ממשל אובמה: להנהגה האיראנית מותר לדבר, להנהגה הישראלית אסור!
פרשת יעלון-קארי, שהביאה להתדרדרות חמורה נוספת ביחסי ארה''ב וישראל, כוללת בתוכה שלוש פרשיות, אחת פוליטית ישראלית פנימית, אחת אמריקנית-ישראלית, ואחת אמריקנית-איראנית.
משלוש הפרשיות האלה יוצאים ראש הממשלה בנימין נתניהו חבולים ומרוטים, כאשר הדרישה האמריקנית החוזרת ונשנית מהם להמשיך ולהתנצל, כי ההתנצלות הקודמת איננה מספקת, רק מראה לאיזה שפל מדרגה התדרדר מעמדם האישי של ראש הממשלה ושר הביטחון בוושינגטון.
יעלון פרסם התנצלות נוספת כזאת, ביום ג' בלילה, לאחר שיחה בת שעתיים עם ראש הממשלה נתניהו. בה אמר כי הוא מצטער ומתנצל על הפגיעה בקארי.
יעלון נדרש לשלם ביוקרתו הביטחונית עבור הפגיעה ביוקרתו של שר החוץ האמריקני ג'ון קארי, אותו כינה 'משיחי ואובססיבי', וכמי שהגיש לישראל 'תוכנית ביטחונית שאיננה שווה את הנייר שנכתבה עליו'.
נתניהו נדרש ע''י ממשל אובמה לשלם עבור העזתו יום לפני התפוצצות הפרשה, כאשר בהלווייתו של שר הביטחון אריאל שרון, העז לצטט באוזניו סגן נשיא ארה''ב ג'ו ביידן, את דבריו של שרון מ-2001, כי ישראל והעם היהודי לא ישלימו יותר עם השגיאות של המערב ב-1938, כאשר ניסו לפייס את היטלר, בשעה שזה תכנן את השמדת היהודי. זה היה רמז עבה מאוד לדעתו של נתניהו על מדיניות הפיוס של ממשל אובמה כלפי איראן ותוכניתה הגרעינית.
מבחינות רבות דברים אלה של נתניהו היו קשים יותר מדבריו של יעלון על ארה''ב.
ביום ג' 14.1, אפשר היה לראות בצורה הברורה ביותר את השינוי הדרמטי שחל במעמדה האסטרטגי של ישראל. נשיא איראן חסן רוחאני אמר דברים גרועים יותר על ארה''ב, מדבריו של יעלון. לדבריו במו''מ הגרעיני ממשל אובמה והמערב נכנעו לכל הדרישות האיראניות. סגן שר החוץ האיראני עבאס ארקצ'י, אמר בתחילת השבוע דברים גרועים יותר על הנשיא אובמה, מאשר יעלון אמר על קארי. למעשה ארקצ'י אמר, כי הנשיא אובמה איננו אומר אמת לגבי ההסכם הגרעיני שהושג.
מה היא תגובת הבית הלבן? דובר הבית הלבן ג'י קרני אמר ביום ד' 15.1, לפנות בוקר, כי לא חשוב מה שהאיראנים אומרים, חושב מה הם עושים.
במילים אחרות, מבחינת ממשל אובמה להנהגה האיראנית מותר לדבר, להנהגה הישראלית אסור.
דוברת הסטייט דפרטמנט ג'נפיר פאסקי Jennifer Psaki, הגיבה ביום ג' 14.1, בחריפות רבה על דברי יעלון כאשר אמרה, כי ''מזכיר המדינה קארי, והצוות שלו שכולל את הגנרל ג'ון אלן General John Allen,עובדים יומם ולילה כדי לקדם שלום בטוח לישראל, בגלל דאגתו העמוקה לעתיד ישראל'. 'לפקפק במניעים של קארי ולעוות את הצעותיו זה לא דבר שאנו מצפים משר ההגנה של בעלת ברית קרובה'.
הבעיה עם דברים אלה היא, כי הצמרת המדינית והביטחונית, ואתם גם רוב הציבור הישראלי, חושבים כי גם אם קארי והגנרל אלן עובדים יומם ולילה על שאלות הנוגעות לביטחון ישראל, הרי הם מנסים להכתיב לישראל מה צריכים להיות צרכי הביטחון שלה כלפי איראן והפלסטינים מזווית ראייה אמריקנית, בעוד שאת זווית הראייה הישראלית הם אינם רוצים לראות. לכך התכוון יעלון בדבריו, כי אותו לא ילמדו בנושאי ביטחון עם הפלסטינים.
את הפער הזה בין וושינגטון וירושלים אי אפשר לגשר יותר.