מובראק העביר כספים מאירופה לערב הסעודית. חששות במערב ובישראל מחקירת עסקיו

מקורות במפרץ הפרסי ובמערב אירופה מוסרים ביום ב' 14.2, כי חוסני מובראק ומשפחתו העבירו בימים האחרונים סכומי כסף גדולים מאוד שהיו מופקדים בבנקים במערב אירופה לערב הסעודית ואיחוד נסיכויות הנפט. כספים אלה הועברו לאחר שמובראק קיבל ערבויות אישיות ממלך סעודיה עבדאללה, ומשליט האיחוד השייח' אל נאייאן Sheikh Al Nahyan, כי הכסף יהיה מובטח והם לא יאפשרו לשום גורם לגעת בו, או להחרימו. באותה דרך נהגה סעודיה עם שליטה המודח של תוניסיה זיין אל עבדאין בן עלי.
מקור פיננסי בשוויץ אמר כי בבנקים השוויצרים לא נשאר עתה שום סכום מהכספים של מובראק. ציטוט המקור: If he had real money in Zurich, it may be gone by now.
המקורות של תיקדבקה מוסרים כי העברת הכספים נעשתה ביום שבת וראשון 13.2-12, למרות שבימים אלה הבנקים באירופה סגורים לאחר שאישים בכירים ביותר בבית המלוכה הסעודי התקשרו עם מנהלי הבנקים שם הכספים היו מופקדים והפעילו עליהם לחץ לבצע את ההעברות מיד.
המקורות שלנו מוסרים בלעדית כי מובראק שוחח אישית עם עבדאללה מלך סעודיה ביום ו' 11.2, מיד לאחר הופעתו בטלוויזיה של סגן הנשיא הגנרל עומר סולימן בה הוא הודיע כי מובראק פורש מהשלטון ומעביר אותו לידי הצבא. מובראק אמר למלך סעודיה כי בלחצה של ארצות הברית בוצעה הפיכה צבאית נגדו, וכי הוא אף פעם לא הודיע על התפטרותו ועל העברת השלטון לידי הצבא. 'אני לא ידעתי בכלל כי עומר סולימן עומד להקריא הודעה כזו', אמר מובראק לעבדאללה, 'ואני גם אף פעם לא הייתי מסכים למסור ולחתום על הודעה כזו'. המלך עבדאללה אמר למובראק כי הוא מבין את המצב והוא ייתן הוראה בריאד לעזור לו בכל מה שיבקש.
דבריו של מובראק, הרואה את עצמו עוד כנשיאה החוקי של מצרים, היו הסיבה העיקרית לכך כי ביום א' 13.2, הודיעה הכת הצבאית השלטת על ביטול החוקה המצרית. אם החוקה לא הייתה מבוטלת, גם הכת הצבאית לא הייתה יכולה לסתור את טענתו של מובראק כי הוא עדיין הנשיא, וכי כל צו או חוק, חייבים לקבל את חתימתו.
מקורות במערב שהזדרזו לפרסם כי הכת הצבאית התחייבה לערוך בחירות בעוד 6 חודשים, לא שמו לב, או לא רצו לשים לב לניסוח המדויק של הודעת הכת הצבאית.
בנוסח המדויק נאמר כי תוך ששת החודשים הבאים תערנה בחירות באם בתקופה זו תנוסח חוקה חדשה. הנוסח של ההודעה הצבאית אינו מתחייב לקיים בחירות תוך ששה חודשים, Elections could be held within six months in Egypt, קבעה ההודעה.
במילים אחרות, באם לא תנוסח בזמן זה חוקה חדשה אי אפשר יהיה לערוך בחירות חדשות, משום שהחוקה הקודמת בוטלה. לכן המצב החוקי השורר עתה במצרים הוא שלטון צבאי martial rule לכל דבר, והוא יכול להימשך הרבה מעבר לקו ששת החודשים.
אחת הסיבות העיקריות לכך היא כלכלית-פיננסית.
חוגי האופוזיציה המצרית דורשים עתה עריכת חקירה מקפת בכל נושא השחיתות של משפחת מובראק והשכבה השלטת שהייתה קשורה בה. 'אנחנו נחקור את הכול. אתם כולם. את המשפחות של שרי הממשלה (של מובראק) את משפחת הנשיא, את כולם', אמר ג'ורג  ייסחאק George Ishak אחד מראשי האופוזיציה. ציטוט המקור:We will research everything, all of them: the families of the ministers, the family of the president, everyone.
'השחיתות של משפחת מובראק הייתה לא גניבה מהתקציבים, אלא הפיכת הון פוליטי, להון פרטי', אמר פרופ' סאמר סולימן Prof. Samer Soliman מהאוניברסיטה האמריקנית בקהיר. ציטוט המקור: The corruption of the Mubarak family was not stealing from the budget, it was transforming political capital into private capital.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי הדרישה הזו לחקירה מקפת של השחיתות בתקופת מובראק תיתקל בהתנגדות של 25 הגנרלים המהווים את הכת הצבאית השלטת מאחר ולרבים מהם יש השקעות במפעלי תעשייה, וגופים פיננסים במצרים, כולל בבנקים, שהושגו באותה דרך בה משפחת מובראק בנתה את האימפריה הכללית שלה, ואת שלוחותיה. חקירה כזו יכולה לחשוף גם בעלי הון אמריקנים וישראליים מרכזיים שהיו מעורבים בקשרים עם אנשי עסקים במצרים שהיו מקורבים לשלטון מובראק. אחת ההנחות היא שהצבא, תחת חוקי החירום הצבאיים, יפעל למניעת חקירות כאלה.
 

Print Friendly, PDF & Email