מאבק סנקציות בין שתי מעצמות על. מומחים: המערכות הבנקאיות העולמיות והישראליות פגיעות
קרב פוליטי, כלכלי, פיננסי, ואישי, על רקע המשבר באוקראינה, פרץ ביום ה' 20.3, בין ארה''ב ורוסיה, ובין הנשיא האמריקני אובמה, ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
וושינגטון ומוסקבה הטילו סנקציות זו על זו, ומומחים בשווקים הפיננסים הבינלאומיים הזהירו מפני התחלת יצירת תוהו ובוהו, כאשר הנהגות שתי מעצמות העל נחושות להוכיח לדעת הקהל העולמית, כי הן לא תיסוגנה מעמדותיהן. כמה מומחים פיננסים הגדירו את המצב 'תחילתו של טירוף מערכות'.
המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמוסקבה מציינים, כי יש הבדל גדול מאוד בין הסנקציות האמריקניות לרוסיות.
הסנקציות האמריקניות, נועדו לתת לפוטין 'מכה מתחמת לחגורה' מאחר ומדובר על פגיעה אישית בו ובאנשי הפיננסים העשירים- קרי 'האוליגרכים', התומכים בו פוליטית וכספית.
ברור מהסנקציות האמריקניות, כי הנשיא אובמה אימץ את ההשקפה לפיה המערכת הפוליטית המרכזית ברוסיה מבוססת על אישים אשר חייבים את עושרם לפוטין, וכי הם מהווים את בסיס הכוח הפוליטי שלו.
זו הסיבה מדוע הוטלו עיצומים על בנק רוסיה Bank Rossiya, בסנט. פטרבורג, הנחשב במערב ובקרב חוגים רחבים ברוסיה, כבנק העוסק בחשבונותיו הפרטיים של נשיא רוסיה פוטין, ועל שני עוזריו האישיים הקרובים של פוטין, אלכסיי גרומוב Aleksey Gromov First Deputy Head of the Presidential Administration , וסרגי איבאנוב Sergey Ivanov, ראש לשכת נשיא רוסיה Chief of Staff of the Presidential Executive Office. לפי הסנקציות האמריקנית בנק רוסיה לא יכול לסחור או לבצע עסקות בדולרים. במילים אחרות פוטין ועוזריו לא יוכלו לבצע באמצעות הבנק עסקות בשווקים הבינלאומיים. ברחוב הרוסי הבנק מכונה 'הארנק הפרטי של פוטין'.
כמו כן הוטלו עיצומים אמריקנים על יו'ר הדומא-הבית התחתון הרוסי סרגי מארישקין Sergey Naryshkin, ועל שני אנשי פיננסים יהודיים בולטים, האחים ארקאדי ובוריס רוטנברג Arkady and Boris Rotenberg, הנחשבים מקורבים ביותר לפוטין, וכאלה הקשורים בלברינט של העסקאות האישיות שלו.
כמו כן הוטלו סנקציות על ראש הקבוצה הפיננסית 'וולגה' גנאדי טימצ'ינקו Gennady Timchenko, head of the Volga Group, קבוצת 'וולגה' היא ענק פיננסי המעסיק 90,000 עובדים, העוסק בשווקים הבינלאומיים בנושאי גז, נפט ותחבורה.
הוטלו גם סנקציות על נשיא רשת מסילות הברזל ברוסיה, אמצעי התעבורה העיקרי להובלת כוחות צבא וציוד, ברחבי רוסיה, ומרוסיה לחצי האי קרים, ולדמיר יאקונין Vladimir Yakunin.
המקורות של תיקדבקה במוסקבה מוסרים, כי התשובה המיידית ביום ה' של פוטין לצעדיו של אובמה, היא רק התחלה של הצעדים שנשיא רוסיה עומד לנקוט נגד אובמה.
בעוד אובמה מתרכז בהיבט האישי של הסנקציות, פוטין מתרכז בהיבט הפוליטי שלהן. סנקציות הוטלו על שורה של פוליטיקאים מרכזיים אמריקניים, ביניהם כאלה המקורבים אישית לנשיא אובמה. בין השמות שפורסמו במוסקבה נמצאים, יו'ר בית הנבחרים האמריקני איש המפלגה הרפובליקנית ג'ון בונאר John Boehner, ראש הרוב הדמוקרטי בסנט הסנטור הרי רייד Harry Reid, המקורב ביותר לנשיא אובמה, והסנטור הרפובליקני ג'ון מקיין Sen. John McCain, הדורש מאז התחלת משבר אוקראינה לנהוג ביד קשה מול רוסיה.
המקורות שלנו מוסרים, כי בימים הקרובים תחל מוסקבה בשורה של צעדים פוליטיים נגד ארצות הברית, אשר חלקם יתבטא בצעדים רוסיים פוליטיים וצבאיים הנוגעים לאיראן ולסוריה.
ההבדל בסנקציות נעוץ בגודל ההשקעות האמריקניות ברוסיה, לעומת גודל ההשקעות הרוסיות במערב.
מומחים פיננסים מעריכים, כי סה''כ ההשקעות האמריקניות ברוסיה מגיד לכ-14 מיליארד דולר. אולם ההשקעות הרוסיות במערב, הן פי עשר, ומתקרבות ל-500 מיליארד דולר.
נראה כי בשלב זה ממשל אובמה איננו פועל נגד השקעות עצומות אלה, משום שפעולה כלשהי יכולה להביא לזעזועים, ואפילו להתמוטטויות של שווקים פיננסים ובנקים במערב. לדוגמא, שוק הפיננסים הבינלאומי בלונדון, בו הרוסים מעורבים בצורה נרחבת יכול להיפגע קשה.
ההערכה בקרב חוגים פיננסים, כי גם הצעדים המוגבלים של הממשל ביום ה' יביאו כבר לזעזועים בשווקים אלה, כאשר בעלי הון ומוסדות פיננסים יתחילו להעביר את הכספים שלהם למה שנראה להם כמקומות בטוחים יותר safe havens. ההערכה היא כי אותו תהליך יעבור גם על הכסף הרוסי המושקע בבנקים ישראליים.