מהיכן לאיראן יש כספים לנהל 4 מלחמות ולספק את צרכיהם של 6 צבאות באזור אם הסנקציות פועלות?

טהרן מפקדת באפריל 2015, באמצעות משמרות המהפכה האיראניים ישירות על 6 צבאות, ועל 4 מלחמות ב-4 מדינות מזרח תיכוניות.  ההשקעה-ההוצאה החודשית בצבאות ובמלחמות אלה מתקרבת ל-חצי מיליארד דולר, ולפעמים אף יותר. במילים אחרות, איראן מוציאה בשנה בין 6 ל-8 מיליארד דולר, על המלחמות בהן היא מעורבת.
להלן המדינות והמלחמות בהן איראן מעורבת:
 מלחמת האזרחים בסוריה הנכנסת לשנתה החמישית.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה  מדווחים, כי מפקדות של משמרות המהפכה האיראניים פועלות עתה ב-4 זירות מלחמה בסוריה.

  • בבירה דמשק שם המפקדה האיראנית פועלת במסגרת המטה הכללי הסורי. לרשות מפקדה זו כוחות עצמאיים של לפחות שתי מליציות פרו-איראניות, שהובאו מחוץ לסוריה. למפקדה זו 4 תפקידים מרכזיים: לפקח על פעולות המטה הכללי הסורי, ועל תוכניות המבצעיות הנמצאות בהכנה. לשמור על בטחון המשטר ועל בטחונה של משפחת הנשיא בשאר אסד. להגן על שטחי מפתח בבירה הסורית, כמו שדה התעופה הצבאי של דמשק, והמקומות הקדושים לשיעיים. לשמור את הדרכים העיקריות בין סוריה ללבנון פתוחות.
  • זירת חאלב בצפון סוריה. קצינים של משמרות המהפכה האיראנים עוסקים בהכנת התקפה כללית על עמדות המורדים השולטים בחלקים של העיר.  טהרן מייחסת חשיבות רבה לכיבוש חאלב, והיא רואה בכך את אחד משיאי המלחמה בסוריה.  במסגרת ההכנות למתקפה איראן מעבירה לאזור חאלב כוחות גדולים של חיזבאללה מלבנון, וכוחות של מליציות שיעיות אפגאניות  ופקיסטניות המונות אלפי חיילי קרביים שאומנו בבסיסים מיוחדים של משמרות המהפכה האיראניים. המקורות הצבאיים של תיקדבקה מדווחים, כי בקרבות בימים האחרונים ספגו המליציות השיעיות האפגאנית אבדות כבדות כל כך, עד שהמפקדות האיראנית נאלצו לבטל את ההתקפה הכללית אותה תכננו. כלומר, הכספים שהושקעו בכוחות אלה הלכו לאיבוד.
  • זירת הרי קלמון, המפרידים בין סוריה ללבנון. הפיקוד האיראני מייחס חשיבות רבה לניקוי כל האזור הזה מכוחות מורדים, ביניהם אל נוסרה אל-קעידה, ואל קעידה ISIS, כדי להבטיח מעבר חופשי לכוחות חיזבאללה בין לבנון לסוריה. כבר שבועות מכינים משמרות המהפכה האיראנים וכוחות חיזבאללה התקפה באזור, אולם בינתיים אין סימנים להתחלתה.
  • דרום סוריה-שם האיראנים עמדו בחודשיים האחרונים  בראש מתקפה גדולה שמטרתה לכבוש  את כל השטח המצוי בידי המורדים מדרעא ועד לדמשק. המטרה העיקרית: להציב כוחות איראנים-חיזבאללה, ומליציות פרו-איראניות לאורך גבול ישראל מול צה"ל. בשלב זה המתקפה הזו נכשלה.
    קצינים איראנים הקימו, אימנו וציידו בסוריה את כ-70,000 הלוחמים הסוריים המאורגנים היום במסגרת הצבאית של 'צבא ההגנה הלאומי הסורי'. Syrian National Defense Force . טהרן מממנת צבא זה, כולל את משכורות החיילים. 
  1. איראן מנהלת לפחות 2 רכבות אוויר לסוריה בעת ובעונה אחת. רכבות אוויר אלה מספקות לצבא הסורי ולכוחות האחרים הלוחמים בסוריה, את מערכות הנשק  והתחמושת להן הם זקוקים על בסיס יומי.  איראן גם מספקת לחיל האוויר הסורי, את כל הפצצות והתחמושת בה הוא משתמש בפעולותיו, בעיקר את חביות הנפץ. ההערכה המודיעינית היא, כי איראן משקיעה במלחמה בסוריה לפחות 200 מיליון דולר בחודש.  כ-2.5 מיליארד דולר בשנה
  2. קצינים של משמרות המהפכה האיראנים מפקדים ישירות על כ-25,000 חיילי חיזבאללה בלבנון. איראן מספקת לחיזבאללה את כל מערכות הנשק שלו. התקציב השנתי של חיזבאללה נקבע בטהרן, ואיראן מעבירה לביירותכ-150 עד 200 מיליון דולר בחודש. איראן גם מממנת את כל הוצאות המשלוח ואחזקת כוחות חיזבאללה בסוריה. ההוצאה השנתית של איראן על חיזבאללה מוערכת בכ-2 מיליארד דולר בשנה.
  3. המעורבות הצבאית האיראנית בעיראק כוללת בין השאר הקמת צבא עממי לאומי עיראקי (כולו שיעי), דוגמת הצבא הסורי. גם צבא זה כולל כ-70,000 חייל. איראן מגינה על הבירה בגדאד, ובאחרונה הקימה מסביב לחלקים המזרחיים, הצפוניים והמערביים של העיר מערכת ביצורים המגנה  עליה. איראן היא זו שפיקדה על המערכה הצבאית בתיכרית, כשהיא מזרימה לאזור מערכות נשק חדישות רבות כמו טילים וטנקים.  האיראנים מפעילם רכבת אוויר לבגדאד המנחיתה שם את כל הציוד הצבאי הדרוש לצבא העיראקי ולמליציות השיעיות, חלקן הובא מאיראן עצמה-הנלחמות בשטח. אין הערכה על ההשקעה הכספית האיראנית במלחמה בעיראק. אחת הסיבות לכך היא שחלקן של הוצאות אלה הנאמדות עתה כברבע מיליארד דולר לחודש ממומנות על ידי ממשלת עיראק מכספי הכנסות הנפט.
  4. איראן המשתתפת עתה ישירות במלחמה בתימן, קיימה עד עכשיו גם רכבת אווירית, וגם רכבות ימית המביאה למורדים ההוטים, ולחלקים בצבא תימן התומכים בהם, את כל הציוד הצבאי הדרוש להם. עד עתה ההשקעה האיראנית בהוטים ובמלחמה בתימן נאמדת רק השנה בחצי מיליארד דולר.

במילים אחרות, לסנקציות הכלכליות והפיננסיות שארה"ב, מדינות אירופה, ומועצת הביטחון הטילו על איראן, אין שום השפעה על יכולתה להוציא מיליארדים על התפשטותה הצבאית במפרץ ובמזרח התיכון.

 

Print Friendly, PDF & Email