מאבק מדיני-מודיעני ישראלי-בריטי חריף סביב ביקורו של שר החוץ הבריטי ויליאם הייג

המקורות המודיעיניים של תיקדבקה: המתיחות הגבוה הקיימת בין ירושלים ולונדון, שדומה ומקבילה בהרבה מאפיינים למתיחות הנסתרת בין וושינגטון ללונדון, התפרצה בגלוי ביום ד' 3.11, כאשר ישראל המארחת, ושר החוץ הבריטי האורח ויליאם הייג William Hague, החליפו ביניהם האשמות גלויות וחריפות בקשר למדיניות ממשלותיהם במזרח התיכון.
חוגים בכירים בירושלים דאגו להדליף ביום ד' בבוקר, כי לא יחודש הדיאלוג האסטרטגי בין ישראל ובריטניה, עד אשר לא תשונה החקיקה הבריטית המאפשרת מעצר פוליטיקאים וקציני צבא ישראלים באשמת פשעי מלחמה, וכי ישראל מאשימה את לונדון כי למרות כל ההבטחות הבריטיות, לכמה ממשלות ישראליות, לא נעשה דבר לשנות את החוק.
שר המודיעין הישראלי דן מרידור ומי שמרכז את המלחמה בגרעין האיראני, נאלץ לבטל רק בשבוע שעבר ביקור בלונדון לאחר שנודע לו כי מספר קבוצות פרו-פלסטיניות בבירה הבריטית עומדות לפנות לבית המשפט כדי להוציא צו מעצר נגדו בגלל 'פשעי מלחמה שביצע' בעת שהשתתף בקבלת ההחלטות בקבינט המדיני-ביטחוני הישראלי לגבי עצירת המשט הטורקי לעזה בחודש מאי השנה.
ההודעה הישראלית על אי חידוש הדיאלוג האסטרטגי, נועדה לרמוז ללונדון לא רק על מורת רוחה מביטול ביקורו של מרידור, אלא כי ירושלים רואה בפרסום המוקדם והמופרז שהבריטים נתנו ערב הביקור להזמנה ששר החוץ הבריטי שלח ערב ביקורו לכמה שרי מפתח בממשלה ולכמה מראשי קהילת המודיעין הישראלית לבוא למעונו הרשמי של שגריר בריטניה ברמת-גן ליד תל-אביב כדי לדון בנושאי מודיעין הקשורים לגרעין האיראני, עלבון בריטי מכוון, כאילו לונדון היא השולטת בעמדת המערב בנושא הגרעין האיראני ולא ארצות הברית וירושלים.
איש מודיעין ישראלי אמר ביום ד', 'כי דיונים מהסוג הזה לא מנהלים בבתיהם של שגרירים, אלא כמו בוושינגטון, בלשכותיהם של נשיאים וראשי ממשלה, ובלשכותיהם של שרי ביטחון'.
הבריטים הזמינו לפגישה את ראש המוסד מאיר דגן, את ראש השב"כ יובל דיסקין, ואת השרים משה יעלון, השר לנושאים אסטרטגיים, השר דן מרידור, את סגן שר החוץ דני איילון, ואת ראש הוועדה הישראלית לאנרגיה גרעינית שמואל חורב. כאשר ירושלים נוכחה לדעת כי הבריטים נמנעו בצורה הפגנתית ומכוונת מלהזמין לפגישה את שרי הביטחון והחוץ הישראליים אהוד ברק ואביגדור ליברמן, וגם לא את יושב ראש וועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ צחי הנגבי, העומד בראש המשלחת הישראלית לדיאלוג האסטרטגי עם ישראל, הבהירה ירושלים לבריטים כי בעוד שהיא לא תתערב מי יבוא לפגישה בבית השגריר או לא, איש הבכירים הישראליים שיבואו לא ידונו בצדדים הצבאיים או המודיעיניים של תוכנית הגרעין האיראנית, עם שר החוץ הבריטי. פירושה של הודעה ישראלית זו הייה למעשה הפיכת ביקורו של וילייאם הייג בישראל לחסר ערך מדיני ואסטרטגי, ובייחוד מודיעיני
שר החוץ הבריטי הוא ממונה על ארגון הביון הבריטי ה-MI6, המקביל לסוכנות הביון המרכזית ה-CIA, והמוסד הישראלי. שר החוץ הבריטי לא רק שמקבל את דוחות המודיעין של ה-MI6, אלא הוא גם הסמכות העליונה בממשלת בריטניה המאשרת, או פוסלת את תוכניות הפעולה שלו.
לא עברו מספר שעות, וביום ד' אחה"צ שר החוץ הבריטי עצמו הגיב.
בפגישה עם פעילים ערביים ופעילי שמאל ישראליים אמר הייג בהתייחסו להפגנות נגד הקמת גדר הביטחון הישראלית, כי כאשר 'משא ומתן נראה כהבטחה נצחית שלעולם אינה מקויימת בשל חוסר רצונה של ישראל בפתרון הוגן, התנגדות עממית לכיבוש היא האלטרנטיבה האפשרית היחידה שנותרה לפלסטינים כדי להשיג את זכויותיהם תוך הימנעות ממאבק חמוש'.
במילים אחרות, לא ששר החוץ הבריטי איננו מאמין להצהרותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא חותר להשיג שלום עם הפלסטינים, והוא חושב כי ישראל היא האשמה בכישלון המגעים המדיניים בעיקר מפני שהיא אף פעם לא הציעה ואיננה מתכוונת להציע פתרון הוגן לפלסטינים, אלא הוא קורא לישראלים ולפלסטינים לצאת 'במאבק עממי' נגד ממשלת ישראל.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי חוגים ישראליים בכירים בירושלים אמרו ביום ד', כי למרות שהביקור יימשך עוד ביום ה', נראה כי לדרגים המדיניים בירושלים אין יותר על מה לשוחח עם שר החוץ הבריטי העוסק בהסתה, ואם הוא בא לישראל כדי לקדם את מעמדה של בריטניה בעולם הערבי, הרי שהוא טעה. ישראל תמשיך להגיב על כל התקפה שתבוא ממנו או מצד אנשי פמלייתו.

Print Friendly, PDF & Email