מוסקבה מקימה ציר גרעיני רוסי-איראני.

מיוחד ובלעדי למקורות של תיקדבקה בוושינגטון ובמוסקבה: דאגה עמוקה בוושינגטון, בירושלים, ובחוגי הוועדה לאנרגיה גרעינית שליד האו"ם בווינה, מהגעתו של ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית הרוסית סרגיי קירינקו Sergei Kiriyenko, מי שהיה ראש ממשלת רוסיה לטהרן כדי לחדש את השיחות על העשרת האורניום האיראני ברוסיה. קירינקו נחשב בוושינגטון ובירושלים כמתנגד לכך שרוסיה תשתף פעולה עם ארצות הברית ואירופה בעצירת תוכנית הגרעין האיראנית, והוא תומך בהקמת ציר רוסי-איראני שבמסגרתו איראן תוכל להמשיך, בתנאים מסוימים, את תוכניותיה הגרעיניות. ההערכה בוושינגטון היא כי במאבק הפנימי שהתנהל כל השבוע בקרמלין בין אנשיו של הנשיא ולדמיר פוטין ובין קבוצת התומכים בקו של סרגיי קירינקו, אנשי פוטין נחלו מפלה ולנשיא רוסיה לא הייתה ברירה אלא לשלוח את קירינקו לטהרן.
המקורות המודיעיניים של תיקדבקה: עיקר החשש עתה בוושינגטון ובירושלים הוא כי המשלחת הרוסית שהגיעה לטהרן ביום ו` 24.2, ובה משתתפים רק אנשים הנאמנים על קירינקו, ואין בה אפילו איש אחד שתומך בקו האמריקני, תסכם בביקורה הנוכחי בטהרן טיוטת הסכם בין מוסקבה ובין טהרן אשר תאפשר לאיראן להעשיר אורניום במפעל שיוקם לשם כך ברוסיה, כאשר לאיראנים תהייה מעורבות בניהול המפעל ובהחלטות שיתקבלו לגבי כמויות ואחוזי העשרה של האורניום, מצב שיביא לכך כי במפעל הרוסי-איראני יועשרו כמויות וסוגים של אורניום המתאימים לצרכים צבאיים.
לפי המידע המתקבל בוושינגטון ובירושלים קירינקו הוא גם בעד לאפשר לאיראנים להמשיך להעשיר אורניום במפעלים באיראן במקביל לתהליכי העשרה שיתבצעו ברוסיה.
המקורות המודיעיניים שלנו מוסרים, כי כבר בתחילת השבוע ביום שני 20.2, כאשר הגיעה משלחת גרעינית איראנית למוסקבה בראשותו של יו"ר הוועדה הגרעינית האיראנית גולם רזא אגאזאדה Gholam Reza Aghazadeh, כדי לדון בהקמת מפעל ההעשרה ברוסיה, התעורר חשדם של האמריקנים והישראלים, כי המדובר בהצגה מתוכננת היטב על ידי הרוסים והאיראנים, וכי למעשה קיימת הבנה בין שני הצדדים כי ההכרעה האמיתית בנושא העשרת האורניום האיראני ברוסיה, תושג במקום אחר, לא במוסקבה. מידע מודיעיני הראה כי למעשה לא התקיימו שום מגעים או דיונים רציניים בבירה הרוסית בין שני הצדדים. חשד זה הלך והתגבר במשך יום שלישי 21.2, כאשר האיראנים קמו לפתע משולחן הדיונים והודיעו כי הם עוזבים את מוסקבה ללא הסכם, בעוד שבוושינגטון ובירושלים כבר היה ידוע כי הוסכם שהדיונים יימשכו ביום ו` 24.2 בטהרן. במקביל פרסמו האיראנים ביום ג` הודעה כי הם אינם מעוניינים להמשיך יותר את המשא ומתן עם שלושת מדינות האיחוד האירופאי, בריטניה, צרפת ובריטניה, ביחד אלא עם כל אחת מהן לחוד. בוושינגטון פורש צעד זה כהכנת הרקע להפרדת הדיונים בין טהרן למוסקבה, מהדיונים המתקיימים עם מדינות האיחוד האירופאי ונציגי הוועדה לאנרגיה גרעינית שליד האו"ם בווינה.
פירוש הדבר, כי אם יושג הסכם בין מוסקבה וטהרן בסוף שבוע זה לגבי העשרת האורניום יתרחשו שתי התפתחויות דרמטיות:
1. הסכם זה יהיה שונה מההסכם עליו ארצות הברית והאיחוד האירופאי הסכימו ואשר קובע כי איראן לא תוכל להעשיר אורניום בכלל אלא רק במסגרת המפעל שיוקם ברוסיה, וכי לאיראנים לא יהיה שום נציג או חלק בדרג המבצעי של הנהלת המפעל.
2. במקרה כזה מוסקבה תביא לפני מועצת הביטחון שתתכנס לדון בנושא הגרעין האיראני הצעת החלטה משלה, שתנגוד את הצעת ההחלטה שוושינגטון מנסחת עם מדינות אירופה. במילים אחרות מוסקבה תיצור מצב בו מועצת הביטחון לא תוכל לקבל שום החלטה אפקטיבית שתעצור את התוכנית הגרעינית האיראנית.
גורם אחר שעורר את חשדם של האמריקנים והישראלים הייתה ההודעה הפתאומית שהאיראנים פרסמו ביום חמישי בלילה 23.2, כאילו הם מוכנים למסור לוועדה לאנרגיה גרעינית שליד האו"ם פרטים חדשים על תהליכים סודיים להעשרת אורניום. האיראנים דרשו כי משלחת מהוועדה תגיע בסוף השבוע בדחיפות לטהרן כדי לקבל פרטים אלה. אולם גם וושינגטון וגם ירושלים סבורים כי המדובר בהונאה איראנית נוספת, וכל רצונם של האיראנים הוא ליצור אווירה מתאימה `של וויתורים וגמישות` שתאפיל על תוכן השיחות האמיתיות שהם מנהלים עם הרוסים.

Print Friendly, PDF & Email