מוסקבה מאיימת: אם יקרה משהו לשלטון אסד, נתחיל לספק לאיראן מערכות נשק מתקדמות, כולל טילי S-300
מוסקבה הסירה השבוע את הכפפות מידיה, והחלה לשגר ביום ד 4.7 מסרים, כי אם 'המשטר בסוריה ישונה בכוח, כלומר על ידי מעורבות צבאית מערבית-ערבית ואם בעיני רוסיה לא תראה התוצאה, קרוב לוודאי התוצאה תהייה מכירת סוללות טילי נ''מ מדגם S-300 לאיראן'. ציטוט המקור: If the Syrian regime is changed by force or if Russia doesn’t like the outcome, it most likely will respond by selling S-300s to Iran.
את הדברים אמר במוסקבה רוסלאן פוקוב Ruslan Pukhov, שהוא גם חבר בוועדה המייעצת של משרד ההגנה הרוסי Defense Ministry advisory board, וגם עומד בראש מכון מחקר לנושאי הגנה במוסקבה. לאחר מכן הוסיף פוקוב את המשפט הבא: 'נפילת השלטון בסוריה יגביר בצורה משמעותית את הסיכויים למכה צבאית (אמריקנית או/ו ישראלית), על איראן, ולכן, חידוש משלוחי טילי ה-S-300 (הרוסיים) לאיראן יכולה להיות החלטה (של מוסקבה) בעיתוי מתאים מאוד'. ציטוט המקור: The fall of the Syrian government would significantly increase the chances of a strike on Iran, resuming S-300 shipments to Iran may be a very timely decision.
בכך רמז רוסלאן פוקוב, כי כשם שההחלטה הרוסית ב-2010, לעצור את משלוחי טילי הS-300 לאיראן הייתה לפני שנתיים החלטה נכונה, כך היום, עקב השינויים הגיאו אסטרטגיים המתרחשים בסוריה ובמזרח התיכון, תהייה זו החלטה נכונה לחדש אותם.
המקורות של תיקדבקה מציינים, כי הצורה והטון של דברי רוסלאן פוקוב על האפשרות כי מוסקבה עלולה לשנות את החלטתה לגבי אספקת טילים מתקדמים לאיראן מראה, כי לא רק שלא השתנה דבר במחשבה האסטרטגית של הקרמלין מלפני שנה, מאז אוגוסט 2011, אלא שכיוון מחשבה זה התחזק.
ב-8 באוגוסט 2011, (זה היה שבועיים לפני שכוחות מיוחדים של נאט''ו ומהמפרץ הפרסי נכנסו בראש מליציות צבאיות לוביות לתוך טריפולי במאמץ אחרון להדיח את מועמר קדאפי.) אמר דימטרי רוגוזין Dmitry Rogozin, שגריר רוסיה בנאט''ו בראיון לעיתון הרוסי 'איזבסטייה' Izvestia, 'כי נאט''ו מתכנן מערכה צבאית נגד סוריה שמטרתה להדיח את בשאר אסד מהשלטון, כאשר המטרה ארוכת הטווח היא הכנת ראש גשר לתקיפת איראן'. ציטוט המקור: NATO is planning a military campaign against Syria to help overthrow the regime of President Bashar al-Assad with a long-reaching goal of preparing a beachhead for an attack on Iran.
במילים אחרות, מוסקבה עדיין מחזיקה בדעה, כי במקודם או מאוחר תתרחש מעורבות צבאית מערבית-ערבית בסוריה, ולאחריה תתרחש מעורבות כזו נגד איראן.
בוושינגטון ובירושלים שמו לב להתבטאויות רוסיות אלה, משום שהם היוו חזרה על רמזים דומים ששיגר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעת ביקורו בישראל ב-25 ביוני. מקורות אמריקנים וישראליים אמרו, כי פוטין השמיע בירושלים, איומים עמומים שאמרו, כי אם נשיא סוריה בשאר אסד יופל בכוח, מוסקבה שתראה בכך הפרת החלטות של מועצת הביטחון, תשבור את אמברגו הנשק על איראן. דבריו של רוסלאן פוקוב, באו לפרט בדיוק איך ובאיזה צורה מוסקבה תפעל.
המקורות הצבאיים והמודיעיניים של תיקדבקה מציינים, כי עוד בסוף 2009 החלה רוסיה לספק לאיראן חלק מהציוד הטכני של סוללות טילי ה-S-300, אולם היא אף פעם לא ספקה לאיראן את הטילים עצמם, ולא את מערכות הפיקוד והמכ''ם של הטילים.
לעומת זאת המשיכו הרוסים במשך כל 2010, ובמחצית הראשונה של 2011, לאמן בבסיסים ברוסיה צוותים איראניים בהפעלת מערכות הטילים האלה, כאשר מוסקבה רומזת בכך כי על טהרן להיאזר בסובלנות, ולחכות עד שהלחץ האמריקני-הישראלי הכבד עליה שלא לספק טילים אלה לאיראן יתפוגג, ואז אפשר יהיה לספק אותם.
מציאותם של טילי S-300 רוסיים באיראן, תקשה מאוד על תקיפה של חיילות האוויר האמריקנים והישראלים על תוכנית הגרעין האיראנית, משום שמערכת טילי הנ''מ הרוסית ידועה ביעילותה וביכולתה להגיע למצבים של כמעט אפס החטאות בפגיעה במטרות שנקבעו לה. כמו כן, מערכת זו מסוגלת ליירט גם טילים בליסטיים, וגם טילי שיוט, המתקרבים למטרות בגבהים נמוכים מאוד.
המקורות האיראניים של תיקדבקה מציינים, כי בשנתיים שעברו מאז ההחלטה הרוסית לעצור את אספקת טילי הנ''מ, ניסו האיראניים להתחיל לייצר בעצמם מערכות טילי נ''מ כאלה. לשם כך הם הקימו מבין אנשי הצבא האיראניים שקבלו הכשרה ברוסיה בהפעלת הטילים האלה, קבוצות תכנון ובניית טילים, אשר בעזרת המפרטים הטכניים הרוסיים שהם קבלו בעת האימונים שלהם ברוסיה, ותוך ניצול הידע הטכנולוגי שהם רכשו באימונים, הם ניסו להקים מערכת ייצור שתפיק בסופו של התהליך טיל נ''מ המקביל ל-S-300 הרוסי.
האיראניים פנו גם בבקשה חשאית לבייג'ין, שקבלו מערכות טילים כאלה מהרוסים, והחלו לייצרם בעצמם, כי תעזור להם לבנות טילים כאלה. מקורות ביון מערביים סבורים כי סין הסכימה להעביר לידי האיראניים כמה מפרטים טכניים הקשורים ב-S-300, אולם הם לא העבירו מפרטים אשר יכולים להביא לפריצת דרך שתאפשר לאיראניים להקים קו ייצור של טילים כאלה.
זו הסיבה, מדוע הצמרת הצבאית האיראנית, מודיעה כל פעם כי יש התקדמות בייצור טיל נ''מ מתקדם באיראן, המקביל לטיל הרוסי, אולם עד היום לא הוצג אפילו אב טיפוס של הטיל. לפי הפרסומים האיראניים האחרונים הטיל יהיה מוכן לשימוש מבצעי באמצע 2013.