מדריך תיקדבקה: מה מתרחש אצל ביבי. בוושינגטון, ירושלים, קהיר, עזה…ומתי יש אזעקת אמת, שווא, או אין בכלל?
המקורות של תיקדבקה, מגישים ביום ה' 14.8, מדריך קצר לקוראים הישראלים, במזרח התיכון, ובחו''ל, אשר איבדו בעקבות הפסקת האש שלא הייתה, ואיננה קיימת במציאות, מה מתרחש באמת במלחמה בעזה, ובמעמדה הצבאי-המדיני- האסטרטגי של ישראל.
אפשר וצריך להתחיל בשאלה הפשוטה, האם יש הפסקת אש במלחמה ל-5 ימים או אין?
התשובה היא שאין הפסקת אש כזו, משום שלא ישראל ולא החמאס, שהם שני הצדדים הנלחמים ישירות זה מול זה, אף פעם לא הכריזו עליה רשמית, וכפי הנראה גם לא יכריזו עליה.
- הריב בין הנשיא אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו, איננו חדש והוא נמשך כבר חמש שנים, מאז אובמה נכנס לבית הלבן. אובמה מאשים את נתניהו בניסיון לעקוף את הממשל באמצעות בתי הקונגרס. גם בכך אין חדש, וכך נהגו כל ראשי ממשלות ישראל לפני נתניהו. אולם הרקע לריב הנוכחי הוא שונה לגמרי: בפעם השלישית בתולדות ישראל, מבצע נתניהו מלחמה מבלי שלממשל בוושינגטון יש איזה שהוא השפעה על מהלכיה. בשני הפעמים הקודמות נוצרו מהלכים כאלה, כאשר ראש הממשלה דאז דויד בן גוריון, חתם ב-1956, הסכמים צבאיים מאחורי גבה של ארצות הברית וללא ידיעתה, לתקוף את מצרים, ביחד עם בריטניה וצרפת.
פעם שנייה הייתה ב-1981, כאשר ראש הממשלה דאז מנחם בגין, הורה לתקוף בניגוד לדעת וושינגטון את הכור הגרעיני העיראקי ליד בגדאד. נתניהו, הוא ראש הממשלה הישראלי השלישי הפועל, בדרך צבאית, נגד דעתו ומדיניותו של נשיא ארה''ב. - המהלך של נתניהו הוא הרבה יותר מסובך ומרחיק לכת, לא רק משום שהוא עומד נגד אחד הבסיסים העיקריים של מדיניות אובמה לא להפעיל כוח צבאי, אלא משום שנתניהו משתתף בציר המזרח תיכוני החדש, האנטי האמריקני, המורכב ממלך ערב הסעודית עבדאללה, ומנשיא מצרים פאתח אל-סיסי. המהלכים של שלושת המנהיגים במלחמה, הביא לידי דחיקתה של ארצות הברת מהבמה המרכזית במזרח התיכון, דבר המתבטא בכך שאין לה כל תפקיד במהלכים הקשורים למלחמה, ובפתרונות המוצעים כדי להביא לסיומה.
- לאובמה שאינו רוצה לפעול נגד המלך עבדאללה, ונגד אל-סיסי, קל יותר לפעול בתגובה נגד נתניהו, ולכן ההודעה האמריקנית כי היא מנעה אספקת טילים מדגם Hellfires, לישראל בעת המלחמה בעזה. המדובר במהלך שנועד להסתיר את המהלך האמיתי של אובמה, נגד סעודיה, מצרים וישראל.
- מאחורי המסווה של המלחמה נגד אל קעידה בעיראק ובלבנט IS בעיראק, מנהל אובמה של שיתוף פעולה בבגדאד עם מנהיג איראן האייטוללה עלי חמנאי, כדי להביא לפתרון המשבר העיראקי. בכך מעניק אובמה לאיראן מעמד של מעצמה אזורית, הנתמכת על ידי ארצות הברית, עוד בטרם היא חתמה או הסכימה לוויתורים בתוכניתה הגרעינית. במילים אחרות, אובמה מעניש את ריאד, קהיר וירושלים, באמצעות קידום אויבתן העיקרית-איראן והעדפת האיראנים על פניהם. בכך אובמה יוצר מצב, בו ההסכם הגרעיני עם איראן, ממנו סעודיה וישראל, כל כך פוחדות-מודאגות, ייחתם בניגוד לרצונן ולאינטרסים האסטרטגיים הלאומיים שלהן.
- התגובה, לפחות של מצרים וסעודיה, היא נסיעתו ביום ג' 12.8, של נשיא מצרים אל-סיסי לפגוש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בסוצ'י, כדי להציע לו להשתתף במהלכים הסעודים-מצריים- ובעקיפים הישראליים- במזרח התיכון. עד כמה נתניהו יהיה מוכן להרחיק לכת בכיוון הזה, עדיין אי אפשר לדעת.
- האם המלחמה בעזה-מבצע 'צוק איתן' הסתיימה? התשובה היא לא! נתניהו ויעלון, היו רוצים לסיים את המלחמה בשלב זה. אולם מאחר וכבר מהיום השני למלחמה ב-8.7 הם עושים מאמצים גדולים לסיים את המלחמה, 'סוף המלחמה' בורח מהם, כל פעם שהם מצליחים להתקרב אליו. שני המנהיגים הישראלים הסתבכו ברצון הלגיטמי אך המוטעה שלהם, לפיו הם חשבו שאפשר לנהל מלחמה בארגון טרור באמצעים מדיניים טקטיים. למעשה נתניהו ויעלון חזרו על הטעות האסטרטגית של הנשיא אובמה.
- בשלב זה המלחמה הסתבכה והפכה, בגלל מדיניות מוטעית זו, למלחמת התשה. לפנינו עוד שלבים רבים נוספים של המלחמה, שכל אחד מהם ילבש צורה שונה.
- לפי ניסיון השבוע האחרון, מתי יש אזעקת אמת, ומתי יש אזעקת שווא? ומתי אין אזעקה בכלל? תלוי במידת הנחישות של הדרג המדיני, להראות שאנו נמצאים בדרך להפסקת אש שאיננה קיימת במציאות.