מובראק נאחז בשלטון. אובמה מכתיב באיזה תנאים. עדיין לא ברור מי מחזיק בשלטון בקהיר

בנאום מוקלט לאומה בטלוויזיה, מוזר ותלוש מהמציאות המתרחשת ברחוב במצרים, כשהוא נראה חיוור ורזה, שנשא בשבת 29.1 לפנות בוקר, הודיע הנשיא חוסני מובראק, כי ביקש ממשלת מצרים להתפטר, וכי בשבת תקום ממשלה חדשה במצרים.
מובארק לא מסר פרטים מה יהיה הרכב הממשלה ומי יעמוד בראשה. מובראק הדגיש כי ההפגנות הן חלק מקשר ומזימה לפגוע בעצמאותה, ביטחונה ויציבותה של מצרים, מבלי לומר או לפרט מי הם הקושרים. 'לא אתן לאלימות ולפחד לשלוט ברחובות' אמר הנשיא שזו הייתה הופעתו הראשונה בחמשת הימים האחרונים מאז המהומות החלו ביום ג' 25.1.
מובראק אמר כי הוא מבין שצריך להנהיג רפורמות כלכליות ופוליטיות שיביאו יותר דמוקרטיה לחיים במצרים, וכי רפורמות אלה כבר מוכנות, אולם הצעדים החדשים אינם יכולים להתבצע בתוך תוהו ובוהו.
בעת נאומו של הנשיא זרמו טנקים של הצבא המצרי אל כיכר א-תאחריר במרכז קהיר במפגן של כוח. הופעתם של הטנקים המצריים הביאה לכך כי מפגינים רבים נגד המשטר נראו כשהם נמלטים מהאזור.
המקורות של תיקדבקה מציינים כי הנשיא ניסה באמצעות טון דבריו השקט והנמוך להראות כי הוא שולט במצב. אולם נאומו היה מופנה יותר לנשיא אובמה ולבית הלבן בוושינגטון, מאשר להמונים המצריים ברחוב.
קודם לכן איים דובר הבית הלבן רוברט גיבס כי ארצות הברית תשקול את המשך העזרה הצבאית והכלכלית האמריקנית למצרים המסתכמת בלמעלה מ-2 מיליארד דולר בשנה, לאור המצב המתפתח במצרים. גיבס גם הדגיש כי הנשיא אובמה לא שוחח עם מובראק, וכי המשבר צריך להיפתר לפי רצונו של העם המצרי. במילים אחרות, ממשל אובמה תומך בדרישות המפגינים להנהגת תהליכים דמוקרטיים במצרים.
מנאומו של מובראק עלה כי הוא מנסה למנוע את ההערכה מחדש reassessment האמריקנית עליה רוברט גיבס הכריז, בעיקר משום שאם וושינגטון תעצור את הסיוע הצבאי האמריקני למצרים, מובראק יפסיד את תמיכת הצבא.
אולם המקורות של תיקדבקה מציינים, כי הנאום של מובראק השאיר 3 שאלות פתוחות:
1. מי שולט עתה באמת בקהיר. הנשיא מובראק, הצבא, או המפגינים ברחוב?
2.
האם הצבא ישתכנע מנאום הנשיא ויחליט עתה לאחר הופעתו לתמוך בו, או שהצבא יעדיף לנקוט עמדת ביניים שתציב אותו בין הנשיא ובין הרחוב המצרי, עד אשר יוכרע בידי מי באמת הכוח מצוי בקהיר.
3.
כיצד יגיבו ההמונים ברחבות הערים לנאום מובראק?
לפי התגובות של השעות הראשונות לאחר הנאום ביום שבת לפנות בוקר, התגובה היא שלילית. המפגינים התעלמו מהנאום ומקריאת מובראק לשקט, והמהומות התפשטו ממרכז העיר, שם הצבא ריכז את כוחותיו, לשכונות רבות בקהיר, בהן כוחות הביטחון והצבא המצרי יתקשו לפעול, מאחר ומדובר בסבך של סמטאות, חלקן תת-קרקעיות, שהגישה אליהן קשה. 
זמן קצר לאחר דבריו של מובראק בשעה 01:00 לפנות בוקר בשבת הופיע הנשיא אובמה בבית הלבן, ובקול חמור הכתיב 4 תנאים למובראק. 
א. להפסיק את השימוש בכוח של המשטרה והצבא נגד המפגינים המצריים.
ב.
הדיבורים על רפורמות אינם מספיקים. מובראק חייב להוכיח כי הוא עומד לצקת תוכן ממשי להבטחותיו. אובמה הדגיש כי הוא שוחח עם מובראק במשך 30 דקות לאחר נאומו לאומה והסביר לו נקודה זו.
ג. חייב להתקיים דיאלוג בין הנשיא וממשלת מצרים ובין המפגינים. כלומר, המדיניות הנוכחית של השלטון המרכזי בקהיר של הפעלת כוח בלבד חייבת להיפסק מיד.
ד.
אובמה לא אמר זאת, אבל מדבריו היה ברור, שאם מובראק לא ינהג כפי שארצות הברית מצפה ממנו הוא יפסיד את תמיכתה הפוליטית, הצבאית, והכלכלית. 
 

Print Friendly, PDF & Email