה בירדן.
עכשיו סעודיה לא רק מאוימת על ידי איראן ממזרח, אלא על גם על ידי ירדן שהאחים המוסלמיים עומדים להשתלט עליה מצפון. הסעודים גם מודעים למאות אם לא אלפי מאמרי הניתוח הפוליטיים שנכתבו בשנה האחרונה בעולם הערבי והמערבי, בהן המסקנה העיקרית מהמצב המזרח התיכון הייתה, כי לאחר מרידת האחים המוסלמים בסוריה, תבוא מרידת האחים בירדן, ומיד לאחריה תבוא מרידת האחים המוסלמים בסעודיה.
הגיליון האחרון מס' 557 של השבועון דבקה-נט-ווקלי DNW, עסק בשבוע שעבר בהרחבה במצב המסוכן הזה העומד להתפרץ עתה בכל רגע בירדן, ובשלוש האפשרויות העומדות עתה בפני המלך עבדאללה, והממלכה האשמית בירדן.
1. לקבל את רוב דרישות האחים המוסלמיים, אם כי לא את כולן. קבלת דרישות אלה יהפכו את המלך ואת משפחת המלוכה למונרכיה קונסטיטוציונית, בעוד שהממשלה, שתהייה מורכבת ברובה מאנשי האחים המוסלמיים, שאליה יעברו הסמכויות המבצעיות, תהייה השלטת בירדן.
אם המלך יסכים לדרישות האחים המוסלמיים לשנות את שיטת הבחירות לפרלמנט הירדני, שאותו ואת הבחירות אליו האחים המוסלמים מחרימים בשלב זה, ייווצר בירדן מצב כמו במצרים, שם לאחים המוסלמיים ולסלפיים יש רוב של כמעט שני שליש בפרלמנט.
2. להתנגד לדרישות האחים המוסלמים, ולהעמיד מולם את כוחות הביטחון, המודיעין, והצבא הירדני, במטרה לנסות ולשבור אותם. התפתחות כזו יכולה להביא בירדן, כמו בסוריה למלחמת אזרחים שתסתיים בשפך דמים בין האלמנטים השונים המרכיבים את החברה הירדנית, בעיקר השבטים הבדואים, שנאמנותם למלך התרופפה בשנים האחרונות, והפלסטינים.
3. לנסות להגיע לפשרה, באמצעות מתווכים שונים, עם האחים המוסלמיים. המקורות שלנו מוסרים, כי ניסיונות תיווך כאלה נערכו כבר בעבר, ואפילו נערכים כיום, אולם כולם נכשלו עד עתה. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שהאחים המוסלמיים העמידו תמיד מול המתווכים את הקיצונים שבאנשיהם. טקטיקה כזו של האחים המוסלמיים משאירה מרווח קטן ביותר, אם בכלל, למתווכים, ולהצעות פשרה. בימים האחרונים מפרסמים חוגים המקורבים למלך, כי מאוד בקרוב הוא ייפגש אישית עם נציגים של האחים המוסלמיים, בניסיון להרגיע את המתיחות בין חצר המלוכה לביניהם, אולם משקיפים מחוץ לירדן, אומרים, כי ספק באם בפגישות אלה, אותן הם מגדירים 'כמאוחרות מידי', אפשר יהיה להשיג הסכם פשרה בין שני הצדדים היריבים.
העיתון הלונדוני 'אל חאיית' Al-Hayat, פרסם באחרונה כמה פרטים על תוכניתם המבצעית של האחים המוסלמיים בירדן כיצד להביא את המלך עבדאללה להיכנע לדרישותיהם.
לפי תוכנית זו, תתחלנה המהומות והפגנות בירדן ביום רביעי 10 באוקטובר, מיד לאחר חג הסוכות בישראל.
כל אחד מחברי תנועת האחים המוסלמיים נקרא להקדיש את עצמו כבר מעתה רק למטרה אחת, והיא לארגן את תנועת ההתנגדות העממית הירדנית למלך ולמשפחת המלוכה. על כל המגוייסים ליצור מיד קשרים עם בני משפחתו, חברים מוכרים באיגודים מקצועיים וחברתיים במטרה לגייס אותם לתנועה המחאה ההמונית.
ההפגנות תפרוצנה בבת אחת בבירה עמאן ובכל עריה המרכזיות של ירדן, כאשר בכל אחת מהם משתתפים כ-50 אלף מפגינים, והם תערכנה על בסיס יומי. התוכנית המבצעית כולל גם הוראות כיצד להתגבר על פעולותיהם של כוחות הביטחון הירדניים נגד המפגינים, כיצד לחדור למרכזי הערים שיהיו מוגנים על ידיהם, ובאיזה שיטות לנקוט כאשר המצב יחייב נסיגה של המפגינים. במילים אחרות, התוכניות של האחים המוסלמיים לפתוח בפעולות שיביאו להפלתו של המלך עבדאללה מהשלטון, עברו כבר משלב התעמולה והלחצים הפוליטיים, לשלב הפעולה.
השאלה הגדולה עבור שני הצדדים היריבים היא עמדתו של נשיא ארצות הברית באראק אובמה.
ממשל הנשיא אובמה נמצא בדלימה קשה לגבי עתידו של המלך עבדאללה והמשך שלטונו. מצד אחד עבדאללה היה תמיד אחד מבעלי הברית הנאמנים והקרובים ביותר במזרח התיכון לוושינגטון. מהצד השני הנשיא אובמה איננו רוצה ומוכן לוותר על המהפכה הסונית של האחים המוסלמיים במזרח התיכון, שהיא מאבני היסוד של מדיניות החוץ האמריקנית שלו.