מחירי הנפט בדרך ל-100 דולר החבית. נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן עשו יד אחת להעלאת מחירי הנפט והגז
מחירי הנפט הגיעו ביום ד' 10.11, לשיא חדש, כאשר חבית נפט מסוג ברנט Brent crude futures נמכרה ב-84.91 דולר, ואילו חבית נפט שהופקה בארצות הברית U.S. West Texas , Intermediate (WTI) crude futures, נמכרה ב-84.10 דולר.
בכך מתעלם ארגון אופ"ק OPEC, מבקשותיו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן להגדיל את תפוקת הנפט ולהוזיל את מחיריו.
חוגים המקורבים לממשל אומרים, ביום ד', כי בממשל מתחילים לשקול ברצינות רבה את פתיחתם של מאגרי החירום האמריקנים the Strategic Petroleum Reserve-SPR, הנמצאים במערות המלח של לואיזיאנה וטקסס, מאחר והמצב בשווקי הנפט העולמיים מתחיל להיות דומה למה שאירע לפני 48 שנה ב-1973, במלחמת יום הכיפורים, כאשר סעודיה ומדינות המפרץ הכריזו על אמברגו נפט.
ב-4 לנובמבר פרסם הבית הלבן את ההודעה הבאה: 'הבית הלבן קובע כי אופ"ק מסכן את התאוששות הכלכלה העולמית בכך שהוא מסרב להגדיל את תפוקת הנפט'. ההודעה מוסיפה ואומרת כי ארצות הברית מוכנה להשתמש 'בכל האמצעים', כדי להוריד את מחירי הנפט.
הודעת הבית הלבן מציינת, כי הנשיא ג'ו ביידן מאשים את רוסיה ואת ערב הסעודית כאחראיים לעליית מחירי הבנזין בארצות הברית, אשר עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-60 אחוז. The White House has said OPEC+ risks imperiling the global economic recovery by refusing to speed up oil production increases and warned the U.S. was prepared to use ‘all tools’ necessary to lower fuel prices. President Biden has blamed Russian and Saudi oil restraint for a surge in U.S. [gasoline] prices, which have risen 60 percent in the past 12 months.
חוגים בכירים בשווקי הנפט מציינים, כי הנשיא ג'ו ביידן החמיץ הזדמנות לדבר על נושא מחירי הנפט, עם נשיא סין צ'י ג'ינפינג, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ויורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן MbS, כאשר שלושת המנהיגים האלה נמנעו במתכוון להופיע בוועידת מנהיגי ה-G-20 ברומא, ובוועידת האקלים בגלאזגו.
המצב בשוק הנפט שונה וחמור היום מזה שהיה ב-1973, משום שהוא כולל גם צמצומם באספקת גז super-chilled natural gas, known as LNG. רוסיה שהיא ספקית הגז הגדולה בעולם הודיעה בימים האחרונים, כי היא קיצצה את כמויות הגז המיועדות להישלח לאירופה בחורף 2021.
מובן שהודעה כזו העלתה מיד שוב את מחירי הנפט.
נשיא סין צ'י ג'ינפינג מסתמך בעיקר על ייבוא נפט מאיראן במחירים הנקבעים בין בייג'ין וטהרן, ואילו יורש העצר הסעודי הנסיך מוחמד בין סאלמן MbS שיחסיו עם הנשיא ג'ו ביידן והממשל הדמוקרטי גרועים, מחכך את ידיו בהנאה כשהוא שואף להגיע למחיר של 100 דולר לחבית נפט.
הרפובליקנים בארה"ב כבר מנצלים את המצב הזה ומאשימים את הנשיא ביידן כי בחורף המתקרב יהיה קר להרבה אמריקנים בעיקר משום שביידן ביטל, מיד עם כניסתו לבית הלבן את התוכנית להניח צינור נפט מקנדה לארצות הברית. גם הדיבורים כי ארצות הברית השיגה בשנה שעברה עצמאות באספקת נפט לא התגשמו, ובעלי שדות נפט רבים אינם מוכנים להפעילם לפני שהם יראו כי הכספים שהם השקיעו מתחילים לחזור.
מומחים בשוק הנפט מזהירים, כי אי אפשר לפתור את המצב הזה במהירות וספק רב באם הנשיא ביידן יכול לעשות הרבה בנושא מחירי הנט עד בחירות אמצע בקדנציה בארצות הברית בשנת 2022.
עד אז כולנו, כולל בישראל, נשלם מחירים גבוהים יותר ויתר עבור הדלק.