מטרת וועידה פסגה ערבית בריאד, היא להרחיק את אסד עם הברית עם איראן, ולהביא להתפייסות בין סוריה והעולם הערבי המתון. הצעדים המעשיים לקראת הוועידה מתבצעים…ברצועת עזה.
תיקדבקה.ביום ד' 11.3, תתקיים בריאד וועידה פסגה ערבית בהשתתפות ראשי ערב הסעודית, מצרים, סוריה, ואולי קטאר. מבחינה אמריקנית הוועידה תהייה תחילת פרישתה של דמשק מהציר האסטרטגי עם טהרן. מבחינה ערבית, מדובר בהתפייסות של העולם הערבי המתון עם סוריה.
המקורות המזרח תיכוניים ובוושינגטון של תיקדבקה, כי נשיא ארצות הברית באראק אובמה, ושרת החוץ הילארי קלינטון רואים בפסגה זו את ההישג הגדול הראשון של מדיניות החוץ החדשה שלהם, ואת התוצאות הראשונות של התקרבות וושינגטון לדמשק.
סעודיה ומצרים, שמנהיגיהן המלך עבדאללה, והנשיא חוסני מובראק, ייפגשו עם הנשיא בשאר אסד, רואות בוועידת פסגה זו את תחילת בידודה של איראן בעולם הערבי, ואת תחילת התהליך של דחיקת רגלי איראן מאזורי ההשפעה שלה במזרח התיכון, כמו החמס ברצועת עזה.
המקורות המודיעיניים והצבאיים של תיקדבקה מדווחים כי את ההערכה האופטימית הזו שואבות וושינגטון, ריאד, וקהיר, מהמתרחש ביומיים האחרונים ברצועת עזה, שם החמס החל ביום שבת 7.3, לפי הוראה מדמשק, במסע השתלטות על כל המסגדים וקרנות הצדקה השייכות לג'יהאד האיסלמי, שהוא ארגון טרור-צבאי הנתמך וממומן על ידי איראן.
עד יום שני 9.3 בלילה השתלט החמס על כ-80 מסגדים ומוסדות של הג'יאהד. הפעולה הזו של החמס נגד הג'יהאד, הביאה בימים האחרונים גם לירידה חדה בירי הטילים על ישראל.
בוושינגטון, בקהיר, ובריאד, רואים בפעולה הזו של החמס, איתות מצד דמשק, כי היא מוכנה להתחיל להוציא את השליטה בארגונים כאלה (כמו החמס), מידי איראן, ואפילו להביאם לפעול נגד ארגונים פרו איראנים כמו הג'יהאד האיסלמי.
סימן נוסף לכך, היא השתיקה שדמשק כפתה בימים האחרונים על מנהיג החמס הפרו איראני חלאד משעל.
ההנחה בוושינגטון היא כי אם סוריה מוכנה לבצע מהלכים כאלה עם החמס, היא תהייה מוכנה לבצע מהלכים כאלה עם או מול חיזבאללה בלבנון.
אולם המקורות שלנו גם מדווחים, כי למרות כל סימנים אלה, עדיין אין ביטחון מלא באף אחת משלושת הבירות האלה עד איזה מרחק נשיא סוריה בשאר אסד יהיה מוכן להרחיק ללכת בהתרחקותו מטהרן, ומפעולתו נגד גורמים פרו איראניים במזרח התיכון? והאם מדובר באפשרות של העמדת פנים, או הונאה סורית-איראנית מתוחכמת?
כל הגורמים האמריקנים והערבים מסכימים כי כדי לדעת את התשובה לשאלות אלה, יש להמתין לתוצאותיה של וועידת הפסגה הערבית, ולחודשים רבים שיבואו אחריה.
עוד מציינים המקורות שלנו, כי עדיין לא נקבע המועד המדויק של הוועידה, ויכולים לחול בו שינויים. דבר אחד ברור. הוועידה תתקיים עוד השבוע.
והיכן ישראל בכל מהלכים אלה? ישראל יוק! דבר המעיד שוב על ההתדרדרות המתמשכת במעמדה האסטרטגי של ישראל במזרח התיכון.