מדברי האלוף יאיר נווה על בית המלוכה האשמי, ועד רב אלוף (במיל.) משה יעלון ודבריו על החמס.

תיקדבקה: ירדן זועמת על דבריו של אלוף פיקוד מרכז יאיר נווה שאמר ביום ד` 22.2, בכנס בירושלים בו השתתפו נציגים דיפלומטיים המוצבים בישראל, כי המצב האזורי טומן בחובו סיכונים רבים לירדן, בעיקר משום שמרבית אוכלוסייתה היא פלסטינית. לדעתו, עליית החמס לשלטון אצל הפלסטינים, הקשר של החמס עם איראן, והמצב בעיראק, יכולים להביא למצב בו עבדאללה מלך ירדן יהיה המלך האחרון של השלשלת האשמית.
אלוף יאיר נווה אף פעם לא הצטיין בחוש דיפלומטי דק. בשנת 2003 כאשר צה"ל חדר אל צפון רצועת עזה הוא אמר לעיתונאים, בתוקף תפקידו כמפקד חטיבת עזה, כי צה"ל יישאר בתוך הרצועה כמה זמן שיהיה צורך בכך, אפילו אם הדבר ייקח שנים. בוושינגטון נחרדו מהאפשרות הזו ותוך 24 שעות האמריקנים הכריחו את ראש הממשלה אריאל שרון לסגת מדבריו של יאיר נווה, ( אז בדרגת תא"ל,) ואת יאיר נווה עצמו להסיג את כוחות צה"ל מצפון הרצועה, מבלי שטנק ישראלי אחד יישאר בשטח.
עתה ירדן דורשת התנצלות ובצדק. תארו לכם את סערת הרוחות שהייתה פורצת בישראל אם גנרל בכיר בצבא ירדן היה אומר כי אהוד אולמרט יהיה ראש הממשלה האחרון של מדינת ישראל?
אולם מעבר לכל הסערה הדיפלומטית, שתסתיים בוודאי בנזיפה באלוף הפיקוד על שהתיר את חרצובות לשונו, יאיר נווה צודק בניתוח שלו.
עליית החמס לשלטון ברשות הפלסטינית, והקשר של תנועת טרור דתית איסלמית זו עם איראן, סוריה, חיזבאללה, ואל קעידה, מהווה סכנה קיומית לירדן ולמשפחה האשמית השולטת בה. (בתמונה: סמל המשפחה האשמית המלכותית.) ואם הוא מהווה סכנה קיומית לירדן, גם החמס וגם האפשרות כי בית המלוכה האשמי יתמוטט מהווים סכנה אסטרטגית לישראל. במשפט אחד חשף האלוף נווה, את אשר לא היה צריך לחשוף,
את אחד התסריטים היכולים להתרחש בחזית הירדנית שעליה הוא מופקד, ולקראתו הוא צריך להכין את כוחותיו.
באותה שעה בה אלוף יאיר נווה דיבר במכון הירושלמי, הופיע מ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ואמר כי הוא מעריך מאוד את כישוריו המקצועיים של ראש השב"כ יובל דיסקין, אבל הוא איננו מסכים עם דעתו כי החמס מהווה איום אסטרטגי על ישראל. במילים אחרות הדרג המדיני הבכיר בישראל איננו מוכן לקבל את ההערכות הדרג הצבאי והמודיעיני לגבי הסכנה שהחמס מהווה, והוא דוחה אותן.
כל ההתפתחויות האלה מתרחשות על רקע דבריו של הרמטכ"ל לשעבר רב אלוף (במיל.) משה בוגי יעלון כי ההתנתקות היא שהביאה את עליית החמס לשלטון. כלומר, טעויותיהם הפוליטיות האסטרטגיות של ראש הממשלה אריאל שרון ושל האידיאולוג של תוכניתו מ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט, הן שהביאו לרעידת האדמה האסטרטגית המתחוללת במזרח התיכון ואשר נתנה בידי האיסלם הרדיקאלי, לא רק שטח טריטוריאלי, אלא גם מסגרת בינלאומית מוכרת ולגיטימית.
הבעיה העיקרית של אהוד אולמרט היא לא להמשיך לדחות את דבריהם של יאיר נווה, יובל דיסקין, ומשה יעלון. את זה עושים היטב יועציו ליחסי ציבור. הבעיה היא שכדי להצדיק את מדיניותו הכושלת בעבר הוא צריך לנקוט היום במדיניות העוזרת לחמס להיכנס בצורה חלקה לעמדות השלטון ברשות הפלסטינית, מדיניות שרק מעמיקה את הסכנה האסטרטגית למדינת ישראל.

Print Friendly, PDF & Email