מובראק ייחקר בשחיתות בפרשת הגז לישראל. הגז לא יגיע יותר. יוצאו צווי מעצר נגד ישראליים
אפסו הסיכויים לחידוש אספקת המצרי הגז לישראל, לאחר שהתובע המצרי לביטחון המדינה הודיע ביום ה' 3.3, כי נשיא מצרים לשעבר חוסני מובראק יובא בתחילת השבוע הבא לחקירה בדבר מעורבות במעשי שחיתות, כאשר במרכז החקירה תעמוד מעורבותו האישית בחתימת ההסכמים בין מצרים וישראל לאספקת גז במחירים נמוכים בהרבה ממחיר הגז בשווקים הבינלאומיים. התובע המצרי עבדל מאג'יד מחמוד Abdel Magid Mahmud אמר, כי בידו מסמכים המראים כי מצרים הפסידה בעסקות הגז עם ישראל למעלה מחצי מיליארד דולר, וכי קיים חשד כי כספים אלה חולקו בין משפחת מובראק, וגורמי הון ישראליים ואמריקנים שהיו שותפים בעסקה.
המקורות של תיקדבקה בקהיר מוסרים כי כל זמן שהחקירה במעשי השחיתות של משפחת מובראק לא תסתיים, דבר היכול לקחת שנים, מצרים לא תחדש את אספקת הגז המצרי לישראל. דברים אלה עומדים בסתירה להודעה שפרסמה ביום ה' חברת 'מרחב' לפיה אספקת הגז לישראל תחודש ביום ו' 4.3. מקורות בקהיר אמרו כי אין שום כוונה לחדש את אספקת הגז. מיד לאחר פיצוץ צינור הגז המצרי לישראל ב-5 לפברואר העריכו המקורות של תיקדבקה, כי אין סיכוי לחידוש הזרמת הגז המצרי, גם אם הצינור יתוקן.
הגז המצרי שימש לייצור 40 אחוז מכוח החשמל בישראל. בהתחשב בעלייה החדה של מחירי הדלק בחודש האחרון ובצורך להסב את תחנות הכוח הישראליות מהפעלה של גז להפעלה בסולר, הנזק שנגרם למשק הישראלי מהפסקת הזרמת הגז הוא מאות מיליוני דולרים מידיי חודש. המקורות שלנו מוסרים כי מאחר ואין לכת הצבאית בראשותו של שר ההגנה המצרי פידלמרשל מוחמד טנטאווי כוח לעצור את החקירה במעשי השחיתות של משפחת מובראק בגלל מרכזיותו של הנושא בזירה הפוליטית המצרית החדשה קיוו בוושינגטון ובירושלים, כי הכת תפעל במהירות לחידוש אספקת הגז לישראל עוד לפני שהחקירה תחל. אולם בניגוד לציפיות, במיוחד בירושלים, הכת הצבאית לא פעלה כך.
הכת גם לא פעלה לעכב את ההחלטה של התובע המצרי להפוך את אספקת הגז המצרי לישראל לאחד הנושאים העיקריים בחקירתו של מובראק. כוונתו של התובע המצרי להרחיב את החקירה בנושא ומידי פעם לפרסם את בפומבי את הממצאים שייחשפו בה תביא את יחסי מצרים עם ארצות הברית, אבל במיוחד עם ישראל למשבר חריף. בעוד במכירת הגז המצרי לישראל לא היו מעורבים דרגים ממשלתיים, אלא רק אנשי עסקים פרטיים אמריקניים, הרי בישראל הממשלות בראשותם של אריאל שרון ואהוד אולמרט, באמצעות משרד התשתיות הלאומיות היו מעורבות עמוק במהלכים אלה.
בשלב זה אומרים חוגי התביעה בקהיר כי הם רוצים לחקור בפרשה את איש העסקים המצרי וידידו האישי של מובראק חוסיין סאלם Hussein Salem בן ה-83. סאלם הוא אחד האנשים העשירים ביותר במצרים. הוא נמלט מיד עם התחלת ההפיכה במצרים, בשבוע האחרון של ינואר, לדובאי. ראשי חברת 'מרחב' הישראלית בבעלותו של איש העסקים הישראלי יוסי מיימן, ואיל ההון האמריקני סאם זאל Sam Zell אשר מושקע בחברה הישראלית-מצרית לאספקת גז לישראל EMG, לאחר שקנה ב-2007 חלק ממניותיו של חוסיין סאלם בחברה.
המקורות שלנו בקהיר מדווחים כי הכת הצבאית איננה מתכוננת להתערב גם בכוונותיו של התובע המצרי להזמין לקהיר לחקירה אישים ונציגי חברות ישראליות ואמריקניות שהיו מעורבות בעסקי מכירת הגז המצרי לישראל ובאם הם לא יגיעו לחקירה תוציא מצרים נגדם צווי מעצר בינלאומיים ותבקש מהאינטרפול לפרסם אותם.
כל מדינה החתומה על אמנת האינטרפול, ביניהן ארצות הברית וישראל, חייבת לבצע את מעצר האישים נגדם האינטרפול מפרסם צווים. אולם נושא ההסגרה למצרים הוא בסמכותם של בתי המשפט בארצות הברית ובישראל. מצרים יכולה לדרוש את מעצר האישים המעורבים בפרשה גם ממדינות אחרות אליהן אישים אלה יגיעו בנסיעותיהם.
בהתחשב במצב הפוליטי העדין במצרים כל התהליכים האלה והפרסומים שיהיו כרוכים בהם הופכים כבר עכשיו את נושא מכירת הגז המצרי לישראל לאחד הנושאים המרכזיים ביחסי קהיר וירושלים.
כל הפרשה הזו מטילה צל כבד על הערכותיהם של ראשי המערכת המדינית והביטחונית בישראל המרבים לומר מאז עליית הכת הצבאית בקהיר לשלטון כי המערכת הצבאית השלטונית במצרים ייצבה את המצב וכי יש לה אינטרס לשמור על הסכם השלום בין מצרים וישראל. בינתיים, בכל מעשיה ופעולותיה הכת הצבאית הוכיחה כי היא שומרת על הסכם השלום כל זמן שדבר משרת את צרכיה. אולם כאשר מדובר בישראל היא לא תהסס להקריב את האינטרסים של ירושלים על מזבח דעת הקהל המצרית, אפילו כאשר הדבר יביא להפסד מצרי שנתי של למעלה מ-2 מיליארד דולר.