מיתון חריף. בארצות הברית, בריטניה. בישראל המיתון יפרוץ החוצה מיד עם סיום החג.

תיקדבקה: התחזיות הכלכליות: בארצות הברית מתפתח המיתון הקשה ביותר ב-26 השנים האחרונות. בבריטניה: המיתון יימשך לפחות 3 שנים עד סוף 2011. המיתון יופיע בישראל מיד לאחר סיום החג.
מארצות הברית, בריטניה, וארצות אירופאיות אחרות, בייחוד צרפת, מגיעות ביום ב' 20.10, ידיעות וניתוחים על המיתון ההולך ומחמיר. כלכלנים אומרים: תוכניות ההצלה הפיננסיות הענקיות הצילו, בינתיים את הבנקים, אם כי המערכת הבנקאית העולמית היא עדיין במצב מסוכן מאוד, אולם את מקום משבר הבנקים הולך ותופס מיתון חריף ביותר, שאיש איננו יודע כמה זמן יימשך, ומה יהיה היקפו. בישראל יתחילו בשבוע הבא, מיד לאחר החג פיטורים בענפים רבים, ביניהם ענף ההי-טק, ובשורה של חברות המייצאות לארצות הברית ולאירופה, ויבוצעו קיצוצים במשכורות בסקטורים רבים.
בישראל, בניגוד לארצות אחרות, במסגרת הגישה כי אין לפרסם ידיעות קשות על המצב האמיתי, לא בפוליטיקה ובכלכלה, אין מפרסמים מספרים על הצמצום שכבר מתרחש בהוצאותיהם של הצרכנים, ועל העלייה הצפויה באבטלה. אולם בארצות הברית, ובבריטניה פורסמו מספרים כאלה ביום ב' בבוקר, והם מעידים על המיתון בו שתי המדינות כבר נמצאות.
כלכלנים בארצות הברית אומרים כי המיתון יהיה הקשה ביותר שארצות הברית ידעה מאז 1982, או בשנת 2001. בגלל התמוטטות אמון הצרכנים בכלכלה האמריקנית, יש כבר, בעיקר בגלל הקיצוץ האכזרי באשראי, ירידה חמורה הרבה יותר מאשר הניחו מראש, בקניות, בהתחלות בנייה, ובייצור התעשייתי.
אלאן בלינדר Alan Blinder, פרופ' לכלכלה בפרינסטון אומר, 'כי הכלכלה האמריקנית נראית עכשיו כאילו נפלה מצוק גבוה', (לתהום עמוקה). ציטוט המקור: It looks to me like the economy has fallen off a cliff.
התחזיות הן כי בגלל הפיטורים תעלה האבטלה בארה"ב מ-6.1 אחוז לשיעור חד של עד 8 אחוז. כלכלנים מזהירים כי כפי שהיה צורך בהזרמה של מאות מיליארדי דולר כדי להציל את הבנקים, כך יהיה צורך בהזרמת סכומים דומים כדי לאושש את מצב התעסוקה בארצות הברית. יש גם אזהרות, מפני גל שני של התמוטטות בנקים, וחברות פיננסיות. ההערכה היא, כי בגלל המצב המתפתח במהירות לא תהייה ברירה ל'פדרל רזרב' אלא להוריד את הריבית מ-1.5 אחוז לרמה של 1 אחוז אחד, ואולי אפילו פחות מזה.
במקביל, מתחילים בארצות הברית מהלכים, להעמדת האשמים בהתדרדרות הפיננסית לדין. הליכים משפטיים נפתחו כבר נגד 12 מראשי חברת ההשקעות, 'ליהמן ברזרס' Lehman Brothers, וה-FBI עורך חקירות גם בבנקים ובחברות אחרות.
בבריטניה התחזיות הן ל-500.000 מובטלים נוספים, דבר שיביא את מספר המבוטלים לכ-2.7 מיליון, אם לא יותר.
שיעור ההוצאות שהציבור יוציא על רכישת מוצרים ייפול ב-2009 ב-1.2 אחוז, ולא יחזור ויתאושש לפני 2011. מומחים כלכליים בריטים אומרים, 'כי נגיף המיתון מתפשט כל כך מהר כמו מגיפה'. 'המיתון מתפשט לא רק מניו יורק וחצה כבר את האוקיינוס האטלנטי, אלא הוא מתפשט מ'הסיטי' של לונדון, לכל בית בבריטניה'. כלכלנים אחרים מזהירים, כי למרות הירידה הגדולה במחירי המוצרים, כולל מחיר הדלק, ספק עם הציבור הרחב יזכה ליהנות מכך, משום שלא רק מצב האבטלה ילך ויחמיר, אלא גם תנאי התעסוקה. חברות רבות תקצצנה בשכר עובדיהן, ואנשים רבים העובדים במשרה שנייה יאבדו אותה. התחזית היא כי הענפים שייפגעו ביותר, הם שוק הדירות והבנייה, חנויות, מסעדות, ושורה של מפעלים המייצרים מוצרים לצרכנים. המחיר שיאמיר כל הזמן של האשראי, יאלץ משפחות להדק את החגורה ולהצטמצם רק בהוצאות הכרחיות.

Print Friendly, PDF & Email