מה נשאר מ'קדימה'? או, פוטש הסכינים הארוכות נגד אולמרט.
תיקדבקה. מה נשאר ממפלגת 'קדימה'? השאלה הזו אשר לאיש אין עליה תשובה, גם לא למשאלי דעת הקהל, היא זו שמריצה עכשיו, את אהוד ברק, אלי ישי, ציפי ליבני, שאול מופז, אבי דיכטר, מאיר שיטרית, וצחי הנגבי, לנטוש בשעות האחרונות של יום ה' 29.5, את ספינתו הטובעת של אהוד אולמרט ולרדת לסירת ההצלה הצפופה של הפריימריס.
בינתיים, הם מדברים מעמדות של שר חוץ, שר התחבורה, השר לביטחון הפנים, כאילו מאחוריהם עדיין מפלגה שכוחה איתה. אולם 'קדימה' אף פעם לא הייתה מפלגה גדולה ובסה"כ מנתה 62,000 מתפקדים. הודות להעזתו ולחוצפתו של אולמרט שלא ידעו גבולות, נוצר הרושם שהמדובר במפלגת שלטון גדולה וחזקה. אולם היום, איש אינו יודע כמה חברים כבר עזבו את המפלגה, ואם עדיין לא עזבו אותה, כמה ינשרו ממנה בימים הקרובים?
הפחד עתה של ראשי 'קדימה' הוא, שאם הם לא יבצעו את הפריימריס לבחירת מנהיג חדש במפלגה במקומו של אולמרט מיד, הם יכולים למצוא את עצמם במצב, כי במקום כמה עשרות אלפים חברים יבואו להשתתף בפריימריס כמה אלפים בודדים בלבד. ואז המפלגה תרוץ לבחירות הכלליות כגוף פוליטי שיש לו חזית של מעומדים, אבל ללא חיילים מאחוריהם.
מצב כזה נמצא כבר בהתהוותו, מאחר וחברי 'קדימה' רבים החלו שואלים את עצמם, כיצד שורת המנהיגים של המפלגה הרשתה לעצמה לשבת ביחד עם אנשי המעטפות והמזומנים, כמו ראש הממשלה אהוד אולמרט, ושר האוצר לשעבר אברהם הירשנזון, שלא לדבר על עומרי שרון, מבלי שאיש מהם לא העלה אז על דל שפתיו את שתי המילים ערכים ונורמות.
אותה בעיה בוערת קיימת עבור ראשי המפלגות שהיוו את חוט השדרה של ממשלת אולמרט, אהוד ברק מ'העבודה', ואלי ישי מש"ס. הבוחר ירצה לדעת כיצד הם תמכו באולמרט, כראש ממשלה? זו הסיבה מדוע פחות מ-24 שעות לאחר שאהוד ברק אמר כי הוא מחכה עוד כמה שבועות, עד תום מושב הקיץ של הכנסת, ש'קדימה' תפעל, הוא אמר לפתע ביום ה', כי הפור נפל והולכים לבחירות כלליות. וציפי ליבני שעד כה שתקה כמו דג שמסרב לפתוח את פיו שמא ייתפס בקרס החכה אמרה, כי אתמול נפל דבר.
היא לא התכוונה להופעה של ברק, אלא למופע האימים של טל זילברשטיין, יועצו האסטרטגי של אולמרט, שרמז כי כל הפוליטיקאים הישראלים נשאו אתם מעטפות או אפילו מזוודות של מזומנים. מה שזילברשטיין עשה היה לנקוט בקו של כולנו אשמים, כולנו טלנסקי. מי שבעצם חרץ סופית את גורלו הפוליטי של אולמרט, היה זילברשטיין ולא טלנסקי.
צחי הנגבי, שעד יום ה' נחשב לנאמנו של אולמרט, ולאיש ששומר עבורו את המפלגה, הבין בחושיו הפוליטיים החדים, כי אם הקו של 'כולנו טלנסקי' יתפוס, 'קדימה' אבודה, ותתפורר סופית. זו הסיבה מדוע ביום ה' בוצע ב'קדימה' הפוטש נגד אולמרט, וראשי המפלגה החליטו כי הם הולכים לפריימריס, בניגוד לרצונו של ראש הממשלה. עתה עומדים לרשותו של אולמרט יומיים בלבד. יום שישי 30.5, ושבת 31.5, בהם הוא יצטרך להחליט, באם הוא נכנע לפוטש שבוצע נגדו ומשתף פעולה עם הקושרים שברחו מהארמון, או שהוא הולך ביום א' 1.6, לנשיא המדינה שמעון פרס, ומגיש לו את התפטרותו. בדרך זו הוא יבטיח לעצמו לפחות עוד 6 חודשי כהונה של ראש ממשלת מעבר, עד שתערכנה בחירות חדשות.