מחמוד א-זהאר חולה במחלה סופנית.
תיקדבקה: למחלה הסופנית של מחמוד א-זהאר יש השלכות מרחיקות לכת על הנהגת החמס ועל הפתרונות הפוליטיים שהיא תקבל בדרך להקים ממשלה פלסטינית.
א-זאהר הוא למעשה מנהיג החמס ברצועת עזה. עמדותיו לגבי ארצות הברית, ישראל, והמשך פעולות הטרור הן נוקשות ואינן ניתנות לשינוי. א-זאהר הוא גם מנהיג המוכן לקחת על עצמו סיכונים, כולל אי ציות ועימות עם המצרים מצד אחד ועם הנהגת חמס חוץ, חלאד משעל ומוסה מרזוק מהצד השני.
איסמעיל הנייה, אשר עתה עם מחלתו הסופנית של א-זאהר עולה חשיבותו ומתחזק מעמדו, הוא מנהיג שהתבטאויותיו והמילים שהוא בוחר להשתמש הן הרבה יותר מתונות ומרוככות מאלה של א-זהאר. אולם המקורות שלנו מוסרים כי אסור לטעות בטיב השקפותיו של הנייה. בבסיסן הן אינן פחות קיצוניות מאלה של א-זהאר, רק שהוא מוכן לנקוט בצעדים מתונים ארוכי טווח יותר כדי להשיג בסופו של דבר את מטרותיו.
מחלתו של א-זאהר ותכונה זו של הנייה, נותנת בידי האמריקנים והמצרים עוד פתח ליזום מהלך אסטרטגי ארוך טווח בו תקום ממשלה פלסטינית של החמס שתקבל עליה התחייבויות אתן ישראל תוכל `לחיות`, וישראל מצדה תקיים אתה קשרים ומגעים שוטפים.
קו זה בא כבר לידי ביטוי בראיון שנתן ביום ד` 8.2 חאלד משעל, לרשת השידור הבריטית ה-BBC. משעל אמר כי הוא רוצה לשלוח מסר לממשלת ישראל הבאה שתבחר בבחירות, לפיו החמס מוכן לדבר באם ישראל תמלא כמה תנאים, אותם הוא הגדיר `נוקשים.` התנאי החשוב ביותר לדבריו הוא נסיגה ישראלית לקווים בהם היא הייתה עם פרוץ מלחמת 1967, מלחמת ששת הימים. אם ישראל תנקוט בצעד כזה, אומר משעל, פירוש הדבר שהיא מכירה בזכויותיהם של הפלסטינים. לאחר שכל צעדים אלה יבוצעו, ממשיך משעל, החמס יהיה מוכן להסכים לשביתת נשק לטווח ארוך. Hamas would then "possibly give a long-term truce with Israel".
המקורות המזרח תיכוניים של תיקדבקה: דבריו של משעל מבוססים על ההצעה שהגיש ביום ג` 7.2 שר המודיעין המצרי הגנרל עומר סולימן למשלחת החמס בקהיר, לפיה באם הם רוצים להשתתף בממשלה פלסטינית שתקום עליהם להסכים לשביתת נשק עם ישראל שתמשך לפחות עשר עד חמשה עשרה שנה. הדברים האלה הוצגו למשלחת החמס כאולטימאטום מצרישהם חייבים לקבל.