מטוס החזון האימפריאליסטי של פוטין קיבל מכה בכנף מחמנאי


שבוע ימים לאחר שמוסקבה פרסמה בקול תרועה גדולה, ביום ג' 16.8, כי חיל האוויר שלה משתמש בבסיס האווירי האיראני  נוג'אה Nojeh  במערב איראן ליד העיר חמאדאן Hamadan לשם הפצצות בסוריה, ומשרד ההגנה הרוסי פרסם שורה של תמונות שמהם עלה כי נוג'אה הפך להיות בסיס אווירי רוסי, דומה לבסיס האווירי הרוסי בהאמימים Khmeimim, בסוריה ליד לטקיה, הודיעה איראן כי 'בינתיים הטיסות הרוסיות הופסקו'.
מקורות איראניים פרסמו, כי המהפך הזה בעמדת איראן בא לאחר התנגדות פנימית הולכת וגוברת בתוך איראן, למתן בסיס אווירי למעצמה זרה כמו רוסיה. רבים, וביניהם חברים במג'לס (הפרלמנט) האיראני טענו, כי סעיף מס' 146 בחוקה האיראנית אוסר על הקמת בסיסים של כל מדינה זרה על אדמת איראן.
ניסיונות של איראניים בכירים, כמו יושב ראש המג'ליס עלי לאריאג'ני, להסביר בימים האחרונים, כי הרוסים לא קבלו בסיס אווירי באיראן, אלא רק רשות להשתמש בבסיס ליד חמאדאן, כדי לפעול בסוריה לעזרת כוחותיו של בשאר אסד, דבר שהוא אינטרס איראני, לא עלו יפה.
במקום להרגיע את הרוחות, ההתנגדות בתוך איראן הלכה וגברה.
כאשר באיראן מתעוררת התנגדות ציבורית פומבית נדירה להחלטות של המערכת השלטונית, דבר מאוד נדיר שכמעט ואיננו מתרחש, צריך לשאול מי מעורר התנגדות זו ומדוע? 
התשובה לשאלה זו היא חשובה גם מזווית נוספת.
אם לאחר שבוע ימים בלבד בו המטוסים הרוסיים המריאו רק שלוש פעמים לכיוון סוריה כדי לבצע את התקפותיהם, בעיקר במזרח סוריה, הן הופסקו, פירוש הדבר הוא כי המהלך האסטרטגי הגדול the big strategic master plan  של נשיא רוסיה ולדמיר פוטין, להקים ציר רוסי-איראני-טורקי-עיראקי-סורי חדש במזרח התיכון, נקטע זמן קצר בלבד לאחר שהתחיל.
אם כך מי הוא האיש או הגורם אשר בטהרן קטע את המהלך של פוטין?

המקורות האיראניים והמודיעיניים של תיקדבקה מדווחים, כי התשובה לכך היא פשוטה מאוד: האיש היחיד בטהרן אשר יכול להרשות 'התעוררות ציבורית' כזו  באיראן, והאיש היחיד היכול להורות על הפסקת טיסותיהם של המטוסים הרוסיים, הוא כמו תמיד המנהיג העליון של איראן האייטוללה עלי חמנאי.
המקורות שלנו מציינים, כי פוטין עשה בטהרן בנושא השימוש בבסיסי האווירי באיראן, בדיוק את אותה טעות אותה עשה נשיא ארצות הברית אובמה בקשר להסכם הגרעיני.
אובמה חשב, כי הוא יביא את איראן לשיתוף פעולה עם ארצות הברית באמצעות הנשיא חסן רוחאני, כאשר הוא דוחק לא לאט ובעדינות  הצידה את המנהיג העליון חמנאי ואת תומכיו. התוצאה- למרות הסכם הגרעין- אין התקרבות בין איראן ובין ארצות הברית, ומי שנדחק הצידה הוא נשיא איראן רוחאני.
בנושא מתן בסיס אווירי לרוסים באיראן, ניסה הנשיא חסן רוחאני, להשיב לעצמו  בעזרתה של רוסיה את מעמדו שאבד לו בגלל ההסכם הגרעיני עם ארצות הברית. 
ב-16 לאוגוסט כינס רוחאני את המועצה הצבאית העליונה האיראנית, והעביר שם, מבלי להתייעץ או לקבל מראש את אישורו של האייטוללה עלי חמנאי, את ההחלטה להעמיד לרשותו של חיל האוויר הרוסי את בסיס נוג'אה Nojeh.
התפתחות אחרת, שהעמיקה את הקרע בין האיטוללה חמנאי לנשיא חסן רוחאני, הייתה הידיעה הבלעדית שפרסמו המקורות הצבאיים של תיקדבקה  כבר באותו יום, כי מטוסי תובלה רוסיים מחישים לנוג'אה טילי נ''מ מתקדמים מדגם S-300 ו-S-400.  במילים אחרות, אם הרוסים מחישים טילים כאלה לבסיס באיראן סימן שהם מתכוונים להפוך אותו ואת המרחב האווירי שמסביבו לטריטוריה רוסית בלב איראן.
נשיא איראן רוחאני ניסה לתקן נואשות רושם זה, ביום א' 21.8, כאשר הוא הצטלם בפומבי ליד מערכת טילי נ''מ מתוצרת איראן Bavar-373 missile defense system, כשהוא טוען כי איראן איננה זקוקה לטילי הנ''מ הרוסיים, מאחר והיא מסוגלת לייצר טילים דומים בעצמה.
המקורות הצבאיים של תיקדבקה מוסרים, כי לטענה זו אין שחר, וכי מערכת הטילים האיראנית שהוצגה והמבוססת על טכנולוגיות סיניות איננה מבצעית.
אולם צילומים אלה לא הצילו לא את נשיא איראן חסן רוחאני, ולא את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מזעמו של האייטוללה חמנאי.
הבסיס האווירי האיראני נוג'אה נסגר ביום ב' 22.8 לשימושם של המפציצים הרוסיים.
בינתיים, איש איננו יכול להמרות את פיו של האייטוללה עלי חמנאי בטהרן, אפילו לא ולדימיר פוטין.    

 

Print Friendly, PDF & Email