מדיניות הטלאים הביטחוניים הישראלית בעזה, והקשרים האסטרטגיים בין צה"ל לצבא מצרים, הפכו את אילת לבת ערובה של טילי אל קעידה

מחיר של כמה טילי 'גראד' על אילת, העיר הדרומית ביותר של ישראל, בה מתגוררים כ-70,000 תושבים מידי כמה ימים, שבינתיים אינם פוגעים בשום מטרה בעיר, הוא המחיר שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון משה יעלון מוכנים לשלם עבור מדיניותם של שיתוף פעולה מדיני-ביטחוני-מודיעני עם משטרו של מי שהיה שר ההגנה ועתה המועמד להיות נשיא בבחירות לנשיאות במצרים, שמועדן עדיין לא נקבע, הגנרל פאתח אל-סיסי.
ישנם עוד מחירים שנתניהו ויעלון מוכנים לשלם עבור שיתוף פעולה אסטרטגי זה, אבל הם סבורים, כפי שהם הם פועלים בחזיתות הסוריות וחיזבאללה, ובמו''מ המדיני על עתיד ירושלים, יהודה, ושומרון, כי האיש ברחוב ודעת הקהל הישראלית, אינם זכאים לדעת במה מדובר.
מדובר על ארבעה נושאים מרכזיים:
1. ישראל הסכימה בחשאי לשנות את הסכם השלום בינה ובין מצרים, והסכימה להכנסת כוחות צבא מצריים גדולים לחצי האי סיני, במטרה שכוחות אלה יילחמו בגורמי הטרור השולטים עתה בחלקים גדולים של הרי מרכז חצי האי סיני, ובחלקים של צפון סיני, וגבול סיני עם רצועת עזה.
הסכם השלום עם מצרים, שנחתם לפני 35  שנה ב-1979, אושר על ידי הכנסת. כדי להכניס בו שינויים היה צריך להביאו לדיון מחודש בפני הכנסת, אולם מהלך כזה לא בוצע.
2. במשך שנים רבות התנגדו צה''ל, אמ''ן, וחיל האוויר הישראלי, לבקשות מצריות, עוד מתקופת הנשיא חוסני מובראק, להתיר לחיל האוויר המצרי לפעול בסיני.
בחודשים האחרונים המגבלות האלה הוסרו. מטוסי ומסוקי קרב מצריים פועלים ומפציצים עתה, תוך תיאום מראש עם חיל האוויר הישראלי, מטרות אנשי טרור בסיני, ואף חודרים לתחום האווירי של רצועת עזה ומבצעים שם איסוף מודיעני.
ההפצצה הגדולה ביותר עד כה נערכה ביום ו'  31.1 לפנות בוקר. מטוסי קרב ומסוקי אפאצ'י שיגרו טילים לבתים שבהם הסתתרו אנשי הטרור בצפון סיני. הופצצו הכפר אל-פיתאת סמוך לעיר שייח' זוויד, וודאיות בסביבות העיר. זו הייתה הפצצה כבדה חסרת תקדים, כאשר לעבר המטרות שוגרו יותר מ-60 טילים. בתים רבים באזור נהרסו ועלו באש.
3. תחת המושג השגוי שאיננו קיים בשום לכסיקון של גורמי הלוחמה בעולם נגד טרור, 'גורמי ג'יהאד עולמי' מנסים צה''ל ומערכת הביטחון לכסות מה נמצא באמת תחת השם של הארגון המשגר את הטילים אל אילת.
  'אנסר בית אל מקדיס' Ansar Bait al-Maqdis, הוא ארגון גג של כמה קבוצות או מליציות של טרור, בראשותו ופיקודו של  עבדאללה אל-אשכר Abdallah Al-Ashqar. במליציות האלה נמצאים לוחמי אל קעידה מתימן, סעודיה, לוב, סודן ומצרים. בדואיים סלפיים.
בארגון  הזה משתתפים גם אלמנטים של המנגנונים הצבאיים של ארבעה גורמים: האחים המוסלמיים במצרים, החמס, והג'יהאד האיסלמי. 

הגורם הרביעי הוא, אולי החשוב ביותר. מדובר באל ג'מעה אל איסלמייה  Al-Gama'a al-Islamiyya, הארגון אשר רצח ב-1981 את נשיא מצרים דאז אנוואר סאדאת.  
לפני שלוש שנים ב-9 בספטמבר 2011,  השתלטו אנשי אל ג'מעה על שגרירות ישראל בקהיר והעלו אותה באש.  שנה לאחר מכן, ב-11 לספטמבר 2012, השתתפו אנשי אל ג'מעה המצריים בהתקפה על הקונסוליה האמריקנית בבנגאזי, ורצחו את שגריר ארה''ב בלוב כריס סטיבנס Chris Stevens, ועוד שלושה אמריקנים שהיוו את צוות עוזריו.
גם ארצות הברית וגם ישראל מטשטשים בכוונה את מציאותם של לוחמי אל ג'מעה אל איסלמייה בסיני, משום שאם יודו בכך, יצטרכו לומר, כי זו היא החוליה המקשרת בין 'אנסר בית אל מקדיס' ובין גורמי אל קעידה במזרח לוב הפועלים בעיקר בבנגאזי, ובעיר דרנא Darnah. גורמי אל קעידה בלוב, הם המקור של נשק, כסף, ותגבורות לוחמים של  'אנסר בית אל מקדיס' בסיני. זה גם המקור העיקרי של טילים לגורמי הטרור השונים הפועלים ברצועת עזה, ובסיני.
מבחינת זווית הראייה הביטחונית-אסטרטגית הישראלית, יש כאן צירוף מסוכן מאוד של אלמנטים הקשורים עם אל קעידה שיש להם חופש תנועה ופעולה יחסי בשטח גיאוגרפי ענקי המשתרע מלוב ועד לרצועת עזה, ויש להם מקורות כספים ונשק כמעט בלתי מוגבלים. 
4
. במשך השנתיים האחרונות, החל מ-2012,  הסכימו ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הביטחון משה יעלון פעמיים, למסור את הטיפול הביטחוני-מדיני בשאלת הטרור בעזה ובסיני לידי גורמים זרים.
ב-21 לנובמבר 2012, הפסיקו נתניהו ויעלון את מבצע צה''ל 'עמוד ענן' ברצועת עזה, לטובת מהלך אמריקני שבראשו עמדה שרת החוץ האמריקנית דאז הילרי קלינטון.
המדובר היה בהקמת קואליציה סונית, שהייתה מורכבת מהאחים המוסלמים המצריים,  אז בראשותו של מי שהיה נשיא מצרים מוחמד מורסי, החמס, ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, ומי שהייה שליט קטאר, ובינתיים הודח מהשלטון, השייח' אל תאני  Sheikh hamad bin khalifa al-thani. קואליציה זו הייתה צריכה להביא להפסקת ירי הטילים מעזה על מטרות בישראל, לשקם את רצועת עזה מבחינה כלכלית, ולהפוך אותה למתחרה ברשות הפלסטינית בראשותו של אבו מאזן.
הרעיון-המהלך הזה היה נועז, אבל הוא התמוטט בעיקר בגלל שתי סיבות עיקריות מהן ארה''ב וישראל התעלמו:
א. האחים המוסלמים השתמשו בברית הזו, כדי להקים ביחד עם החמס ברצועה ו'אנסר בית אל מקדיס' ברצועה ובסיני תשתית צבאית-טרוריסטית, אשר תיכנס לפעולה במקרה שידיחו אותם מהשלטון בקהיר. ואכן, בשבועיים האחרונים אפשר לראות בפיגועים המבוצעים בקהיר ובערים מרכזיות אחרות במצרים, כיצד תשתית טרור זו פועלת ביעילות, כאשר 'אנסר בית אל מקדיס', לוקח את האחריות על הפיגועים שכמעט כולם מכוונים נגד הצבא המצרי וכוחות ביטחון מצריים אחרים.
ב. בפעם השנייה הסכימו נתניהו ויעלון, למסור את הטיפול בתפוח האדמה הלוהט הזה, ששמו עזה וסיני, ליד הגנרל פאתח אל סיסי.  
מפקד 'אנסר בית אל מקדיס' עבדאללה אל-אשכר Abdallah Al-Ashqar, הבחין מיד בנקודת התורפה העיקרית של המהלך הזה, והיא האפשרות להפוך את ישראל וצה''ל, לבת ערובה מפני הפעולות של הצבא המצרי נגד הארגון בסיני.
זו הסיבה  מדוע הארגון פרסם השבוע הודעה האומרת, כי כל פעם שהצבא המצרי ייפגע באנשיו הוא יגיב בירי טילים ובפעולות טרור על מטרות ישראליות. ירי הטילים על אילת הוא התגובה לחיסול 13 מאנשי הארגון בהפצצות שחיל האוויר המצרי ביצע ביום ו' בצפון סיני. במילים אחרות, אילת ותושביה הם עתה בני הערובה בידי  אנשי הטרור של אל קעידה.
זו גם הסיבה מדוע נתניהו יעלון וצה''ל, אינם מסוגלים להפסיק את ירי הטילים מרצועת עזה.
חיל האוויר יכול להמשיך ולתקוף מטרות של החמס, במטרה לאלץ אותו לפעול נגד משגרי הטילים. מדיניות זו רק מעודדת את ארגון 'אנסר בית אל מקדיס', לדאוג לכך שירי הטילים מעזה ומסיני יימשך.   

 

Print Friendly, PDF & Email