מליבת החשד לפוטש הצבאי בלשכת הרמטכ"ל, לשדרה באור יהודה

רק במדינת ישראל, יכול להיווצר מצב בו יקראו שדרה על שמו של רמטכ''ל לשעבר, רב אלוף (מיל.) גבי אשכנזי, אשר חשוד בקשירת קשר נגד הדרגים הפוליטיים הממונים עליו.
אירוע כזה התרחש ביום ב' 5.3 באור יהודה. איש לא חשב, גם לא גבי אשכנזי, כי לאחר מסירת הטיוטות של דו''ח מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, כדאי אולי לדחות את הטקס, עד שיתברר לציבור מה משמעותן האמיתית והאם יש אמת בטענותיו החמורות של שר הביטחון אהוד ברק כי בלשכת הרמטכ''ל, בעת כהונתו של גבי אשכנזי בוצע ניסיון 'פוטש' הפיכה נגד הדרג המדיני בישראל.
ברק הגדיר ביום א' 4.3  את השקפותיו לגבי דו''ח המבקר במילים האלה: 'מהתמונה הידועה לציבור מזמן, עולה קיומה של תת תרבות ארגונית מסוכנת שבה חבורה מצומצמת מאוד בצמרת צה"ל, בסיוע מספר אזרחים, שפעלו בלא סמכות כלשהי, פועלת כנגד הדרג המדיני הממונה עליו וכנגד פקודים שלו עצמו בדרכים חמורות ולא ראויות. וייתכן שעדיין בפנינו רק קצה הקרחון'
במילים אחרות, קיימת עדיין אפשרות, כי השדרה באור יהודה שנקראה על שמו של אשכנזי לציון הישגיו הצבאיים, תיקרא על שמו של מי שעמד, או מי שהיה קשור בצורה כלשהיא, מאחורי ניסיון ההפיכה הצבאית הראשונה בישראל. זאת נדע רק באם ברק והרשויות המשפטיות במדינה ימשיכו לחשוף לפנינו את 'הקרחון'.
פעם היו קוראים בישראל רחובות ושדרות רק ע''ש אנשים שנפטרו. עכשיו, אנשי הצמרת הישראלית כל כך עסוקים במתן כיבודים אישיים אחד לשני, עד שהם 'נאלצים' להסכים לקרוא רחובות ושדרות על שמם  בעודם בחיים.
בטכס קריאת השדרה על שמו, אמר גבי אשכנזי: 'מעולם לא ברחתי מכלום, לא משדה הקרב ולא מביקורת. קראתי את הדו"ח, אני לומד אותו, אני מכבד את מוסד המבקר, ואנחנו נענה באופן ענייני אחרי שנלמד את הדברים'.
עוד אמר אשכנזי: 'אני, בניגוד לאחרים שאני שומע, לא חושב שיש פה סיבה לשמחה, יש דברים שצריך לתקן אותם, ואני ואנשי עברנו מתקפה לא פשוטה, עשינו כמה טעויות, את הלקחים שצריך להפיק נפיק על מנת שבעתיד לא יהיו יחסים כאלה בין לשכות ובין שר ביטחון לבין רמטכ"ל'.
 הטון בו אשכנזי נוקט, כנראה לפי עצתם של יועצי התקשרות שמלווים אותו, הוא כאילו שר הביטחון ברק, והוא ואנשיו עומדים באותו מישור ובאותה דרגה. אשכנזי 'שוכח' שהוא אף פעם לא נבחר (עדיין) לשום מישרה פוליטית, הוא איננו ממלא, וגם בעבר לא מילא. תפקיד של דרג פוליטי שמאשר החלטות של דרג צבאי. 
למקרא דברים אלה, בהם אשכנזי מפגין קור רוח ושליטה עצמית מרובה, אבל ספק רב באם הוא מפגין שיקול פוליטי נכון, מתעוררות שלוש בעיות מרכזיות:
1. אשכנזי מדבר כל הזמן כאילו הוא עדיין מפקד על איזה חמ''ל מבצעי, שפעל לצורת מטרותיו האישיות, גם בעת היותו רמטכ''ל וגם עכשיו. מה זאת אומרת, 'אני ואנשי עברנו מתקפה לא פשוטה, עשינו כמה טעויות'… מי האנשים האלה ? ואיזה 'טעויות' הם עשו?  הרי אחרי הכול לא מדובר סתם בטעות שלאחר יד, מדובר בטעות שבוצעה על ידי לשכת הרמטכ''ל של צה''ל.
2.
האם 'אנשי' הם אנשי המבצעים של אשכנזי המובילים אותו היום בדרכו הפוליטית החדשה, ובעבר הובילו אותו, או שהוא הוביל אותם, בקרב המכריע בו הופל, בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל, רמטכ''ל שמונה על ידי הממשלה, קרי- אלוף יואב גלנט.
3.
צריך להפיק לקחים, אומר אשכנזי,  'שבעתיד לא יהיו יחסים כאלה בין לשכות ובין שר ביטחון לבין רמטכ"ל'. כלאחר יד, מדבר אשכנזי, על טענות ההפיכה הצבאית של ברק, כאילו המדובר, באם הדברים יוכחו כמובן, כעל טעויות קטנות ומביכות שצריך לדאוג שלא יחזרו על עצמן בעתיד. יש כאן מידה גדושה לא רק של העמדת פנים וצביעות, אלא של סלחנות עצמית, אשר לא מתאימה בדיוק לאישים שעל שמם קוראים ונוטעים שדרות.
עיתון 'הארץ' מפרסם ביום שני 5.3,  כי בטיוטת דו"ח המבקר מצוטטת שיחה בין וינר, ראש לשכת הרמטכ''ל להרפז, המתועדת בהקלטות שנעשו בלשכת הרמטכ"ל. הרפז שואל: 'תגיד לי מה אשכנזי רוצה. מה היעד שלו. שיסביר את המטרה, אנחנו נגיע לשם'. וינר משיב: 'המטרה היא שגלנט לא יהיה רמטכ"ל. לא חשוב מי, העיקר לא גלנט. לגבי יש העדפות משלו, אבל זה לא כל כך חשוב'.
אם הדברים נכונים, צריך לשאול מי אמר לוינר לנקוט עמדה כזו? או מדוע ראש לשכת הרמטכ''ל לשעבר הבין שזו היא עמדתו של אשכנזי, לה יכול להיות רק פירוש אחד, מישהו בלשכת הרמטכ''ל  לא רק הגה, הכין, חשב, על הפיכה צבאית, אלא גם ביצע אותה.
זה לא מקרה שהכדור הלוהט הזה עבר עכשיו מידיו של מבקר המדינה לידיו של היועץ המשפטי של הממשלה עו'''ד יהודה ויינשטיין.
המשך יבוא, עם שדרה באור יהודה, או בלעדיה.      

Print Friendly, PDF & Email