מוסקבה דורשת מארה"ב בתמורה להפסקת המהלכים הצבאיים שלה ערבויות נגד הצבת נאט"ו באוקראינה

המקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמוסקבה, מדווחים בלעדית, כי מאחורי חילופי הדברים החריפים בין וושינגטון, בירות אירופאיות, בייחוד לונדון, ומוסקבה, לגבי המהלכים הצבאיים הרוסיים בחצי האי קרים, מתנהל מו''מ קדחתני בין וושינגטון ומוסקבה, על נוסחת פשרה, אשר תאפשר מצד אחד את הישארותם של הכוחות הצבאיים הרוסיים שהשתלטו בסוף שבוע שעבר על חצי האי קרים באזור, ומצד שני תפסיק את ההכנות שמוסקבה וצבא רוסיה עורכים להתקדם לעבר אזורים אחרים דוברי רוסית, או פרו-רוסיים במזרח אוקראינה.
המו''מ מתנהל בעיקר באמצעות ברלין, המנסה להרגיע את רוחות המלחמה המנשבות במרכז ובמזרח אירופה.
הקנצלארית אנג'לה מארקל שוחחה ביום א' בלילה עם פוטין, והשניים הסכימו לשוב ולדבר כדי לקדם את המו''מ.
אין בידי המקורות שלנו בברלין מידע המאשר, כי מארקל אמרה לנשיא אובמה לאחר שיחתה עם פוטין, 'כי איננה בטוחה שהוא (פוטין) מחובר למציאות' וכי 'הוא חי בעולם אחר'. ציטוט המקור: She was not sure he was in touch with reality. He lives in another world, she said. מקורות גרמניים בכירים אתם תיקדבקה שוחח, שמע מהם התרשמות שונה לגמרי לגבי מגעי מארקל-פוטין.
לדברי המקורות האלה, הציעה מארקל נסיגה הדרגתית של הכוחות הרוסיים אשר נכנסו בימים האחרונים לחצי האי קרים, כאשר את השטחים שהם מפנים תופסים משקיפים של האיחוד האירופאי ה-EU.
מארקל הציעה גם ערבויות אירופאיות לכך, כי המשטר הזמני בקייב, לא ישתלט בחזרה על השטחים שהצבא הרוסי יפנה, וגם ערבויות כי המשטר הזמני בקייב לא יפעל נגד אזורים אחרים של דוברי רוסית באוקראינה.
למעשה חזרה מארקל על הנוסחה שהלכה והתגבשה ביום א' בבריסל, גם במטה נאט''ו, וגם במטה  האיחוד האירופאי, לפיה צריך להבטיח באוקראינה 'מהלך פוליטי כולל, המבוסס על ערכים דמוקרטיים, כיבוד זכויות האדם, שלטון החוק, אשר יגשים את שאיפותיהם הדמוקרטיות של האומה האוקראינית כולה'. ציטוט המקור: An inclusive political process in Ukraine based on democratic values, respect for human rights, minorities and the rule of law, which fulfils the democratic aspirations of the entire Ukrainian people.
ביום שני 3.3, דנו שרי החוץ של האיחוד בבריסל כיצד מיישמים מילים גבוהות ויפות כל כך בשטח. ההצעה המועדפת היא להקים קבוצות מגע אירופאיות שתגענה לשטח באוקראינה, ותנהלנה מו''מ על בסיס עקרונות אלה עם השלטונות המקומיים.
אולם המקורות של תיקדבקה במוסקבה ובוושינגטון מדווחים,  כי פוטין חותר למטרה שונה לחלוטין והוא לפרז את אוקראינה מבחינה צבאית, כדי שזו לא תהווה איום על גבולה המערבי של רוסיה.
לפי המקורות שלנו פוטין מעמיד ארבעה תנאים מרכזיים להמשך המו''מ:
1. כל ממשלה שתקום בקייב, תתחייב שאוקראינה לא תצטרף, או תעמוד בקשרים כלשהם עם נאט''ו.
2. ארה''ב, נאט''ו, ושום גורם אחר לא יציב מערכות מכ''ם מתקדמות, כמו X-Band Radar-BX-1, לא על הקרקע, בים, או באוויר בטריטוריה אוקראינית. כמו כן לא יוצבו טילים נגד טילים הקשורים במערכת ההגנה האמריקניות נגד טילים missiles shield. גם לא יוצבו באוקראינה  טילים בליסטיים שיופנו כלפי רוסיה.
3. תוטלנה הגבלות על סוג מערכות הנשק שצבא אוקראינה יורשה להחזיק.
4. באזורים דוברי רוסית, או פרו רוסיים באוקראינה, תוקמנה מסגרות צבאיות מקומיות אשר תגנה על אוכלוסייה זו.
פוטין הדגיש באוזני מארקל, כי כל עוד דרישות אלה לא ייענו, הכוחות הרוסיים יישארו בחצי האי, ובאם יתעורר הצורך בכך, הם ינועו גם לעבר אזורים אחרים באוקראינה.   
אפשר היה לשמוע הד לדרישותיו אלה של פוטין, בדבריו ביום ב' 3.3, של שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, אשר אמר בז'נווה, 'כי רוסיה נשבעה שכוחותיה יישארו באוקראינה, כדי להגן על האינטרסים הרוסיים ואזרחים (דוברי רוסית),   עד אשר המצב הפוליטי (בקייב) יחזור להיות נורמאלי'. Russia has vowed its troops will remain in Ukraine to protect Russian interests and citizens until the political situation has been normalized.
את הפעולה הצבאית הרוסית הגדיר לברוב, 'כמהלך רוסי לשמור על זכויות האדם מול האיומים של הקיצוניים הלאומניים'.  Russia was defending human rights against ultra-nationalist threats.
המקורות שלנו מציינים, כי ברור מדברים אלה של לברוב, כי מוסקבה מחפשת את הדחת המשטר הזמני בקייב.
ביום ב' ביקר בקייב שר החוץ הבריטי ויליאם הייג, אשר אמר, כי ברור שהמהלך הרוסי לתפוס את השליטה על חצי האי קרים, יצר את המשבר האירופאי הגדול ביותר במאה ועשרים.  ביום ג' 4.3 יגיע לקייב שר החוץ האמריקני ג'ון קארי. 
אין ספק, כי ביקוריהם של שרי החוץ האמריקני והבריטי בקייב, רק יגבירו את ההחלטה הנחושה של פוטין שלא לסגת מתנאיו. אולם מצד שני, זוהי אחת הדרכים היחידות העומדות בפני המערב להגיב על המצב שנוצר באוקראינה.

Print Friendly, PDF & Email