מטוסים ישראליים מתאמנים נגד מערכות נ"מ רוסיות באוקראינה. מתרחבים הקשרים הצבאיים-כלכליים בין ארה"ב, ישראל וקייב

העימות המעצמתי בין ארצות הברית ורוסיה בסוריה, תמיד היה קשור בצורה זו או אחרת עם העימות  הצבאי- מדיני-כלכלי האמריקני-רוסי באוקראינה. כאשר המתיחות הצבאית בסוריה עלתה, גם המתיחות הצבאית באוקראינה עלתה במקביל.
ביום חמישי 1.11, הטילה מוסקבה על אוקראינה את מערכת הסנקציות הנרחבות ביותר, שהוטלו אי פעם על ידי מוסקבה על מדינה כלשהיא.
מאחר ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין עומד להיפגש  בפריס למפגש פסגה  ב-11 בנובמבר עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, מי שחתם על הסנקציות הרוסיות היה ראש ממשלת רוסיה דימטרי מדבדב Dmitry Medvedev.
מוסקבה הטילה סנקציות על לא פחות מאשר 322 אנשי הצמרת הפוליטית, הכלכלית והמודיעינית של אוקראינה, ועל 68 עסקים אוקראינים.
בין האישים שהוטלו עליהם הסנקציות  בנו של נשיא אוקראינה פטרו פורושאנקו Petro Poroshenko אוליכסי Poroshenko Olexiy, שמנהל את עסקיה הפרטיים של המשפחה, מי שהייתה פעם המועמדת לנשיאות יוליה טימושנקו Yulia Tymoshenko, הנחשבת היום לאחת המשפיעות ביותר על הכלכלה והפוליטיקה האוקראינית, ראש שירות הביטחון הפנימי האוקראיני ה-SBU ואסיל הריטסאק Vasil Hrytsak, שר הפנים האוקראיני ארסן אבאקוב Arsen Avakov, והמוליטי-מיליונר וויקטור פינצ'וק Victor Pinchuk, הנחשב לאיש העשיר ביותר באוקראינה. כמו כן הוטלו סנקציות רוסיות על יצרניות הפלדה והמזון הגדולות ביותר באוקראינה המייצאות את רוב תוצרתן לרוסיה.  רכושם וחשבונות הבנקים של כל האישים והחברות האלה ברוסיה הוחרמו.
המקורות של תיקדבקה מדווחים, כי זה לא היה מקרה שהסנקציות האלה הוטלו זמן קצר לאחר שבירושלים הודיעו מקורות בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי נשיא אוקראינה פטרו פורושאנקו, יגיע בקרוב לביקור בישראל.
ביקורו הראשון של פורושאנקו בישראל היה לפני שלוש שנים-בדצמבר 2015, ארבעה חודשים לאחר שהחלה המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה.
מאז ככל שהתהדקו הקשרים בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וראש ממשלת ישראל נתניהו כך היחסים בין ירושלים וקייב התקררו. 
בסוף חודש אוגוסט כאשר בירושלים ביקר היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ון בולטון, חידוש היחסים הצבאיים והמודיעיניים  שבין ישראל לאוקראינה היה אחד הנושאים החשאיים עליהם דן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
המקורות שלנו מציינים, כי את הדחיפה העיקרית לחידוש היחסים האלה נתנה מערכת היחסים המתדרדרת בהדרגה בין מוסקבה וירושלים לאחר הפלת המטוס הביון הרוסי IL 20- מול לטקיה ב-17 לספטמבר, והבאתם של טילי ה-S-300 הרוסיים המתקדמים לסוריה.
מאחר ונשיא רוסיה פוטין ממשיך לסרב להיענות לבקשותיו של נתניהו ולהיפגש אתו, ורוסיה איננה מוכנה לאשר יותר טיסות של מטוסי חיל האוויר הישראלי במרחבים האוויריים הסוריים,  מבצע נתניהו בימים האחרונים  תפנית חדה לכיוון הידוק הקשרים עם אוקראינה.
זו הסיבה העיקרית מדוע בימים האחרונים החלו מתפרסמות ידיעות על השתתפותם של מטוסים של חיל האוויר הישראלי בתמרונים צבאיים הנערכים באוקראינה, בהם נבחנות האפשרויות של תקיפת מערכי טילי נ"מ רוסיים מהדגמים S-300 ו-S-400, וזו היא גם הסיבה מדוע ביום ד' אמר סגן ראש ממשלת אוקראינה סטפן קוביק Ukrainian First Deputy Prime Minister Stepan Kubiv, כי ישראל ואוקראינה עומדות לחתום בקרוב על הסכם להקמת אזור סחר חופשי FTA ביניהן.
הגיליון מס' 823 של השבועון דבקה-נט-וויקלי DNW היוצא לאור ביום שישי 3.11, יכלול פרטים בלעדיים וניתוחים על היחסים המתהדקים בין ישראל לאוקראינה.
הקישו כאן לחתום על השבועון  היוצא באנגלית.

Print Friendly, PDF & Email