מול חולשתן של ארה"ב וטורקיה: צבא סוריה בפעולה בערים לאורך גבול סוריה-טורקיה
פחות מ-24 שעות לאחר ששר החוץ הטורקי אחמט דאווטולו, ישב ביום ג' עם בשאר אסד בדמשק, ומסר לו מה שהטורקים הגדירו 'אזהרה אחרונה', הראה אסד כי הוא איננו מתחשב בטורקים, ואיננו נבהל לא מצבאם, ולא מהאזהרה שלהם, כי אם ימשיך בדיכוי המרידה, גורלו יהיה דומה לזה של מועמר קדאפי, כלומר, נאט''ו יתקוף אותו.
בתגובה ישירה לביקורו של דאווטולו, החלו כוחות צבא סוריים ביום ד' 10.8 בצהרים, במתקפה על שלוש ערים הנמצאות במרחק קטן מגבול סוריה טורקיה.
טנקים, משוריינים, וחיל רגלים ממונע, נכנסו לערים תאפטאנזה Taftanaz, וסרמין Sermin, הנמצאות באזור אידליב Idlib, במרחק של פחות מ-30 ק''מ מהגבול הטורקי. כוחות סוריים פועלים גם בעיר ביננייש Binnish, הנמצאת ממש על הגבול בין שתי המדינות.
ההחלטה להפעיל את הצבא הסורי בערים לאורך הגבול הטורקי, היא גם התשובה של בשאר אסד לממשל הנשיא באראק אובמה, אשר ביום ג' בלילה דאג להדליף לכלי התקשורת האמריקנים, כי וושינגטון עומדת לפרסם בשעות הקרובות דרישה מאסד לרדת מהשלטון, דומה לדרישות שפורסמו בחודש פברואר נגד מי שהיה אז נשיא מצרים חוסני מובראק, ובחודש מרס, נגד שליט לוב מועמר קדאפי.
בינתיים, המאזן של דרישות אלה הוא שלילי מבחינתה של וושינגטון. רק שליט ערבי אחד מובראק נשמע לדרישה זו. שני שליטים ערביים אחרים, קדאפי, ועבדאללה עלי צאלח נשיא תימן, מתעלמים מדרישה זו. עתה יצטרף אליהם אסד.
במקום לצמצמם את הפעולה הצבאית לדיכוי המרד נגדו, דרישה אותה העלה דאווטולו, בשם טורקיה ומדינות נאט''ו האחרות, כולל ארצות הברית, החליט אסד להרחיב את הפעולה הצבאית.
בכך הגיעה המלחמה בין הצבא הסורי למורדים באסד לשיא, כאשר היא מתנהלת בשתי חזיתות עיקריות, בצפון ליד גבול טורקיה, ובמזרח ליד הגבול הסורי-עיראקי, שם הצבא הסורי נלחם בערים דיר אל זור, ואבו קמל.
המקורות של הצבאיים והמודיעיניים של תיקבקה מדווחים, כי אין ספק שהחולשה הגדולה שהפגין אחמט דאווטולו בשיחה עם אסד, ממנה הנשיא הסורי הבין כי ראש ממשלת טורקיה ארדואן איננו מתכוון לתת הוראה לצבאו לפלוש לצפון סוריה, היא שהניעה את אסד לפעול נגד הערים בצפון סוריה.
עצם העובדה כי כוחות שריון סוריים גדולים פועלים באזורים הקרובים לגבול הטורקי, מאפשרת גם לאסד לרכז כוחות לאורך הגבול, במקרה שארדואן ישנה את דעתו.
החולשה הטורקית באה לידי ביטוי נוסף כאשר בזמן שהטנקים הסוריים החלו לפעול בערים לאורך הגבול עם טורקיה, אמר ראש ממשלת טורקיה טאייפ ארדואן, כי הוא קבל באמצעות שר החוץ שלו הבטחות מאסד להנהיג רפורמות פוליטיות, וכי שגריר טורקיה בדמשק ביקר בעיר חמה ומצא אותה ריקה מטנקים סוריים. ארדואן רק 'שכח' לומר כמה אזרחים סורים הרגו הטנקים עד אשר יצאו מחמה.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי אסד קיבל במשך שעות הלילה של יום ג', ערבויות מאיראן שהבטיחו לו כי במקרה של פעולה צבאית טורקית, או של כוח נאט''ו נגד מטרות סוריות, תפרוש טהרן מעל סוריה מטריה של טילים. כלומר, איראן תתקוף בטילים בסיסים במזרח התיכון משם ימריאו מטוסי קרב-הפצצה, או ישלחו כוחות לפעול נגד ובתוך סוריה.
השימוש הטורקי באיום כי גורלו של אסד יהיה דומה לזה של מועמר קדאפי, לא רק שלא הרתיע את אסד, אלא חיזק את החלטתו להמשיך ולדכא את המרד מבלי להתחשב לא בארצות הברית, לא בכך שמדינות המפרץ הפרסי ובראשן סעודיה החזירו את שגריריהן מדמשק, ולא מהאיום כי כוחות נאט''ו יתקפו אותו.
אסד מתבונן מרחוק בפעולה הצבאית של נאט''ו בלוב, שלא רק שלא הצליחה בששת החודשים האחרונים להפיל את קדאפי מהשלטון ולפגוע פגיעה קשה בכוחותיו, אלא הביאה לתוצאה הפוכה, של התחזקותו של קדאפי. אסד גם איננו חושש מתמיכת נאט''ו במורדים הסוריים, מאחר ועד עתה הוא הצליח להשתלט על רוב משלוחי הנשק והעזרה הלוגיסטית שנשלחו על ידי גורמים מערביים למורדים נגדו.