מה מחכה לר'– רוני אלשיך המפכ"ל? מלחמה על טכנולוגיות מול עולם הפשע

בין אם היה זה מהלך הכנה פסיכולוגי מתוכנן או אקראי, להשתקה מראש של צמרת המשטרה הפגועה, שכבר הפנימה כי המפכ"ל החדש לא יגיע מבין שורותיה, הציבור שהשתומם לנוכח השלומיאליות המתמשכת' או ערכאות משפטיות שהפליאו לבדוק את המתמודד, לאשר את מועמדותו של הירש גל,  ופתאום הפלא ופלא, תוך שעות ספורות בלבד עוד כששמו הגלוי הוא עדיין רק ר' וכל מה שפורסם אודותיו אפוף בהילת 'סגן ראש שירות הביטחון הכללי', שם ותואר שאי אפשר לערער על התאמתו לתפקיד הוכרז ביום א' 27.9 ערב חג הסוכות על שמו המלא של המועמד החדש. 
מי שעוד לא ידע שריש- הוא רוני אלשייך, יוכל  לשבת בסוכה ולהתענג בשם החדש כאילו היה מכר משכבר בימים וכאילו בטחונו האישי טיפס עתה כמה מדרגות.
רוני אלשיך  מגיע מארגון שעובד תחת חוק השב"כ, חוק שבאופן פרדוקסאלי חלק מפרקיו חסויים, לא כל שכן כל פעילויותיו, דמויותיו, הצלחותיו ולמרבה הצער, גם שגיאותיו.
מי שבסמכותו, כרמ"ט- ראש המטה- השב"כ וממלא מקומו של ראש הארגון יורם כהן, לאשר בשיחת טלפון או ב-SMS סיכול של מטרה בשטחים, או בעברית פחות מכובסת: שליחת צוות של 'דובדבן' למשימת חיסול ערבי פלסטיני שנחשד בטרור, יצטרך להתמודד בקרוב מאוד עם חוקים גלויים ותקנות מפורסמות, צווים והסדרים, המחלקה לחקירת שוטרים במשרד הפנים, עיתונאים וצלמים.
שירות הביטחון הכללי של מדינת ישראל נהנה, כמו ארגוני ביון, מודיעין וביטחון אחרים בכל העולם ובדגש על זה המערבי, מגישה מוחלטת, חסרת כל הגבלות, לכל המידע והנתונים על כל אזרחי המדינה, תושביה ומבקריה.
המידע הזה כולל בין השאר (רשימה חלקית בלבד), את כל פרטי ההתקשרויות הסלולאריות מכל המפעילות בישראל של כל לקוחותיהן, את כל ה- SMS, ה'ווטסאפ', ה'וויבר', גלישות האינטרנט, הדואר האלקטרוני, כל רישומי משרד הפנים הכוללים כתובות, לידות ופטירות, כל הרישום הפלילי האזרחי של משטרת ישראל ושל אחותה המשטרה הצבאית, את רשומות הבאים והיוצאים בשערי המדינה, האוויריים, הימיים והיבשתיים.
אל מול השפע המוחלט הזה שמציעה המדינה לארגון מודיעין הפנים, שרק שתיים מתוך חמש מטרותיו המרכזיות הן 'סיכול ריגול' ו'סיכול טרור פנימי' כפי שהן מוגדרות בחוק, ייתקל מי שיעמוד עתה בראש משטרת ישראל בעוד רגע אחד, בתום טקסי הפרידות המרגשים משם וקבלות הפנים המחויכות מכאן, במציאות משפטית, התנהלותית, טכנולוגית, מבצעית, ארגונית ותקציבית – אחרת לחלוטין.
אלשיך יאלץ להסתגל לעובדה שמאגר המידע הנמצא ברשותו, ובעזרתו הוא צריך לנסות לבער את הפשע והאלימות מרחובות, כבישי ומועדוני ישראל, אינו מזכיר אפילו את קצה קצהו של כל הטוב שעמד לרשות מנתחי המודיעין, האנליטיקנים, חוקרי השטח וקציני האיסוף שלו בשירות הביטחון הכללי.  ואם אנו עוסקים כבר באיכות כוח אדם, אין מקום להשוואה בין רמת המשרתים בשב"כ לאלה במשטרה.
על אלשיך, יהיה עליו לצאת למאבק איתן במשרד האוצר כדי שישווה ולו במעט את תנאי עובדיו החדשים, כחולי המדים לאלו של עמיתיו בארגון הצללים.
את מה שקודמיו בתפקידו החדש, בעיקר אלו שבאו מתוך שורות המשטרה עצמה, סירבו להבין, או למצער הבינו והתקשו לתקן, אלשייך יסמן בתור מטלה ראשונה ועליונה בחשיבותה, הגם שביצועה, בדגש על אלו שהיבטיה משפטיים – לא יתרחש בן לילה: מהפכה טכנולוגית.
שירות הביטחון הכללי, אגף המודיעין בצה"ל, על כל יחידותיו, שלוחותיו וענפיו, בחילות היבשה, האוויר והים,  ו'המוסד למודיעין ולמבצעים מיוחדים', חרטו על דגלם את הטכנולוגיה כמחוללת שינוי, קידמו אותה, תקצבו ותיעדפו אותה, מיקמו אותה בחזית הלחימה, גם מבחינה ארגונית, מבצעית, אסטרטגית וטקטית. ראשי אגפי או חטיבות הטכנולוגיה בכל הארגונים הללו נהנים לרוב מסטטוס אישי-מקצועי בכיר ביותר, לעיתים עד כדי 'מספר 2' ומעטים מאוד דיוני המפתח בהם ראשי הטכנולוגיות או נציגים מטעמם אינם משתתפים דומיננטיים בהם.
באורניגרמה הגראפית בו מוצג המבנה הארגוני של משטרת ישראל, באתר האינטרנט של הארגון בכתובת הזו http://www.police.gov.il/portal.aspx?pid=56&mid=17 ניתן לראות ולהבין את החשיבות שמייחס כיום פיקוד המשטרה למינהל הטכנולוגיות שלו.
ראש מנ"ט (תנ"צ בדרגתו, המקביל לתא"ל, בשונה מרוב הארגונים האחרים, בהם ראשי יחידות הטכנולוגיה בעלי דרגות בכירות יותר), כפוף לסגן המפקח הכללי של המשטרה וממוקם, אחרי בית הדין למשמעת ובית הדין לערעורים, אחרי היחידה ל'תלונות הציבור' ואחרי 'מדור בטיחות'.
אפילו המבנים של מנהל הטכנולוגיות ממוקמים הרחק מעינם וליבם של ראשי הארגון, סגל הפיקוד הבכיר.  המנ"ט נטוע ב'הר חוצבים' שבירושלים, מאויש ברובו על ידי כוח אדם מושאל, הנתון ב'השמה' על ידי חברות כוח אדם אזרחיות.
גם עם סוגיית שיתופי הפעולה המידעיים והטכנולוגיים בין שני הארגונים, שת"פ עליו מנוע תיקדבקה מלהרחיב את הדיווח, יצטרך  אלשיך להתמודד. כמי שעמד בראש פסגת הפירמידה של ארגון שייצג אינטרסים מאוד ברורים במשך שנים ארוכות. הוא ייאלץ, ברגע שיילבש את המדים הכחולים, לשאת ולתת עם עמיתיו זה מכבר, מטלה שאם יצליח ולו בחלק מביצועה, גרף מופע הפשיעה במדינת ישראל יוכל להיראות כדומה לזה של הטרור.
נחכה ונראה!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email