מאבק איתנים בטהרן: המג'ליס, הצבא הסדיר, וראפסנג'אני, במאמץ להדיח את אחמדינז'אד
הסימן החיצוני הגלוי למשבר הפנימי הקשה ביותר המתחולל בצמרת האיראנית, מאז מהומות קיץ 2009, ניתן ביום שני 3.1 בלילה, כאשר ראש לשכת נשיא איראן אחמדינז'אד וחתנו רחמים מאשהי Rahim Esfandiar mashaee, שעמד להגיע לביירות ולנסות לבצע מהלך הכרעה איראני בלבנון, ביטל ברגע האחרון את נסיעתו ונשאר בטהרן.
אם ראש לשכת נשיא איראן מקבל מהנשיא הוראה אישית לבטל ביקור אסטרטגי כה חשוב ולהישאר לצידו בטהרן, כפי שמדווחים בלעדית המקורות האיראניים של תיקדבקה, הרי סימן שאחמדינז'אד מנהל קרב קשה על הישרדותו הפוליטית.
מאשהי עמד להגיע בחשאי לביירות, להיפגש שם עם נשיא לבנון מישאל סולימן ולהפעיל עליו לחץ שלא לחכות יותר ליוזמה הסעודית-סורית לפתרון המשבר בלבנון, וגם לא לחכות יותר להחלטותיו של ראש הממשלה סעד חארירי בנושא בית הדין הבינלאומי ה-STL.
המקורות שלנו מוסרים, כי מאשהי עמד לדרוש מנשיא לבנון לפעול בעצמו ולהודיע מיד כי לבנון איננה מכירה בכתבי הזימון והאישום שבית הדין עומד לפרסם בפרשת רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר ראפיק חארירי. במילים אחרות, לקבל הכרעה בביירות לטובת העמדה של חיזבאללה. מאשהי נצטווה על ידי אחמדינז'אד להישאר בביירות עד אשר ישיג את המטרה שנקבעה לו.
סימן גלוי אחר למשבר שניתן יום קודם לכן, ביום א' 2.1, היו הפיטורים הפתאומיים של 14 מיועציו האישיים של אחמדינז'אד מבלי שניתן לכך שום הסבר.
צריך לדעת ולהבין, כי 14 היועצים של אחמדינז'אד שפוטרו, אינם סתם יועצים. הם היו מעין ממשלת-על איראנית, כאשר כל אחד מהיועצים ממלא למעשה תפקיד מיניסטריאלי, כמו שר חוץ, שר אוצר, ושר הנפט, וכן הלאה. רוב היועצים גם מילאו תפקידי שרים בממשלות איראן בעבר.
החלטותיהם של יועצים אלה היו ההחלטות אשר בוצעו למעשה בשטח באיראן, בעוד שההחלטות של הממשלה, הפרלמנט, והמוסדות הרשמיים האחרים נדחקו הצידה. כלומר, לא רק היועצים האישיים של אחמדינז'אד פוטרו והפסיקו לפעול, אלא הממשלה האיראנית דה-פקטו היא שהפסיקה את פעולתה.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מוסרים, כי חוגים בבית הלבן העוקבים בימים האחרונים אחר המאבק הפנימי המתפתח בטהרן מעריכים כי עצם העובדה, שנשיא איראן אחמדינז'אד נאלץ לפטר את כל חברי הממשלה הפרטית שלו, מעידה יותר מכל דבר אחר על החריפות של המאבק הפנימי המתחולל, על מצבו הקשה שלא אחמדינז'אד, ועל כך כי מאבק זה מתקרב לשלב של הכרעה.
ההערכה בוושינגטון ושל המקורות שלנו בטהרן היא, כי מול אחמדינז'אד עומדים עתה 3 גורמים רבי עוצמה שמשתפים ביניהם פעולה.
1. המג'ליס, הפרלמנט האיראני, בראשותו של היו''ר שלו עלי לאריג'אני, המנהל כבר זמן ארוך מערכה נגד השתלטותו של אחמדינז'אד על המדינה האיראנית.
2. מפקדי הצבא הסדיר האיראני. המקורות שלנו מציינים כי זו הפעם הראשונה ב-32 השנים האחרונות, מאז המהפכה השיעית באיראן ב-1979, שהצבא מתערב במהלכים הפוליטיים בתוך טהרן. מפקדי הצבא מעריכים כי מדיניותו של אחמדינז'אד, כולל מדיניותו הגרעינית, מעמידה את המדינה איראנית בפני סכנות שהיא איננה מסוכלת להתמודד אתן.
3. נשיא איראן לשעבר האשם ראפסנג'אני שהוא גם ראש מועצת המומחים, שהיא הגוף הבוחר באיראן את מנהיג המדינה, וראש הוועדה לאבחון האינטרסים של המשטר, שהיא הגוף העליון באיראן המפקח על פעולות גופי המשטר השונים. אמנם, בשנים האחרונות הצליח אחמדינאז'אד להביא לשיתוק פעילותו הפוליטית אל השאם ראפסאנג'ני, אולם עתה נראים סימני התאוששות וחידוש הפעילות אצל ראפסאנג'ני ומחנה תומכיו.
המקורות בוושינגטון העוקבים אחר המצב המתהווה בטהרן שמו לב גם לתופעה כי בימים האחרונים כי מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי הפסיק להזכיר את אחמדינז'אד ולשבחו בדבריו בהופעותיו הפומביות. גוף אחר שאיננו, בשלב זה, לוקח חלק במאבק הפנימי הזה הם משמרות המפכה האיראניים. מצב זה משאיר את אחמדינז'אד במאבקו רק עם הגרעין הקשה של תומכיו, בהם כמה מראשי אנשי הדת הקיצוניים באיראן.