מדוע המל"ט שתקף והבעיר את מכלית הנפט הלבנונית בשני טילים מול חופי סוריה, לא תקף את מכלית הענק האיראנית שהביאה את נפט לסוריה?

מכלית הנפט  הלבנונית 'וויזדום' WISDON שנפגעה בשבת 24.4, מהתקפה של מזל"ט, שבא מכייון לבנון, המשיכה ביום ראשון 25.4 לבעור מול בתי הזיקוק הסוריים בבאנייס Baniyas בצפון סוריה.
לפי מקורות מודיעין מערביים המכלית נפגעה משני טילים שכל אחד מהם שוגר לעבר חלק אחר של המכלית.
זו טקטיקה ידועה של מזל"טים לגרום למטרה שהם תוקפים נזק רב ככל האפשר.
מקורות אחרים מוסרים, כי בהתקפה נהרגו 4 מאנשי הצצות של המכלית, שלושה מהם סוריים.
זו הסיבה מדוע טהרן הודיעה, בשבת, כי נפגעה מכלית איראנית מול סוריה, ואחר כך חזרה בה והדגישה כי המכלית שנפגעה איננה שייכת לאיראן, והיא נושאת דגל לבנוני.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מציינים, כי זה לא היה מקרה, או טעות בזיהוי, כאשר המזל"ט התוקף, שלפי מקורות של חיזבאללה, היה ישראלי, תקף דווקא את המכלית הלבנונית הזו.
קודם כל ברור כי הגורם התוקף, שיכל להיות גם אמריקני או אירופאי, מאחר וארצות הברית ומדינות  מערב אירופה הטילו סנקציות על אספקת נפט לסוריה, תקף בכוונה תחילה מכלית לבנונית ולא איראנית.
לכך היו 4 סיבות:
1. למכלית 'וויזדום' WISDON יש תפקיד מאוד מוגדר בשרשרת אספקת הנפט האיראנית  לסוריה המתבצעת על ידי 4-3 מכליות ענק איראניות.
בשבת הייתה זו מכלית הענק האיראנית  VLCC supertanker ARMAN 114, אשר בזמן ההתקפה הייתה גם היא מול חופי צפון סוריה באזור בתי הזיקוק בבאנייס. 
המכלית האיראנית הזאת, שכל פעם משנה את שמה, ( רק בשנה שעברה נקראה 'אדריין דארייה-1', . ADRIAN DARYA-1 ), נושאת אתה 2.1 מיליון חביות נפט.
בגלל גודלה, עומס המטען שלה, והזרמים התת-ימיים החזקים מאוד המאפיינים את מזרח הים התיכון באזורים אלה, מכלית מהסוג הזה איננה יכולה להכנס או להתקרב לנמל באנייס כדי לפרוק את מטענה.
כאן נכנסת לתמונה מכלית הנפט הלבנונית הקטנה 'וויזדום' WISDON, המסוגלת לשאת אתה כ-300,000 חביות.
במילים אחרות, כדי להעביר את הנפט האיראני ממכלית הענק לחוף על המכלית הלבנונית הקטנה לעשות את הדרך בין נמל באנייס והמכלית האיראנית 7-6 פעמים, עד שהיא מרוקנת את כל מטען הנפט מהמכלית האיראנית ומביאה אותו לטרמינל הנפט שבנמל.
2. ב=19 לאפריל, הודיעה מוסקבה כי אוניות מלחמה רוסיות ילוו מעתה אוניות איראניות הנכנסות לים התיכון מתעלת סואץ והמובילות נפט, חיטה ושאר מוצרים חיוניים, לנמלים בסוריה. ההודעה הרוסית הכריזה על הקמת חדר תיאום ימי-צבאי של שלוש המדינות למה שהוגדר, 'למצוא דרכים לשבור את המצור שהוטל (על סוריה ) על ידי ארצות הברית ואירופה', to find ways to break the blockade imposed by the United States and Europe on Syria.
ההודעה לא הזכירה את ישראל.
אם המזל"ט הבלתי מזוהה שתקף את המכלית הלבנונית היתה תוקף את המכלית האיראנית היתה בכך הצהרה שהגורם התוקף מאותת כי הוא איננו מוכן להתחשב בצעד הרוסי.
בתקיפת המכלית הלבנונית והמנעות מתקיפה של המכלית האיראנית, מאותת הגורם התוקף כי הוא לוקח בחשבון את העמדה הרוסית ומתחשב בה, אלם הוא מצא דרך לעקוף אותה.
3. אם הרוסים היו חושבים כי הגורם התוקף מנסה לפגוע בשיתוף הפעולה הצבאי-ימי בין רוסיה, איראן וסוריה, אפשר להניח כי הם היו מפעילים נגד המזל"ט התוקף את מערכת ההגנה האנטי אווירית המתקדמת שלהם הממוקמת בבסיסים הרוסיים הנמצאים בטרטוס ובלטקיה. מערכת זו מותאמת בין השאר ליירוט של מלט"ים, לאחר ההתקפות הרבות שהבסיסים האלה ספגו בשנה שעברה מצד מלט"ים שסופקו למורדים הסוריים על ידי טורקיה.
מוסקבה לא הייתה משאירה ללא תגובה תקיפה על מטרה רוסית-סורית-איראנית בסוריה.
אין ספק, כי הגורם שביצע את התקיפה על המכלית הלבנונית עשה הכל כדי להימנע מפגיעה במטרה כזו.
4. אם מוסקבה רוצה באמת להגן על כל שרשרת אספקת הנפט האיראני לסוריה, כלומר גם על המכליות הלבנוניות, זו החלטה שצריכה להתקבל במוסקבה ולא בסוריה.
ייתכן כי נשמע על כך בימים הקרובים.   


Print Friendly, PDF & Email