מדוע הנשיא אובמה פתח במתקפת חיוכים מול ישראל ונתניהו?
כבר שבועיים מנהלים הנשיא אובמה וסגנו ג'ו ביידן מתקפת חיוכים מול ישראל, ראש הממשלה נתניהו, ואפילו מול שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר.
המתקפה החלה ב-13 באפריל כאשר בבית הלבן התקיימו ביום אחד שלוש פגישות עם מנהיגים יהודיים.
פגישה ראשונה התקיימה במשך שעה עם אובמה בעצמו, אשר דיבר במילים חמות ונרגשות על יחסו לישראל והבטחת ביטחונה. לאחר מכן נפגשו המנהיגים היהודים עם סגן הנשיא ג'ו ביידן, היועצת לביטחון לאומי של ארה"ב סוזן רייס, יועצו של ביידן לביטחון לאומי קולין קאהל Colin Kahl, ועוד שלושה פקידים בכירים בבית הלבן.
באותו יום, קיים הנשיא אובמה פגישה שנייה עם מנהיגים יהודיים שהוגדרו 'מנהיגי קהילות' community leaders, כאלה שאינם נושאים בעמדות ובתפקידים רשמיים, אבל נחשבים לבעלי השפעה ולתורמים 'כבדים' למפלגה הדמוקרטית.
עשרה ימים לאחר מכן הופיע שוב סגן הנשיא ביידן, ב-23 לאפריל, בפורום ישראלי, כאשר היה הנואם הראשי בקבלת הפנים שערכה שגרירות ישראל בוושינגטון לרגל יום העצמאות, כאשר לצידו עומד הישראלי שמסמל בעיני הממשל את העוינת של נתניהו כלפי אובמה-שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר.
ביידן לא רק הבטיח כי 'ארה"ב תמיד תהייה מאחורי גבה של ישראל, we have Israel’s back, and you can ‘count on that, אלא הודיע, כי ישראל תהייה המדינה היחידה בעולם שתקבל ראשונה כבר בשנה הבאה את מטוסי החמקן F-35 המתקדמים.
ביום ה' השבוע 30.4, הופיע סגן הנשיא ביידן בהרצאה מרכזית על הסכם הגרעין עם איראן, וכיצד הוא משפיע על יחסי ארה"ב ישראל במכון למדיניות המזרח הקרוב בוושינגטון Washington Institute for Near East Policy, הנחשב לבמה המחקרית המרכזית בבירה האמריקנית העוסקת ביחסים שבין שתי המדינות.
במילים אחרות, עם כל המשברים בתימן, עיראק, סוריה ואוקראינה, השקיעו במשך שבועיים האחרונים הנשיא אובמה וסגנו ביידן בנושא היחסים בין ארצות הברית וישראל, יותר זמן מאשר בכל נושא בינלאומי אחר.
לכך יש ארבע סיבות:
1. הממשל חושב, כי לאחר כל זיקוקי דינור העוינים, שהוחלפו בין שני הצדדים היריבים-אובמה ונתניהו- בשאלת ההסכם הגרעיני עם איראן, מאז הופעתו של נתניהו בפני שני בתי הנבחרים האמריקנים ב-3 במרס, הגיע הזמן להרגיע את הרוחות, ובמקום להפוך את נתניהו, דבר שעד כה נעשה בהצלחה רבה, לראש מחנה המתנגדים בארה"ב להסכם הגרעיני, להפוך אותו לתומך בהסכם, תמורת מענה לכמה מדאגותיו של נתניהו.
2. הממשל הגיע למסקנה כי ההתנגשות עם נתניהו הזיקה לו, בעוד שעזרה לנתניהו לנצח בבחירות הכלליות בישראל.
3. לדעת האסטרטגים של הבית הלבן המחיר הפוליטי והאישי של התנגשות הממשל בין הסנט ובית הנבחרים האמריקני בנושא הגרעיני האיראני יהיה גבוה מאוד עבור הנשיא אובמה. אם הממשל ישכנע את נתניהו כי כמה מדאגותיו העיקריות תקבלנה תשובות בהמשך המו"מ עם איראן, נתניהו שאיננו מעוניין למשוך את חבל היחסים עם נשיא ארה"ב עד לקיצוניות של קרע-יעדיף גם הוא שיתוף פעולה עם הממשל. בהתפתחות כזו, ההתנגדות של הסנט ובית הנבחרים להסכם תפחת.
4. מערכת הבחירות לנשיאות המתקרבת, מחייבת את הנשיא אובמה להחזיר את הקול היהודי, ובעיקר את התרומות של יהודי ארה"ב למפלגה הדמוקרטית.
זו הסיבה מדוע צריך לשים לב ללא פחות מ-17 נקודות בדבריו האחרונים של סגן הנשיא ג'ו ביידן בפני מכון המחקר האמריקני-ישראלי בוושינגטון. מדובר במלאכת מחשבת של הנחת התשתית הפוליטית והביטחונית, אשר תאפשר לנתניהו ללכת לקראת ממשל אובמה, במקום ללכת נגדו.
- ישראל צודקת בהחלט להיות מודאגת מנפילת מערכות הנשק המסוכנות ביותר בעולם בידי מנהיגי מדינה אשר חולמים לראות עולם ללא ישראל. But Israel is absolutely right to be worried about the world’s most dangerous weapons falling in the hands of a nation whose leaders dream openly of a world without Israel.
- אני (כלומר, ממשל אובמה), מוצא את הביקורת על ישראל שהיא כל כך מודאגת- אבסורדית וחסרת הגיון. So the criticism that Israel is too concerned I find preposterous. כלומר, נתניהו צודק בחששותיו כלפי איראן.
- לכן לפני כל דבר אחר הנשיא אובמה מבהיר בצורה הברורה ביותר, שכל הכלים שבידי הכוח האמריקני (כולל הכוח הצבאי) מופנים למניעת, אני חוזר ואומר למניעת-לא להכלת, לא להכלת-חימושה של איראן בנשק גרעיני. דבר כזה לא יתרחש! And quite frankly, that’s why the President, President Obama, decided for the first time — people forget this — to make it an explicit, declared policy of the United States of America, no such policy existed before President Obama uttered it — that all instruments of American power to prevent -— not contain, not contain -— to prevent a nuclear-armed Iran would be used to prevent that from happening.
- לצבאנו (הצבא האמריקני), יש את כל הכוחות הדרושים והיכולות לבצע את המשימה (של מניעת נשק גרעיני מאיראן) באם הדבר יידרש. Our military had the capacity and the capability to execute the mission, if it was required. במילים אחרות, יש כאן הבטחה נשיאותית אמריקנית להפעיל בנושא הגרעין את האופציה הצבאית נגד איראן, במידה ותפתח נשק גרעיני.
בנקודה זו עובר סגן הנשיא ביידן לקבוע 12 תנאים שאם לא יתגשמו-לא יהיה הסכם גרעיני עם איראן: - הסכם גרעיני צריך לחתוך cut את הקשר בין האורניום, הפלוטוניום, והערוצים החשאיים (האיראניים) בדרך לפצצה. בלי זה אין הסכם.
- צריך להבטיח שפריצת הדרך (האיראנית ) לפצצה גרעיני תהייה בין שנה ל-12 שנה. בלי זה אין הסכם.
- הסרה הדרגתית של הסנקציות. (איראן דורשת הסרה מיידית).
- ביטחונות איראניות שתספקנה את הקהילה הבינלאומית שתוכנית הגרעין היא רק תוכנית למטרות אזרחיות ושלום.
- הנהגת אמצעי ביטחון ועיקוב המתקדמים ביותר בעולם אשר יבטיחו כי איראן לא תרמה.
- איראן תידרש לחתום על 'הפרוטוקולים הנוספים' Additional Protocols, של האמנה הבינלאומית למניעת נשק גרעיני ותידרש לא רק להסכים לביקוריהם של פקחי הוועדה לאנרגיה גרעינית של האו"ם IAEA, לא רק באתרים הגרעיניים המוכרים שלה, אלא גם בכל האתרים עליהם לא הצהירה וקיים חשד כי מתנהלת שם פעילות חשאית (לבניית נשק גרעיני).
- איראן תחויב לענות על שאלות ה-IAEA, לגבי פעולות גרעיניות שביצעה בעבר וקיים חשד שיש להם קשר לבניית נשק גרעיני.
- אם איראן תחדש את המרוץ שלה להשגת נשק גרעיני, כל האופציות (כולל הצבאית) המונחות היום של השולחן-תתעצמנה.
- סגן הנשיא ביידן קובע, כי איראן יכולה כבר היום לגשת תוך חודשיים או שלושה לבנות לא פחות מאשר 8 פצצות גרעיניות! במילים אחרות, הברירה העומדת כיום בפני ארה"ב ולדברי סגן הנשיא גם לפני ישראל- היא: או שיש הסכם גרעיני-או שלאיראן תהיינה 8 פצצות גרעיניות! Let’s get something straight so we don't kid each other. They already have paved a path to a bomb’s worth of material. Iran could get there now if they walked away in two to three months without a deal.
- הכור ההולך ונבנה באראק לא יוכל לייצר אפילו גרם אחד של פלוטוניום למטרות בניית נשק גרעיני. איראן תידרש לשלוח את הדלק בו השתמשה the spent fuel, (וממנו אפשר להפיק את הפלוטוניום), אל מחוץ לגבולותיה. איראן גם לא תוכל לבנות מתקן לעיבוד הדלק מחדש reprocessing capabilities, שממנו אפשר להפיק פלוטוניום.
- קיים מיתוס לפיו ההסכם בין ארה''ב ואיראן יאפשר לטהרן להשתלט על המזרח התיכון. לדברי ביידן אין הסכם כזה! המדובר בהסכם שבין ארצות הברית, שאר המעצמות ואיראן רק על הנושא הגרעיני-הסכם שנועד להבטיח יציבות לאזור.
- ארה''ב פועלת לפיתוח אמצעים שיעצרו את הפעילות (המדינית והצבאית) של איראן שמערערת את היציבות במזרח התיכון, במקומות כמו מצרי הורמוז. אנחנו נערכים להשתמש בדרך חשאית איננה נשמעת inaudible, בכוח (צבאי).
בסיום דבריו אמר ביידן: נכון שמידי פעם איננו מסכימים. אולם אנחנו משפחה. אנחנו 'משגעים' אחד את השני. אבל אנחנו אוהבים אחד את השני. ומעל לכל אנחנו מגנים אחד על השני. It’s true we disagree sometimes. But as I said last week at Israel’s Independence Day celebration, we’re family. I think it was Ambassador Dermer who essentially said the same thing. We drive each other nuts. But we love each other. And most of all we protect each other.
בכך דחה סגן הנשיא ביידן את מתנגדי נתניהו בישראל אשר אומרים, כי צריך להפסיק את הטענה 'המטופשת' הזו כהגדרתם, שישראל תורמת ומשתתפת בהגנתה של ישראל.
דבריו של בידן אינם סוף מתקפת החיוכים של הממשל. המקורות של תיקדבקה בוושינגטון מדווחים, כי בימים הקרובים יגיע שר החוץ האמריקני ג'ון קארי לישראל, לאחר תקופה ארוכה שנעדר ממנה. באורח רשמי הביקור יוגדר כביקור מדיני לקידום המו''מ הישראלי הפלסטיני. באורח מעשי הממשל ירצה לשמוע מראש הממשלה נתניהו מה יהיו צעדיו הבאים בנושא הגרעיני האיראני, ובאיזו מידה הוא נענה למתקפת החיוכים, וכמה מדרגות הוא מוכן לרדת בסולם הגבוה עליו טיפס בהתנגדותו להסכם הגרעיני.
ולסיום צריך לשאול, לאן נעלמו ונאלמו לפתע כל הפוליטיקאים, המנתחים והחוזים קרע מעמיק ביחסי ארצות הברית וישראל?
.